E mai rentabil sa fii barbat

La sedinta de redactie pentru acest numar, atunci cand fiecare membru al echipei ELLE isi impartaseste ideile pe care ar vrea sa le dezvolte in articole pentru editia urmatoare, m-a surprins propunerea Ioanei Ulmeanu de a scrie un material despre preturile – mai mari! – pe care le platesc femeile in comparatie cu barbatii pentru produse similare, de multe ori chiar identice – pornind de la produse cosmetice sau de igiena si terminand cu cele de moda.

E mai rentabil sa fii barbat

Pana acum eram constienta (si contrariata!) doar de diferentele de salarii dintre barbati si femei aflati pe pozitii similare. Si, chiar daca nu ma definesc drept feminista, acest lucru mi s-a parut intotdeauna jignitor, mai ales ca, sunt absolut convinsa, o femeie munceste si se poate concentra mai bine decat orice barbat. Sigur, exclud din discutie job-urile cu orientare preponderent masculina, gen sef de santier sau prelucrator prin aschiere (calificare pe care am obtinut-o cu succes dupa terminarea sectiei de informatica a liceului de matematica-fizica Mircea cel Batran din Constanta) – desi, sincer, stiu vreo cateva femei care pun pariu ca ar face fata cu succes si unei astfel de cariere.

Dar, pe langa faptul ca suntem platite mai putin, sa si platim mai mult, doar pentru ca suntem femei?! Am intrebat-o pe Ioana de cateva ori daca este sigura de aceste afirmatii, caci mi se parea incredibil. Ei bine, in articolul de la pagina 104, documentata cum o stiti, Ioana Ulmeanu ne aduce dovezile si argumentele care confirma acest fapt. Hm, iata ca, din comoditate, ignoranta sau lene, de multe ori trecem cu vederea anumite diferente de pret care, adunate, ajung in final sa faca o diferenta majora, nu doar in economia bugetului nostru, dar si in privinta felului in care ne lasam tratate – fie de autoritati, fie de sistem in general.

Ma intreb cum e posibil sa se perpetueze peste ani, chiar decenii, niste legi si norme care nu mai au legatura cu realitatea prezenta. Si ne mai miram cum de a fost semnat, ani la rand, dosarul Microsoft si nimeni nu si-a pus nici o intrebare…

Repet, nu-ti vorbeste o feminista, nici macar o persoana care se poate lauda ca imbratiseaza ideea de political correctness (din simplul motiv ca, uneori, asta poate distruge orice forma de umor, si ma bucur ca Simona Tache spune acelasi lucru in interviul de la pag 98), deci nu pot fi banuita de subiectivitate. Mi-ar placea ca acest articol sa ajunga si sub lupa politicienilor nostri, cine stie, poate ca li se va parea si lor cel putin bizara aceasta stare de fapt.

In alta ordine de idei, ne mandrim foarte mult cu proiectul special pe care l-am facut la Paris, impreuna cu Chanel, si din care a rezultat coperta acestei editii, cu interviul cu Martin Scorsese, cu reportajul special pe care Erica Pelosini l-a realizat despre colectiile de haute couture prezentate la Paris, dar si cu o rubrica noua, Jet Set, care isi face debutul in acest numar.

Roxana Voloseniuc REDACTOR SEF

www.facebook.com/roxana.voloseniuc

Foto: Andreea Goia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro