ELLE BEAUTY: Eco talk – frumusețe și sustenabilitate

Află de la specialiști în domeniul frumuseții cum poți avea grijă de pielea și de părul tău, fără să pui în pericol mediul înconjurător atât de afectat deja.

ELLE BEAUTY: Eco talk - frumusețe și sustenabilitate

Criza climatică devine de la an la an o problemă tot mai apăsătoare. Fie că ne place sau nu să recunoaștem, fiecare alegere pe care o facem are repercusiuni directe asupra mediului înconjurător. De la mijlocul de transport pe care îl folosim și până la piesele vestimentare pe care le purtăm. În mod cert, un stil de viață complet sustenabil este foarte greu atins, însă asta nu înseamnă că nu putem face schimbări în esență minore, dar care au un impact pozitiv asupra planetei pe termen lung. Primul pas pe care îl poți face e să-ți regândești rutina de îngrijire.

Pentru asta, am stat de vorbă cu experți în domeniul frumuseții, care ne-au dezvăluit cum îți poți transforma ritualul de frumusețe într-unul mai sustenabil, care sunt ingredientele nocive atât pentru sănătatea ta, cât și pentru echilibrul mediului, dar și cum poți avea grijă de tenul tău într-un mod natural și fără efecte nocive prea mari asupra planetei.

Cătălin Manolache, hairstylist Endorphin Lab

În spatele glam-ului pe care ni-l prezintă industria se ascunde o parte mai puțin frumoasă. Mai exact, 120 de miliarde de ambalaje. În fiecare an. Și când te gândești că multe dintre acestea nu sunt reciclabile, iar că un simplu recipient din plastic al unui șampon se descompune în o mie de ani, situația devine de-a dreptul alarmantă. Nu putem schimba modul în care produc brand-urile, însă e de datoria noastră să ne informăm și să facem alegerile cele mai puțin dăunătoare pentru mediu. „La ora actuală se găsesc produse sustenabile pentru orice nevoie și orice buzunar”, spune Cătălin. „Trebuie să conștientizăm că suntem direct responsabili de ceea ce facem cu ambalajele și cu recipientele produselor. O metodă eficientă prin care putem avea grijă de mediu este aceea de a alege ambalaje reutilizabile și de a recicla corespunzător. Noi, în salon, avem o regulă extrem de strictă în ceea ce privește reciclarea”.

La capitolul ingrediente, Cătălin îmi spune că încearcă să le aleagă pe cele naturale și că în jur de 80% dintre produsele pe care le folosește sunt vegane. Printre preferatele sale se numără „Maria Nila Salty Cream, Milkshake Integrity Repairing Lotion și Maxell Ecological Hairspray. Încearcă să eviți produsele care conțin petrolat, SLS (lauril sulfat de sodiu) și parabeni”.

Tania Cozma, make-up artist oficial Bourjois Europa de Est

„Nu e normal să sacrificăm mediul înconjurător pentru frumusețea noastră”, îmi spune Tania. „Tocmai de aceea lucrez foarte mult la acest aspect și chiar încerc în fiecare zi să fac alegeri responsabile și sigure. Și cred că toți le putem adopta. Încearcă să înlocuiești pensulele create din păr de animale cu unele sintetice. Schimbă dischetele demachiante clasice cu unele reutilizabile, din bumbac. Folosește bețișoare de urechi cu un suport din bambus și o periuță de dinți din același material. Bureții cu care aplici fondul de ten au în compoziție foarte mult plastic, așa că renunță la ei. Alege în locul lor o pensulă sintetică. Funcționează foarte bine și poți obține o acoperire destul de mare. Pentru mine e foarte important ca produsele pe care le aleg să conțină cât mai puține chimicale, să aibă ingrediente naturale, organice și doar de origine vegetală. Încerc să am grijă și la ambalajul lor, preferându-le pe cele realizate din materiale reciclabile, cum ar fi sticla sau cele pe bază de plante”.

În ceea ce privește tratamentele DIY, realizate din ingrediente naturale, preferatul Taniei este un gomaj ce ajută la îndepărtarea celulelor moarte și a impurităților de la nivelul pielii, precum și la îmbunătățirea circulației sângelui. „Amestecă într-un recipient ulei de măsline, zahăr brun și cafea. Aplică pasta obținută pe tenul curat și masează fața timp de un minut. Clătește cu apă din abundență, iar apoi continuă-ți rutina de îngrijire. Care, nu uita, ar trebui să fie cât mai sustenabilă cu putință!”.

Citește continuarea în ELLE APRILIE 2022!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Antena 1
substantial.ro
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din revista elle