Cultura și social media

"Mama pot să merg la film, la Taximetriști?", mă întreabă Ivan, fiul meu de nici 12 ani, în timp ce eu țineam în mână fix materialul despre acest film cu interviurile pe care Ioana Ulmeanu le luase protagonistelor Victoria Răileanu, Monica Bîrlădeanu și Maria Popistașu.

Cultura și social media

Am crezut inițial că văzuse paginile pe care le citeam, doar că a fost o pură coincidență. Eram la discuția despre limbajul licențios din film… Și totuși, de unde aflase fiul meu despre acest film despre care eu auzisem cu doar două săptămâni în urmă și, culmea, nu de la prietena mea Monica Bîrlădeanu, pe care o văzusem recent, invitată fiind la o masă restrânsă de ziua ei, alături de Victoria, ci din redacție, atunci când Ioana a propus subiectul.

Iar astfel de întrebări îmi pun zilnic: de unde știe Ivan de x, y, z? Și invariabil răspunsul este același: de pe social media. Adică locul din care poți să afli lucruri utile, dar și locul care te poate expune unor pericole majore: cel mai bun exemplu fiind frații Tate, cu a căror existență, ce să vezi, fiul meu era la curent înaintea mea, eu aflând, de fapt, dintr-o alertă de pe… The Guardian!

Tot Ioana Ulmeanu a scris în acest număr despre influența TikTok-ului și Instagram-ului în modă și cum ideile designerilor nu mai devin trend-uri per se, ci doar în funcție de cine le poartă în social media… o descentralizare care, ar spune unii, e democratică, dar pe care alții ar compara-o cu un haos general care nu se bazează pe nimic logic, pentru că nu e validată de vreun profesionist în domeniu, e doar o gălăgie fără conținut.

Și totuși… noi ce purtăm în acest sezon? Pentru că mă îndoiesc că tu, cea care citești aceste rânduri, aștepți postările Bellei Hadid ca să știi cu ce te vei îmbrăca mâine. Așadar, echipa de modă ELLE România ți-a pregătit în acest număr o listă de trend-uri pe care mizăm că vor face carieră în lunile ce vor urma. Sper ca și Bella să fie de acord cu ele.

Și pentru că există viață și în afara social media, în acest număr nu te invităm doar la film (ceva un pic mai lung decât un Reel. Parcă îl aud pe Ivan spunând: „s-a încercat o glumă, mama?”.),  ci și la lectură (nu e vorba de Facebook). I-am prins în țară pe doi autori interesanți, Camille Laurens și Yaniv Iczkovitz, care și-au lansat recent cărțile, Fată, respectiv Fiica măcelarului, pe care ELLE România ți le recomandă. 

Vă dorim un februarie plin de iubire, nu doar pe 14, ci toată luna. Și tot anul! 

Roxana Voloseniuc REDACTOR ȘEF

Instagram: @roxanavoloseniuc

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din revista elle