Noile restricții care intră în vigoare azi: tot ce trebuie să știi

Noile restricții care intră în vigoare chiar de azi au fost aprobate de Guvern. Care sunt acestea și care sunt excepțiile acceptate?

Noile restricții care intră în vigoare azi: tot ce trebuie să știi

Noile restricții aprobate de Guvern pentru a opri răspândirea coronavirusului au fost propuse de CNSU și intră în vigoare chiar de astăzi, după ce vor fi publicate în Monitorul Oficial. Conform acestora, în localitățile în care incidența este mai mare de 7,5 cazuri la mia de locuitori, va fi interzisă circulația persoanelor în afara locuințelor după ora 20.00, așadar cu două ore mai devreme decât în restul localităților. În localitățile în care incidența este de peste 4 la mie, măsura va fi valabilă doar în weekend.

De asemenea, noile restricții se impun în localitățile în care incidența este mai mare de 4 la mie în ceea ce privește operatorii economici: magazinele din aceste localități vor fi închise de la ora 18.00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, și închise după 18.00 toată săptămâna acolo unde incidența depășește 7,5 la mia de locuitori.

Și sălile de fitness sunt afectate – acestea se închid acolo unde incidența depășește 4 la mie.

Noile restricții în vigoare

Conform documentului oficial, acolo unde incidența cumulată pentru ultimele 14 zile depășește 4 la mia de locuitori, se reduce intervalul orar în cadrul căruia putem circula în afara locuinței. Această măsură nu se mai aplică atunci când incidența cumulată scade sub 3,5 la mie, tot cumulată pe parcursul ultimelor 14 zile.

Agenții economici își vor limita desfășurarea activităților în localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori și mai mică de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 18:00 pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.

Noile restricții impun și limitarea intervalului de timp în care este permisă desfășurarea activității operatorilor economici în localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 18:00 pe întreaga durată a săptămânii. Atunci când incidența scade sub 7 la mia de locuitori, se aplică măsura anterioară.

Excepția de la noile restricții privind circulația persoanelor în afara locuinței o constituie, pe 3-4 aprilie și 1-2 mai, persoanele care se deplasează pentru a participa la ceremonii religioase, precum Paștele catolic, Paștele ortodox, care se vor putea deplasa între orele 20.00 și 2.00 și, pe 27 și 28 martie, cei care participă la celebrarea Pesah, care se vor putea deplasa la serviciile religioase ce vor avea loc între orele 18.00 și 22.00.

Noile restricții nu se aplică și agenților economici care fac livrări la domiciliu și care vor putea circula între orele 18.00 și 5.00.

Citește și:
Medicul Dan Dimitriu îți spune tot ce trebuie să știi înainte să te vaccinezi

Foto: arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din health & diet