ELLE Cuplu: Te iubesc. Si pe tine

Incercam toate sa gasim dragostea ideala, omul perfect alaturi de care sa ne petrecem toata viata. Si daca e imposibil? Daca nu exista o singura dragoste ideala, ci mai multe? Astazi, cand emanciparea femeilor nu mai este doar un concept gol, mai putem ramane fidele unui singur om?

ELLE Cuplu: Te iubesc. Si pe tine

Isi aminteste cu precizie fiecare gest, fiecare privire si fiecare cuvant pe care l-a rostit. Cu intonatia lui, cu locul lui exact in fraza. Felul in care a intins mana sa se joace cu bricheta care statea cuminte pe masa, doar ca sa aiba un pretext sa atinga un obiect de-al ei. Toate lucrurile astea mari si marunte despre care au vorbit, atatea ore in sir: carti, filme, prieteni comuni. Nu si-au dat seama cand a trecut timpul, iar acum trebuie sa plece. Isi strang mana, la o distanta respectuoasa unul de celalalt. Nici n-a mers 50 de metri ca ii e deja dor de el si spatiul asta care se tot aglomereaza intre ei o doare. E o suferinta pe care o resimte fizic. Ce sens au toate astea? Ce sens are sa continui sa traiesti departe de barbatul pe care il iubesti? O voce familiara o intrerupe din visat:

„Te-am intrebat ceva. Ce ai, esti bine?. Raspunde ceva politicoasa. Cine e omul asta din fotoliu? Barbatul pe care il vede intins in pat langa ea in fiecare dimineata de atatia ani si care a devenit o fantoma. Un corp strain, dar suficient de prezent ca sa o impiedice sa-si urmeze instinctul de a fugi spre cel de care se simte atrasa in mod magnetic. Pentru ca ea e femeie serioasa, e casatorita, are copii, un statut profesional de invidiat si o reputatie fara pata. Iar eticheta sociala spune ca nu trebuie sa iubim decat un singur om intr-o viata. Si ea a crezut mult timp ca e posibil sa fii monogama. Pana la el. La celalalt.

Ei vin de pe Marte, noi de pe Venus

Barbatii au o inclinatie naturala spre infidelitate, pe cand femeile sunt tovarase fidele, care pot iubi un singur om toata viata. Multa vreme, societatea a gasit scuze barbatilor care isi inselau sotiile, ca si cum simplul fapt de a avea un penis ar putea justifica infidelitatea. Sunt barbat, deci insel. Sunt femeie, deci trebuie sa fiu fidela. Cat de retrograd si de fals mai suna astazi, la ora Facebook-ului si a site-urilor de dating, postulatele astea, care diferentiaza simplist femeile de barbati! Ca si cum femeile n-ar avea dreptul sa aiba aceleasi pulsiuni ca barbatii. Ca si cum am putea sa ignoram impactul pe care l-a avut emanciparea femeilor in modularea comportamentelor sexuale.

„De-a lungul timpului, barbatii au avut cumva dreptul sa insele, comportament sustinut si explicat de multiple teorii biologice si evolutioniste. Femeile aveau copii de la mai multi barbati, care contribuiau la cresterea acestora. Diferenta intre sexe in ceea ce priveste infidelitatea a devenit din ce in ce mai mica, odata cu emanciparea femeilor si cu perioada de timp mai mare petrecuta impreuna la birou, in spatii private, in delegatii, cu relatiile pe Internet, site-uri de intalniri etc., mi-a explicat Mihaela Dumitru, medic specialist psihiatru si psihanalist. Intrebarea de la care am pornit nu e noua, fiecare dintre noi si-a pus-o macar o singura data. Este posibil sa iubim si sa-i fim fidele unui singur om toata viata? In regnul animal sunt extrem de putine specii monogame. De ce am face exceptie de la regula? Mai ales ca suntem singura specie ghidata de dorinta. Daca ne uitam la componenta pulsionala a dorintei, nu mi se pare ca ecuatia devine mai simpla. Dimpotriva. Daca din punct de vedere fiziologic, psihologic si antropologic totul ne separa de monogamie, de ce visam toate la o dragoste unica, ideala?

Text: Ileana F. Buzea
Foto: Tibi Clenci

Citeste continuarea in ELLE SEPTEMBRIE 2015!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din revista elle