De la realitate la fictiune e doar un pas

Nu stiu daca la ora la care cititi aceste rinduri ati vazut deja filmul lui Cristian Mungiu, Dupa dealuri – probabil insa ca nu, pentru ca lansarea oficiala are loc in Romania pe 25 octombrie. Eu una nu l-am vazut pina la inchiderea acestei editii, dar as fi dat orice sa merg impreuna cu Mihaela Frank la el la birou, sa vad filmul, chiar si asa, pe un DVD!

De la realitate la fictiune e doar un pas

Doar ca, asa cum ma asteptam, Cristian Mungiu uraste sa-i vezi filmele pe un ecran minuscul de televizor. „Mai e putin pina la o vizionare mai cu dichis, in sala si in liniste”, mi-a scris Cristian intr-un sms. „Mihaelei i-l arat din respect fata de deontologia interviatorului”. Deci ati ghicit, in acest numar Mihaela Frank a stat de vorba cu Cristian Mungiu despre film, atmosfera din timpul filmarilor, provocarile pe care le-au intimpinat actorii interpretind niste roluri care contraveneau, uneori, credintelor lor religioase, despre reactiile pe care le-a stirnit filmul, despre Cannes, dar si despre Oscar.

Uitasem cit de bine poate sa scrie si sa vorbeasca Cristian Mungiu. O incintare! Astept filmul si sint curioasa ce emotii imi va stirni si in ce fel ma va afecta. El ne asigura ca „cine intra in sala de film religios va iesi religios si cine intra ateu va iesi ateu”.

Un alt articol asupra caruia as vrea sa ma opresc este „Viata de pe net”, scris de Ioana Ulmeanu. Daca-mi permiteti paralela, portretele pe care ni le construim pe internet sint tot un fel de fictiune, ca si in cazul filmului. De aceasta data, poate ca una periculoasa, caci aici e vorba de multe ori despre deformarea cu buna stiinta a propriei realitati. Pe internet – si in particular pe Facebook –, asa cum spune si Ioana, vietile oamenilor sint aproape perfecte: „par ca se distreaza excelent, rid in hohote, sint luminati bine si sint mai slabi decit in realitate”. O fi bine sa traim asa? Oare ne ajuta acest lucru si in viata reala?

Roxana Voloseniuc REDACTOR SEF

www.roxana-voloseniuc.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din revista elle