ELLE BEAUTY: Efectul de bumerang, era modernă a intervențiilor cosmetice

Milităm pentru moderație când vine vorba de orice procedură cosmetică. Nu vrem să vedem fețe mutilate, chipuri de nerecunoscut sau excese care nu pot fi corectate, care transformă radical fizionomii. Și se poate, dacă alegi o cosmetică estetică modernă, și o practici cu măsură.

ELLE BEAUTY: Efectul de bumerang, era modernă a intervențiilor cosmetice

În viața oricăreia dintre noi vine o zi când știm că am îmbătrânit. Dincolo de modul în care tratăm acest proces – cu mândrie, cu tristețe, cu indiferență –, există momentul acela în care vedem în oglindă o bărbie lăsată, un contur nedefinit al feței, fire albe sau o plasă de riduri. Răspunsul în fața acestei constatări este unul foarte diferit, de la femeie la femeie, însă cele mai multe simțim un sentiment de panică, de deznădejde. Și atunci începe răzvrătirea!

Ca beauty editor, am luat contact și am consiliat femei de diferite vârste, care voiau să se transforme, să schimbe ceva; fete foarte tinere, la 20 de ani, care voiau să încerce botoxul, femei de 40+, speriate de pierderea tinereții, și doamne de 70 de ani, care căutau cele mai noi forme de tratament antiaging. Ceea ce e sigur este că această luptă și îndârjire de a ne ascunde vârsta trebuie să fie una demnă, pentru că scopul nu scuză mijloacele. Internetul este o capcană, pentru că fiecare îmbătrânim diferit și avem nevoie de tratamente personalizate – nu mai trăim în anii 80, când operațiile estetice sau botoxul erau singurele soluții, cu același rezultat sinistru, de chip paralizat.

Acum, putem evita compromisurile și efectul de bumerang pe care îl au intervențiile invazive, datorită progresului tehnologic, care ne permite să recurgem la proceduri cosmetice non-invazive (care nu necesită incizii, recuperare, răni etc.) sau minim invazive, cum ar fi injecțiile cu diferite substanțe, unele naturale (mezoterapia folosește vitamine, minerale, aminoacizi, extracte vegetale naturale), altele sintetice (toxina botulinică).

Am mai spus, dar merită repetat faptul că pielea nu are vârsta indicată de propriul buletin, ci are propria identitate biologică: putem avea 40 de ani și să arătăm de 20 sau invers, în funcție de gene, stil de viață sau, pur și simplu, de cât de norocoase suntem. Una dintre cele mai frumoase (dar și cele mai operate) femei din lume, Jane Fonda, spune acum, la 80 de ani, că vârsta este mai puțin cronologică, ci mai mult o chestiune de atitudine. Actrița a declarat recent pentru People TV că regretă multe operații estetice pe care le-a făcut de-a lungul timpului. „Mi-aș fi dorit să fiu mai curajoasă, dar sunt ceea ce sunt. Fiecare face și trebuie să facă ceea ce simte pentru a se simți bine în propria piele, însă motivul oricărei intervenții estetice care sfidează natura trebuie să fie personal, nu social; nu trebuie să îți corectezi ridurile ca să nu observe lumea că îmbătrânești, nu e nevoie să îți pui nici o substanță în buze, pentru ca bărbații să te considere mai sexy, și așa mai departe.

Modul în care pielea îmbătrânește diferă de la o persoană la alta; tocmai din acest motiv, nu este o idee strălucită să pui în aplicare același „tratament-minune de care ai auzit în birou, de la o colegă sau de la o prietenă, sau despre care ai citit online. De exemplu, o piele mixtă sau grasă îmbătrânește mai lent, în timp ce o piele uscată se păstrează netedă până la un moment dat, când brusc începe să se rideze. Un alt factor de care trebuie ținut cont înainte de orice intervenție este gradul de reacție al pielii tale, nivelul de sensibilitate, circulația sângelui. Cu riscul de a vă spune un clișeu, prevenția schimbă mult lucrurile în procesul de îmbătrânire a pielii, iar asta înseamnă nu doar o rutină de îngrijire constantă, dar și o alimentație echilibrată și fără excese; alcoolul inflamează, fumatul e toxic, zahărul distruge firele de colagen, carnea roșie crește stresul oxidativ, deshidratarea usucă celulele pielii.

Citește continuarea în ELLE NOIEMBRIE 2018!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din revista elle