ELLE BEAUTY: Ce tip de spa te ajuta?

Conceptul de spa s-a diversificat mult, oferindu-ne multiple moduri de a profita la maximum de beneficiile acestei oaze de relaxare. Ce te ajuta mai mult? Un spa traditional, unul medical ori unul terapeutic pur termal? ELLE investigheaza toate aceste tipuri si te ajuta sa faci alegerea corecta.

ELLE BEAUTY: Ce tip de spa te ajuta?

E suficient sa rostesc cuvantul „spa si mintea mi se limpezeste aproape instantaneu! Nu cunosc femeie care sa fi incercat o terapie spa si care sa nu se fi lasat cucerita pe loc de aceasta experienta reconfortanta. Pana la urma, este complet normal: o vizita intr-un astfel de loc e un adevarat remediu fizic si psihic, care contracareaza frenezia si ritmul agitat cu care ne confruntam zilnic. Succesul galopant al centrelor de profil a facut posibila evolutia spa-urilor, acestea clasificandu-se acum in diferite categorii.

Nu mai vorbim doar despre traditionalul spa, unde mergem pentru un tratament relaxant, ci de mai multe tipuri nisate, fiecare dintre ele deservind cate un scop precis, o anumita nevoie de recuperare. Spa-uri termale, spa-uri medicale, spa-uri bazate pe practicile Ayurveda… O sa-ti spunem, deci, ce variante exista, ca tu sa decizi mai usor care e cea potrivita pentru tine.

De la baile cu apa termala folosite in vremuri stravechi de legiunile romane pentru a se reface si a-si obloji ranile dupa lupta la centrele construite in Renastere in jurul izvoarelor termale descoperite rand pe rand in Elvetia, Belgia, Germania, Anglia sau Cehia si de la clinicile secolului XX, in care accentul cadea pe latura medicala a procedurilor, pana la diversitatea colosala a tratamentelor si terapiilor oferite in zilele noastre, notiunea de spa a cunoscut o evolutie continua. „Conceptul modern de spa si ideea de wellness au capatat vizibilitate incepand cu anii 1950-1960, un punct de pornire fiind cartea doctorului Halbert Dunn din 1961, High-Level Wellness, de la care conceptualisti si medici americani au formulat modul in care se intelege spa-ul in ziua de azi, ne spune Oana Manole, proprietara Spa dOr Consulting – companie de consultanta specializata – si prima femeie din Romania care a asigurat managementul mai multor spa-uri internationale de top.

Locuri dedicate deopotriva rasfatului, regasirii pacii interioare si vindecarii, spa-urile zilelor noastre imbina cum nu se poate mai armonios traditii milenare cu tehnologia si descoperirile de ultima ora, mutand accentul de la terapii luxoase la tratamente plurisenzoriale, cu rezultate atat in plan fizic, cat si mental. De la procedurile obisnuite pe care le poti testa intr-un Day Spa (masaje de tot felul, tratamente corporale si faciale etc.) la programe croite special pentru tine, varietatea lor este uluitoare.

Pe langa variantele hibride de tipul spa-urilor mobile sau al celor de tip single service (care ofera un singur tip de serviciu: masaj, tratament facial rapid etc.), spa-urile actuale ar putea fi impartite in sase mari categorii.

Cel mai intalnit si frecventat? Day Spa-ul! Acesta include o varietate larga de terapii de ingrijire si relaxare, de la masaje (suedez, aromaterapie, balinez, Thai, Shiatsu, Deep Tissue) etc. la tratamente faciale sau corporale, realizate de profesionisti in camere private de tratament. Le-ai intalnit cu siguranta fie in cadrul unor centre spa dedicate, fie ca parte integranta a cluburilor de fitness, fie in saloane de beauty cu servicii multiple (manichiura, coafor etc.). Aspectul principal pe care trebuie sa-l retii: aceste tipuri de spa sunt oaze urbane de relaxare in care poti evada la finalul unei zile solicitante sau la sfarsit de saptamana.

Asemanatoare Day Spa-urilor sunt si Hotel Spa-urile sau Resort Spa-urile. Diferenta? Serviciile au loc intr-un hotel sau intr-o statiune. „In aceste locuri, terapiile se platesc pe baza unui meniu à la carte. Doua exemple de la noi? The Spa Hilton Sibiu si Eforea Spa by Hilton, in Oradea, ne spune Oana Manole.

Spa in varianta 2.0: refugiu pentru refacere si relaxare

Aceste prime doua categorii reprezinta variante excelente pentru acelea dintre noi care au nevoie de tratamente si terapii punctuale, de multe ori nu foarte solicitante. Simti nevoia sa iei o pauza prelungita si sa te bucuri de un rasfat pe masura? Fa cunostinta cu o a treia categorie: spa-urile destinatie. Acestea sunt locuri special create pentru a-ti oferi o imersiune completa in experienta spa prin programe care pot include de la tratamente clasice si fitness la o multitudine de alte terapii precum „Spa cuisine (celebrele centre Canyon Ranch din Arizona si Massachusetts si Chiva Som din Thailanda au programe de nutritie fabuloase), programe de slabit sau nutritie, clase educationale si inspirationale, servicii medicale de preventie sau vindecare, terapii pentru minte, spirit si corp (Ananda Spa din Himalaya este una dintre destinatiile premiate pentru programele sale ayurvedice holistice, spre exemplu), ne spune Oana Manole.

Text: Alice Bursuc
Foto: Guliver

Citeste continuarea in ELLE AUGUST 2015!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din revista elle