Azi pentru viitor

În această vară cred că nu a existat săptămână în care care să nu fi citit despre un incendiu devastator, inundații sau dezastre ecologice în toată lumea, dar în special în Europa.

Azi pentru viitor

Personal am scăpat ca prin minune, plecând cu doar câteva ore înainte de izbucnirea incendiilor din Marmaris, Turcia, unde ne-am petrecut o săptămână de vacanță, doar că fumul gros și negru ne-a urmărit pentru mult timp pe drumul spre Istanbul pe care l-am făcut cu mașina. Chiar și în fața acestor evidențe, nimic nu-i impresionează pe sceptici, cei care „nu cred” în schimbările climatice, în încălzirea globală. Sigur, sunt cam aceleași voci care nu cred nici în Covid-19, în vaccin… Iar în România sunt al naibii de mulți.

Ajunsă acasă, am plecat la sfârșitul lunii august într-un weekend la Azuga, iar seara la cină, pe terasa restaurantului, în timp ce mâncam tacticoși desertul, a trecut razant pe lângă piciorul meu o vulpe. Deci nu o pisică, nu un câine, ci o vulpe.

Două săptămâni mai târziu eram la Bușteni, aceeași configuratie: seara, la masă, pe terasă. Deodată copiii încep să țipe și să se agite: după gard, la 10 metri de noi, trecea agale pe stradă o ursoaică cu doi pui. Eram în plin centrul Bușteniului. Și în continuare există voci care nu cred că aceste lucruri nu sunt normale, că dacă nu acționăm noi AZI nu va mai exista MÂINE.

Sigur că ajutorul trebuie să vină mai ales pe cale legislativă, prin legi și pedepse acolo unde e cazul, pentru despăduriri, construcții ilegale, dar primordiali suntem noi, consumatorii, cei care consumăm cât nu avem, ba chiar mai mult. Am citit cu interes articolul Ioanei Ulmeanu, un interviu cu Orieta Hulea, Director Regional de Conservare al WWF (organizația care lucrează de 60 de ani, la nivel internațional, pentru protejarea naturii, și de 15 și în România), un articol pe care vi-l recomand cu căldură… că tot avem prea multă. Poate nu sunt înarmată cu optimismul acestei doamne, dar nu mi-am pierdut nici eu speranța unor zile mai bune în România.

Și îmi demonstrează asta multele evenimente care au loc tot mai des aici, create de oameni excepționali. Câteva astfel de exemple sunt evocate chiar în acest număr de Gabriela Pițurlea, după întâlnirile cu Anca Verona Mihuleț, curatoarea expoziției care se desfășoară chiar acum în Timișoara, Cronicile viitorilor supereroi, sau cu regizoarea Alina Grigore și producătoarea Gabi Suciu, care au realizat filmul Crai Nou, câștigătorul marelui premiu la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastián.

Într-o altă notă, aș vrea să mulțumesc personal brand-ului Tommy Hilfiger, pentru constanța în parteneriatul cu ELLE România și pentru că ne provoacă mereu prin proiecte inedite. Vă invit să le cunoașteți povestea celor două protagoniste ale proiectului Voci pentru schimbare din acest număr, Dana Rogoz și Ada Galeș.

În final, am decis să îmi păstrez optimismul. Cu siguranță va fi bine… dar nu chiar acum.

Roxana Voloseniuc REDACTOR SEF

Instagram: @roxanavoloseniuc

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din revista elle