Cum trebuie să-ți dezinfectezi cumpărăturile în timpul pandemiei de coronavirus

Mai multă grijă atunci când mergem la cumpărături ar putea să ne reducă riscul de contaminare cu noul coronavirus. Iată câteva sfaturi utile.

Cum trebuie să-ți dezinfectezi cumpărăturile în timpul pandemiei de coronavirus

Pandemia de coronavirus ne obligă pe toți să rămânem, pe cât posibil, în auto-izolare, dar cu toate astea, din când în când e nevoie să părăsim casa, din diverse motive (apropo, nu uita să-ți completezi declarația!). Iar unul dintre aceste motive este aprovizionarea cu alimente și alte lucruri necesare locuinței.

Distanțarea socială și spălatul des pe mâini trebuie respectate cu sfințenie, dar pentru că virusul poate rezista până la 72 de ore pe anumite suprafețe, trebuie să avem grijă sporită la cumpărăturile pe care le aducem acasă. Produsele de pe rafturi au fost manevrate de alte persoane înainte și nu putem ști niciodată dacă acestea au respectat toate normele de igienă.

Bineînțeles că nu putem renunța la a merge la cumpărături, așa că îți prezentăm mai jos câteva sfaturi care să te ajute să eviți infectarea cu noul virus:

Charlotte Baker, asistent universitar la catedra de epidemiologie a Universității Virginia-Maryland spune că cel mai mare risc într-un supermarket este să stai în apropierea unei persoane bolnave, de aceea e important să stăm la o distanță de cel puțin un metru de ceilalți. „Nu te jena să îi rogi pe cei de la coadă să meargă puțin mai în spate, dacă sunt prea aproape de tine sau așteaptă câteva momente să iei ceva de pe raft dacă e deja cineva acolo, recomandă aceasta.

Organizația Mondială a Sănătății spune că putem contracta virusul prin atingerea suprafețelor contaminate, dacă după aceea ne atingem ochii, nasul sau gura. Iar unele suprafețe prezintă un risc mai mare decât altele. Un studiu recent a descoperit că virusul rezistă pe plastic și oțel până la 72 de ore, în timp ce pe carton până la 24 de ore.

Baker ne mai spune: „atinge doar produsele pe care intenționezi să le cumperi, curăță coșul cu dezinfectant și curăță-ți mâinele după ce termini. Un alt lucru pe care putem să-l facem este să comandăm produsele sau mâncare, pentru a reduce timpul petrecut în preajma altor oameni.

Oricum ai face rost de alimente sau alte cumpărături, acestea trebuie manevrate cu grijă odată ajunse acasă, pentru a nu infecta suprafețele casei tale. Ar trebui să te speli pe mâini imediat ce termini despachetat și ai putea să cureți cutiile și conservele cu mâncare înainte de a le depozita în frigider sau camară. Iar când termini cu această operațiune, ar fi bine să dezinfectezi suprafețele pe care acesteau au stat înainte.

Jeffrey VanWingen, doctor de familie în Michigan, spune că dacă locuiești cu persoane mai vulnerabile în fața COVID-19, poți să adopți o metodă și mai sigură și să lași alimentele în garaj sau pe verandă timp de 72 de ore, pentru ca virusul să devină inactiv. Dar dacă acest lucru nu e posibil, recomandă dezinfectarea fiecărui obiect în parte și transferarea mâncărurilor în alte recipiente. Fructele și legumele ar trebui spălate cel puțin 20 de secunde cu apă și săpun, dar acestea trebuie clătite foarte bine. 

Citește și:
România a intrat în scenariul 4 de coronavirus! Ce presupune declanșarea scenariului 4 al luptei cu coronavirusul

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din video