Sucul de fructe – elixir pentru sanatate?

Suntem tentati sa credem ca sucul de fructe este un elixir pentru sanatate. Adevarat sau fals?

Sucul de fructe – elixir pentru sanatate?

Esti intr-un supermarket – nu are importanta care anume. Nu conteaza nici ora, nici ziua sau luna, nici cata lume este sau nu in jurul tau. Ideea e ca te afli in mijlocul raionului de bauturi racoritoare, pierduta in marea de portocale zemoase, mere lucioase, mango stralucitoare, ananas taiat in felii apetisante, banane, piersici, coacaze, toate stoarse, frumos ambalate si asezate in rafturi, pe echipe, in combinatii nelimitate. Etichetele iti promit o sanatate perfecta si o nutritie ca la carte: „Bea, spun ele, „si vei primi tot ce e mai bun pentru organismul tau'.

„Acum cincisprezece ani, prin racoritoare se intelegeau bauturi dulci, carbogazoase', spune Gary Hemphill, vicepresedinte la Beverage Marketing Corpo­ra­tion, o firma americana de cercetare si consulting in domeniu. „Astazi, majoritatea dintre noi intelegem prin racoritoare, sucuri naturale de fructe, si consideram ca aceasta este o alternativa mult mai sanatoasa'. Dar oare sucurile naturale sunt cu adevarat atat de teribile, extraordinare si fabuloase pe cat ne place sa credem? Cunosc un produs, suficient de popular pentru a-l numi celebru, care se lauda ca e facut din cele mai bune fructe de pe pamant („din cele mai sanatoase fructe, selectionate', parca asa suna textul din reclama). Altul promite sa-ti asigure tot necesarul de vitamina A si C, intr-o veritabila inflatie de substante hranitoare. Totusi, niciuna dintre variante nu contine mai mult de 25% suc de fructe, restul fiind apa, zahar si aditivi. Ups!!! Evident, asta nu inseamna ca toate sucurile de fructe sunt lipsite de valoare, din punct de vedere nutritiv.

Publicitate si celebritate nu inseamna in mod obligatoriu calitate (si viceversa). De exemplu, exista in comert un sortiment de suc de coacaze care, desi contine doar 27% fructe si are mai mult zahar decat coca-cola, asig­u­ra in procent de 100% necesarul zilnic de vitamina C si ajuta la combaterea infectiilor urinare. „Cand fructele sunt presate, cea mai mare parte a vitaminelor si mineralelor hidrosolubile sunt retinute in suc', spune Dr. Bill Schaefer, profesor asociat la Univer­sitatea din Minnesota, catedra de nutritie.

In suc ajung si fitochimicalele, investite de nutritionisti cu mari virtuti in prevenirea si tratarea cancerului. Totul e sa-ti poti da seama care produse sunt bogate din punct de vedere nutritiv si care nu sunt nimic mai mult decat „junk food' (ceva artificial, pe romaneste). „Consumatorii ar trebui sa citeasca ambalajele si sa cumpere produsele in functie de compozitia scrisa pe eticheta', ne sfa­tuieste auto­ritatea pentru protectia consumatorului. Iata de ce ELLE a studiat varietatile infinite (pana la confuzie) de sucuri ce se gasesc pe piata, felul in care ele au fost obtinute si „criptogramele' de pe etichete, pentru ca, de acum inainte, sa-ti poti alege sucul preferat, in deplina cunostinta de cauza. Fie ca cel mai bun sa invinga!

100% suc de fructe

Daca pe ambalaj scrie „100% suc de fructe' sau „all juice', inseamna ca acel suc este obtinut prin presarea sau stoarcerea unui fruct. Atentie, insa: nu te lasa pacalita de formule asemanatoare, de genul „real fruit', „100% vitamina C' sau „100% natural', cu care multi producatori isi impodobesc ambalajele, desi produsul in sine e diluat din belsug cu apa indulcita. Acestea nu sunt altceva decit specu­latii de marketing. Deci ai cumparat un produs „all juice'. S-ar zice ca ai facut alegerea cea mai buna din punct de vedere nutritiv si ca, daca ai baut un pahar din acest suc, ai consumat deja una din cele cinci portii zilnice de fructe si legume, recomandate de nutritionisti. Ei bine, nu. Specialistii ne avertizeaza ca „100% suc de fructe' nu inseamna in mod obligatoriu „100% nutritiv'.

Un studiu recent, facut de Center of Science in Public Interest (cu scopul de a vedea in ce fel anumite sortimente de sucuri asigura cele 15 vitamine si mi­nerale necesare in dieta zilnica) a descoperit ca sucurile cel mai des folosite in produsele 100% juice' (mere, pere, struguri) au valoarea nu­tri­tiva cea mai scazuta. Dar, chiar si in aceste conditii, ele raman o alternativa incomparabil mai sanatoasa decat bauturile carbogazoase, de exemplu. (Un studiu, facut la University of Wisconsin, a demonstrat ca sucul de struguri rosii poate reduce oxidarea colesterolului LDL – un factor de risc major pentru bolile de inima, iar un altul, facut la University of California, a aratat ca sucul de mere stimuleaza reversia efectelor negative ale ace­luiasi LDL.) Doar ca, prin comparatie cu alte sucuri naturale (portocale sau grapefruit), aceste variante contin mai putini nutrienti vitali.

Nu e facut din concentrat

Dupa pasteurizare, sucurile extrase din fructe pot fi amba­late direct sau pot fi partial deshidratate si transformate in concentrati, urmand a fi ulterior reconstituite prin adaugarea de apa. Producatorii folosesc deseori aceasta formula, „not from concentrate' („nu e facut din concentrati') ca atu in strategia de vanzare. Din punct de vedere nutritional, insa, un suc facut din concentrat este aproximativ egal cu un stors „100% din fructe'. „Adevarata diferenta sta in perceptia si gustul consumatorului', explica Ansley Watson Jr, director executiv la USA Juice Products Association.

Bauturi din fructe

Aceasta categorie include toate produsele ce contin mai putin de 100% suc de fructe, este cea mai vasta si cunoaste o dezvoltare uluitoare. Aceste bauturi sunt facute din suc de fructe (intr-o concentratie ce variaza de la 1% pana la 91%, in functie de produs), plus apa indulcita. Daca vrei sa stii ce cumperi, nu trebuie decat sa citesti compozitia, inscrisa pe ambalaj. Daca esti grabita si nu ai timp de verificari, cel putin tine cont de urmatorul cod de cuvinte: „punch', „cocktail', „drink', „adaos' sau orice alta formula, cu exceptia „suc de fructe', inseamna apa, zahar si aditivi. Adica mai putin de 100% fructe.

Partea grea apare atunci cand trebuie sa-ti dai seama ce nutrienti primesti cu adevarat. De obicei, sucurile bogate, nutritive (si scumpe), de genul zmeura sau mango, sunt diluate cu sucuri mai putin valoroase (si implicit mai ieftine), de exemplu mere si struguri albi (chiar daca numele si ambalajul incearca sa te faca sa crezi altceva). Pune la indoiala reclama, citeste eticheta si afla adevarul.

Sucuri imbogatite („fortified')

A imbogati un suc de fructe cu nutrienti este o abila strategie de marketing. O bautura ce contine doar 10% suc de portocale, de exemplu, sau una care este facuta in cea mai mare parte din suc de mere, pere sau struguri nu contine, in mod na­tural, o cantitate prea mare de vitamina C. Adau­gand, insa, acid ascorbic, producatorii se simt indreptatiti sa sustina ca produsul lor iti asigura intregul necesar de vitamina C, amanunt placut urechilor oricarui consumator. „Totul e o cacealma', spun nu­tri­tio­nistii. „Doar adaugand unui suc vitamina C, nu inseamna ca l-ai tranformat intr-un su­pe­ra­liment', spune Dr. Jeanne Goldberg, director la Center on Nutrition Communication, din cadrul Tufts University School of Nutrition Science and Policy, din Boston.

Totusi, chiar si cei mai sceptici dintre specialisti sunt de acord ca aceasta varianta e mai bu­na decat nimic. Pro­du­sele imbogatite (de exemplu, sucul de portocale imbogatit cu calciu) reprezinta o modalitate confortabila de a lua un anume supliment nutritiv, sub forma unui aliment agreabil, care oricum face parte din dieta zilnica. Se pare ca si consumatorii sunt de aceeasi parere. Pretutindeni in lume s-a inregistrat o crestere remarcabila a vanzarilor acestei categorii de sucuri (fortified), fapt datorat, in opinia specialistilor, in mare parte popularitatii pe care celebrul Minute Maid Orange Juice Calcium Enriched o are pe piata americana de mai bine de un deceniu.

Proaspat stors

Mmmmm! Suna imbietor? Ei bine, afla ca „fresh squee­zed' sau „proaspat stors' este, potential, cea mai ne­sanatoasa alegere, prin simplul fapt ca microbii nu sunt distrusi prin pasteurizare si prelucrare. Chiar daca sucul a fost preparat in fata ochilor tai, intr-un bar, fructele din care a fost extras pot fi contaminate (fara sa stii) cu bacterii periculoase pentru organism. Ce garantii ai atunci pentru sucurile nepasteurizate cumparate din supermarket sau din piata? Nu exista nici o posibilitate de control si nu ai garantia ca in procesul de fa­bricare au fost respectate toate standardele de igiena. De exemplu, daca merele au stat depozitate cateva zile inainte de a fi stoarse si nu au fost spalate corespunzator, pe coaja lor (si implicit in sucul din paharul tau) pot exista nenumarate culturi de bacterii.

Specialistii sunt de acord ca mare parte dintre sucurile proaspat stoarse pot fi perfect sanatoase si ca pericolul de imbolnavire, in multe cazuri, nu e mai mare decat daca ai manca fructe nespalate, direct de pe taraba din piata. Dar nimeni nu poate uita ca, din cauza sucului de mere nepasteurizat, un numar mult prea mare de copii s-au imbolnavit cu E.coli (o boala mortala). La urma urmei, precautia e cea mai buna masura de protectie. Iata de ce, la ora actuala, oamenii de stiinta cauta metode noi (inghetarea sucurilor in con­ditii controlate, expu­ne­rea lor la ra­ze ultraviolete, dezinfecta­rea lor in o­zon), prin care bacteriile periculoase sa fie distruse, fara a se pier­de, insa, savoarea fructului in sine. Cea mai noua des­coperire le apartine cer­cetatorilor de la Kansas State Uni­versity, care au observat ca, adaugand scorti­soara in sucul de mere, se poate controla contaminarea cu E.coli. Daca scor­tisoara se combina cu un conservant obis­nuit, numarul de bacterii se reduce pana la un nivel indetectabil. Oricum, pana ce o descoperire senzationala ne va aduce solutia ideala de conservare si sterilizare, specialistii recomanda consumul sucurilor pasteurizate, pentru siguranta sanatatii noastre.

Concluzia e una singura: indiferent de tipul de suc pe care il preferi, chiar si cel mai sarac din punct de vedere nutritiv iti poate aduce beneficii pentru sanatate. Totusi, nu privi paharul din fata ta ca pe o nirvana nutri­tionala si nu-l considera un substitut pentru un fruct real. „Toate studiile care au concluzionat ca fructele sunt recomandate pentru menti­ne­rea unei stari optime de sanatate au fost facute tinand cont de compusii existenti in intregul fruct, nu doar in suc', spune Dr. Rosalind Coleman, profesor de nutritie si pediatrie la University of North Ca­rolina, School of Public Health in Chapel Hill. „In plus, a­dauga ea, „mancand un fruct intreg, nu numai ca be­ne­ficiezi de un aport esen­tial de vitamine, minerale si fi­bre, ci, mai ales, de o sa­­voa­re irepetabila si in­i­mita­bila.' O.K.! O.K! Am in­teles: de acum incolo vom manca fructe (spalate) si vom bea sucuri (pasteurizate).

Ce fructe alegem?

  • Afinele – sunt bogate in acid citric, malic benzoic, zahar. Sucul de afine este antisclerotic, antidiabetic, antiseptic si bactericid.
  • Marul – contine oligoelemente si saruri (calciu, fosfor, fier, sodiu, potasiu, sulf, magneziu), vitamine (A,B,C), elemente energetice. Sucul de mere este un bun tonic muscular si al sistemului nervos, diuretic, ocrotitor gastric, antiseptic intestinal, depurativ sanguin, laxativ.
  • Strugurele – contine potasiu, mangan, calciu, magneziu, sodiu, oxid de fier si de magneziu, iod, arsenic, acid fosforic, vitaminele A,B, factorii vitaminei P, substante protectoare vasculare, dar contine mai putin vitamina C. Sucul de struguri are o valoare calorica foarte ridicata. Este un excelent energetic muscular si nervos, decongestionant hepatic, diuretic si laxativ.
  • Para – contine grasimi, hidrati de carbon, celuloza, vitamine (A,B,C), calciu, fosfor, fier, sodiu, potasiu. Sucul este depurativ, sedativ, laxativ, remineralizant.
  • Lamaia – contine cantitati uriase de vitamina C, A,B, PP, calciu, fosfor, fier, siliciu, cupru. Sucul de lamaie este un bun tonic al sistemului nervos central si simpatic, tonic cardiac, stimuleaza activitatea globulelor albe in apararea organismului, alcalinizant, diuretic, antireumatic, antianemic, depurativ, remineralizant, influenteaza glandele endocrine, asigura o buna protectie vasculara.
  • Portocala – contine vitaminele A,B,C, calciu, potasiu, sodiu, magneziu, fosfor, fier, cupru, zinc, mangan, brom. Sucul de portocale este remineralizant, energizant, tonic muscular si al sistemului nervos, antiinfectios, antihemoragic, fluidifiant sanguin, diuretic si laxativ, regenerant celular.
  • Pruna – contine vitaminele A,B,C, fier, calciu, fosfor, magneziu, potasiu, sodiu. Sucul de prune este foarte nutritiv, cu calitati energetice remarcabile, detoxifiant, decongestionant hepatic, tonic al sistemului nervos.
  • Caisa – contine vitamina A (in cantitati uriase), B, C, PP, magneziu, fosfor, fier, calciu, potasiu, sulf, mangan, cobalt, fluor. Sucul de caise este racoritor, foarte nutritiv, echilibrant nervos, favorizeaza regenerarea tesuturilor, sporeste reactiile de aparare ale organismului, recomandat in tratarea asteniei, insomniei, anemiei, rahitismului, intirzierilor in crestere.
  • Coacazele negre – au cel mai ridicat continut de vitamina C. Sucul de coa­caze este racoritor, serveste ca tonic general, are actiuni benefice asupra circulatiei sanguine, in combaterea inflamatiilor tubului digestiv si ale cailor urinare.
  • Capsuna – este bogata in substante minerale, mai ales fier. Sucul de capsuni are efecte diuretice si favorizeaza eliminarea toxinelor, este usor laxativ, are proprietati hipertensive, este util in eliminarea excesului de colesterol.

Ghid de cumparaturi

Te afli in fata unui raft cu sucuri de fructe. Cum faci selectia intre minuni si minciuni?

Alege fructe bogate din punct de vedere nutritiv. Sucul de portocale, grapefruit sau pru­ne este de 3 pana la 9 ori mai bogat in vitamine si minerale decat sucul de mere, pere sau struguri.

– Ignora partea din fata a ambalajului, care de cele mai multe ori este frumos decorata, apetisanta si exuberanta. In schimb, citeste cu atentie eticheta de pe spate, care contine valorile nutritive si compozitia exacta a produsului.

Fii sceptica cu toate promisiunile nutritive. Daca se sustine ca o bautura este imbogatita cu vita­mine, cel mai bine e sa citesti ingredientii pe care-i contine. Decat sa dai banii pe un suc de fructe, facut in cea mai mare parte „high-fructose corn syrup' si suplimenti de vitamine, e mai bine sa inghiti o pastila de multivitamine, cu un pahar de apa indulcita.

Numara caloriile. „De cele mai multe ori nu ne dam seama cat de usor poti depasi numarul de calorii zilnice, cu un singur pahar de suc, spune Dr. Jeanne Goldberg, de la Tufts University. Cand cumparatorii au ridicat aceasta problema, producatorii au raspuns cu produse noi, de genul Diet Coke, Diet Snapple, care contin de la 0 la 10 calorii pe doza.

Atentie la cantitate! O portie de suc are 250 de grame, dar, in mod normal, un pachet sau o sticla contine de patru ori aceasta cantitate, care inseamna deja mult mai mult. „Si in aceasta pri­vinta, ca in orice altceva, moderatia este cheia succesului', crede Dr. Mary Darling, nutritionist la University of Minnesota.

Arhiva revistei ELLE

Foto: Fresh made orange juice in the glass from Shutterstock

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet