Designer-ul francez Pierre Cardin a murit la vârsta de 98 de ani

Cardin a devenit faimos pentru stilul său avangardist și creațiile sale din era Space Age, care ignorau complet formele feminine în favoarea celor experimentale și unisex.

Designer-ul francez Pierre Cardin a murit la vârsta de 98 de ani

Pierre Cardin, designer-ul vizionar și pionierul licențierilor care a inventat afacerile în modă așa cum se desfășoară astăzi, a murit la vârsta de 98 de ani. Moartea sa a fost confirmată de Academia Franceză de Arte Plastice. Familia sa a spus, potrivit Agence France-Presse, că a murit la spitalul american din Neuilly-sur-Seine, lângă Paris.

Născut pe 7 iulie 1922 în Veneția, Cardin era cunoscut pentru flerul său pentru afaceri și proiectele sale din epoca Space Age. Site-ul său oficial menționează: „Lumea lui Pierre Cardin are nenumărate fațete, este atât flexibilă, cât și avangardistă. Modă, accesorii, bijuterii, parfumuri, mobilier, costume de teatru, veselă și chiar restaurantele Maxims … aceasta este lumea inovatoare a brand-ului Pierre Cardin. Totul reprezintă o sursă inepuizabilă de inspirație pentru designer: stilul de viață din Japonia și China anilor ’60 și ’70, toate întâlnirile uimitoare și neobișnuite, viața de zi cu zi, dar și evoluția și revoluțiile sociale, culturale și industriale. Fiecare dintre colecțiile sale este o dovadă a unui apetit acerb pentru experimentare.”

Potrivit Reuters, „Cardin a atras, într-o carieră ce se întinde pe o perioadă de mai bine de 60 de ani, atât dispreț, cât și admirație de la colegii designeri pentru stilul său dur de a face afaceri. El a susținut că și-a construit imperiul fără a cere vreodată un împrumut unei bănci. A fost primul designer care a vândut, la finalul anilor 1950, colecții de haine în magazine universale și primul care a intrat în acțiuni de licențiere a parfumurilor, accesoriilor și chiar a produselor alimentare – acum un factor important de profit pentru multe case de modă.”

În 1950, și-a deschis primul magazin propriu și a câștigat treptat o reputație solidă de designer pentru bărbați. În 1959 a creat una dintre primele colecții de ready-to-wear pentru femei, iar în 1960 a introdus prima colecție de ready-to-wear pentru bărbați.

CONȚINUT VIDEO ELLE

Cea mai mare apreciere a primit-o pentru tunicile sale scurte și utilizarea, în 1960, a vinilului, căștilor și ochelarilor de protecție, care au ajutat la construirea look-ului Space Age. Cardin a devenit mai târziu celebru pentru licențierea numelui său în vederea utilizării unei game variate de produse, practică ce a devenit ulterior obișnuită pentru toți creatorii de modă.

Citește și:
The Vintage Look, cel mai romantic trend fashion al momentului

Foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din video