ELLE FENOMEN: Mamele cu doua job-uri

Intre doua scutece si un alaptat, unele mame din Romania pornesc mici afaceri la domiciliu, care graviteaza de obicei tot in jurul cresterii copiilor. Cat investesc in aceste proiecte si care sunt satisfactiile lor, aflati de la cateva dintre cele care au ales sa nu se mai intoarca la birou.

ELLE FENOMEN: Mamele cu doua job-uri

Nu e nevoie sa va spun eu ca a fi mama este un job full time, prin full time intelegand 24 de ore de atentie continua, nu doar opt ore de lucru pe zi, la program prestabilit. In timp ce unele mame aleg sa se intoarca la munca dupa o anumita perioada de timp de la nastere, altele cauta alternative pentru a ramane acasa cu copiii. Asa ajung sa isi descopere talente uitate, resurse inepuizabile de energie si unele reusesc chiar imposibilul: sa-si creasca singure copiii, sa aiba grija de casa si sa puna pe picioare mici afaceri profitabile, cu ajutorul Internetului. Cu ce „costuri insa, am aflat de la cateva astfel de mame curajoase.

Elena Gorun are doi copii, amandoi in varsta de sapte luni. Unul e baiat si are doi dinti, pe celalalt il cheama Work at Home Mums si are deja foarte multe „prietene. WAHM este un proiect prin care Elena, impreuna cu sotul ei, incearca sa sprijine comunitatea mamelor care vor sa lucreze de acasa. Pentru asta organizeaza ateliere practice pentru ca mamele sa capete noi deprinderi, rascolesc Internetul si targurile de job-uri pentru a gasi acele job-uri care se potrivesc programului special al mamelor si gazduiesc pe site-ul www.wahm.ro. o oferta de produse si servicii de la mame care deja „produc ceva acasa.

De curand au pus la cale in Bucuresti si un program-pilot de Mentorat Antreprenorial pentru Mame (M.A.M.) prin care, cu ajutorul unor specialisti invitati, le invata pe acestea sa isi transforme ideile in afaceri. „Eu personal incurajez acest mod de viata in primul rand pentru prezenta in viata copilului si conectarea cu ritmul lui de crestere, dar si pentru ca asa ai ocazia sa redescoperi resurse creative proprii de care ai uitat, imi spune Elena. „La mine a fost o trecere progresiva de la un job full time (de fapt, mai mult decat full time, pentru ca seara plecam acasa cu post-it-uri pentru urmatoarea zi, iar munca nu o terminam niciodata), la part time si ulterior la diverse proiecte. Acum lucrez de acasa. Asociatia organizeaza intalniri pentru mame si in alte orase din tara, de la Targu Mures la Cluj, Arad, Galati sau Constanta, unde exista reprezentante zonale.

Aducerea pe lume a unui copil iti umple timpul cu fel de fel de noi preocupari si iti populeaza universul cu lucruri de a caror existenta nu aveai habar inainte. Din nevoie si din curiozitate incepi sa cauti alternative mai sanatoase la traiul pe care il aveai inainte si idei practice care sa iti faca viata mai usoara. Asa se explica de ce multe mame isi dezvolta mici afaceri pornind de la noile lor nevoi generate de cresterea copiilor: magazine online, locuri de joaca, cursuri de creatie, precum si mici ateliere unde confectioneaza manual scutece, haine, papuci, paturi, perne de alaptat sau jucarii.

Inainte sa devina mama a doi baieti, acum in varsta de doi si patru ani, Luciana a avut un job de vis, dupa cum marturiseste: a lucrat intr-o galerie de arta ieseana. „A fost o perioada minunata din viata mea. Acolo am facut de toate, de la lucrul in atelier (pictura pe sticla si mozaic), pana la relatia directa cu clientii, vanzare si gestiune. Din pacate, criza a dus la inchiderea acestei firme. Insa experienta acumulata acolo mi-a dat incredere sa caut acel domeniu care mi s-ar potrivi si apoi chiar sa pornesc ceva pe cont propriu.

Text: Alina Baisan
Foto: Guliver

Citeste continuarea in ELLE IULIE 2014!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din revista elle