ELLE BEAUTY: Cum de îmbătrânim diferit acum, față de secolul trecut

Dacă ne uităm la bunicii noștri și chiar mai aproape, la părinți, observăm că timpul trece altfel peste noi și ceea ce putem să spunem este că, dincolo de genetică, sunt și alți factori care pot grăbi sau încetini procesul îmbătrânirii și care pot fi manipulați în favoarea noastră. Și nu, nu ne referim doar la riduri, ci la întreg ansamblul care coordonează cursorul tinereții fizice și psihice.

ELLE BEAUTY: Cum de îmbătrânim diferit acum, față de secolul trecut

Dacă analizăm procesul de îmbătrânire, teoria spune că sunt trei aspecte de luat în calcul, și anume genetica (partea pe care o moștenim de la părinți), cauzele de mediu (poluarea, expunerea la UV etc.) și factorii hormonali, mai importanți, în special în cazul femeilor, prin simplul fapt că îmbătrânirea fizică este legată și de prezența estrogenului, hormon responsabil cu producția de colagen, pielea pierzând 30% din acesta în primii cinci ani de menopauză, lucru care duce, implicit, la acele semne pe care nu vrem să le vedem prematur, de la piele lăsată și riduri la un contur nedefinit al feței, gușă și alte minuni care ne lucrează mental. Toate aceste trei cauze ne îmbătrânesc!

Dar, cum spuneam și în introducere, nu ridurile ne sperie și nici firele albe, ci calitatea vieții, care cu cât e mai instabilă, cu atât e mai încăpățânată să ne deturneze de la firul roșu al tinereții, și cu cât e mai bună, cu atât ne dă putere, vitalitate, ne crește încrederea în sine și, sincer, ne face să radiem prin toți porii și să avem o mină tânără. Căci despre asta este vorba: nu despre numărul de pliuri din jurul ochilor, ci despre cum ne strălucesc ochii!

Însă, contrar evoluției umane (suntem mai longevivi ca oricând în istorie), este greu sau, în multe cazuri, pare imposibil să cultivi și să menții acest spirit tânăr, verde. Și aici intervine un al patrulea factor, de care se vorbește mai puțin și care poate fi mai dificil de cuantificat, motiv pentru care îmi place să îi spun factorul X – timpul. Cea mai prețioasă noțiune a prezentului grăbit, pe care îl trăim, timpul (sau lipsa acestuia, corect spus) ne fură această tinerețe și pare că nu trăim suficient, că ziua este prea scurtă, că iubim prea repede, că mâncăm fără să savurăm și că atenția este atât de deficitară și săracă, încât ne lasă cu acel sentiment de neîmplinire, de neajuns.

Iar această lipsă a timpului este strâns legată de calitatea vieții, de care pomeneam mai sus, iar îmbătrânirea a devenit mai degrabă un exercițiu asiduu de a ne menține tineri. Cifrele și studiile confirmă faptul că trăim mai mult și mai bine ca oricând, că 50 reprezintă, mai nou, vârsta de 40 de ani și vedem seniori la 60 de ani mai activi și mai eficienți ca tineri de 30 de ani. Totuși, deși trăim mai mult, avem o problemă de adaptabilitate la un tempo giusto, care să ne mențină plăcerea de a trăi și împlinirea de a înainta în vârstă, suntem mereu nemulțumiți. Dacă în urmă cu un secol îmbătrânirea era similară cu boala și cu infecțiile, acestea fiind responsabile de mai mult de jumătate din numărul deceselor, acum ne luptăm cu alți monștri, ca bolile de inimă, cancerul sau boli specifice longevității, ca Alzheimer-ul. Un factor important în aceste noi repere îl constituie controlul și educația – cu cât cineva are acces la informație, cu atât se simte mai sigur pe sine, mai sigur pe ce poate face și mai responsabil de propria sănătate.

Citește continuarea în ELLE DECEMBRIE 2018!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din revista elle