ELLE BEAUTY: Botox: obsesie, rușine și dublu standard

Nu vrem să vedem femei care sunt trecute de prima tinerețe. În egală măsură, nu vrem să vedem nici femei cu chipul împietrit. Nu vrem să vorbim despre injectările cu toxină botulinică, dar murim de curiozitate să aflam cine și le-a mai făcut. Obsesia pentru botox e reală, însă stigmatul și secretomania din jurul lui par să fie mai puternice. Până când?

ELLE BEAUTY: Botox: obsesie, rușine și dublu standard

Vorbeam într-o seară cu colegele mele, Ioana și Denisa, despre întreaga tevatură mediatică pe care aspectul fizic al Loredanei Groza a generat-o recent. După cum probabil știi deja, a fost intens criticată pentru chipul întinerit pe care l-a afișat în ultima perioadă și pentru declarațiile pe care le-a făcut pe marginea acestui subiect, în care spunea că totul se datorează sportului, dietei și unei moșteniri genetice fantastice.

Dezbătând această polemică, mă trezesc că spun vehement: „Foarte bine că și-a făcut intervenții, dar de ce nu recunoaște?”. Nici măcar nu am procesat ideea asta, a venit ca un reflex, într-un mod atât de firesc de parcă aș fi spus „Hey, îmi mai poți turna niște vin?”. De-abia când am ajuns acasă m-a lovit barbaria reacției mele. Eu, o femeie care și-a făcut injectări cu toxină botulinică și nu a vorbit niciodată despre asta tare și răspicat, trag la răspundere o altă femeie pentru decizia ei de a nu împărtăși niște aspecte personale.

Îți poți imagina nivelul de ipocrizie? Cum am putut să uit că, doar cu două luni înainte, am simțit cum mi se strânge stomacul când o prietenă m-a întrebat: „Ți-ai făcut ceva la față? Arăți fresh, mai odihnită”. Cred că cel puțin cinci secunde bune m-am uitat la ea blocată, neștiind ce să îi răspund. Să îi zic că am dormit 12 ore aseară? Că mi-am făcut un peeling? Că m-am machiat mai mult? Ce o să creadă dacă îi spun că am folosit botox? Sigur o să mă judece.

Ai fi surprinsă de numărul de gânduri pe care creierul uman e capabil să-l proceseze în câteva secunde. Aș fi preferat să mă întrebe dacă am plagiat lucrarea de licență sau dacă am făcut sex într-un loc public. Orice mi-ar fi fost mai ușor să recunosc decât injectările cu toxină botulinică. După tot iureșul ăsta de idei și de scuze din capul meu, i-am spus cu jumătate de gură adevărul. Evident că nu a avut o reacție vehementă sau negativă și că scenariul apocaliptic din capul meu nu s-a petrecut. Dar, chiar și așa, nu am vorbit apoi cu multă lume despre asta. Pur și simplu fiindcă eram conștientă de stigmatul care planează în jurul acestui subiect și de modul în care sunt privite femeile care aleg să facă această procedură. Și aș vrea să subliniez cuvântul procedură fiindcă, în ciuda percepției populare, injectările cu toxină botulinică nu intră sub umbrela operațiilor estetice.

Din punct de vedere estetic, rolul toxinei botulinice este doar de a „reduce aspectul ridurilor”, spune dr. Irinel Nedelcu, medic primar dermato-venerolog, doctor în științe medicale și fondatorul Institutului Dermato Estetic, care mi-a explicat și cum funcționează această substanță. „În mod normal, creierul trimite mesaje electrice mușchilor prin intermediul fibrelor nervoase, astfel încât aceștia să se poată contracta și să inițieze mișcarea. Mesajul electric este transmis mușchiului la nivelul unei zone specializate, numită placă musculară, prin eliberarea unei substanțe numită acetilcolină. Toxina botulinică blochează eliberarea de acetilcolină și, ca urmare, mușchiul nu primește mesajul de a se contracta. Asta înseamnă că spasmele sau mișcările musculare care provoacă încrețirea se opresc sau sunt cu mult reduse după utilizarea toxinei botulinice”. 

Rămânând, însă, la capitolul terminologie și stigmat, să nu uităm și de infama expresie „femei botoxate”, care pe lângă faptul că e folosită cu intenția de a jigni aspectul fizic al acestora, de cele mai multe ori nici măcar nu e utilizată în contextul corect. Dacă e spusă pentru a critica buzele mărite ale unei femei, atunci, măcar de dragul științei, ar trebui să fie schimbată în „femei hialuronizate” sau ceva asemănător, fiindcă singura substanță care se folosește pentru augmentarea buzelor e acidul hialuronic.

Pentru mulți botoxul e apanajul unei anumite categorii sociale și unui anumit tip de femeie. Fie ești o soție bogată și plictisită, fie ești o frivolă care a făcut din aspectul fizic cel mai important țel al vieții ei, fie intri la categoria celor care au pierdut contactul cu realitatea și nu vor să accepte ideea că îmbătrânesc. Îmi e greu, totuși, să cred că toate cele 6 milioane de persoane care au apelat în 2020 la injectările cu toxină botulinică sunt niște ființe complet superficiale care aspiră la titlul de Real Housewives. De ce injectările cu toxină botulinică te transformă automat într-o persoană vanitoasă? Câte dintre noi nu ne vopsim părul pentru a ascunde firele albe? Nu ar trebui să fie și asta considerată o formă de superficialitate și de neacceptare a vârstei? Sau cum ar fi dacă am fi judecate că ne epilăm? O facem pentru a respecta normele, nu?

Citește continuarea în ELLE IUNIE 2022!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din revista elle