Ce se întâmplă dacă renunți brusc la pastilele anticoncepționale

Dacă folosești de mult timp pastile anticoncepționale și crezi că ar fi momentul să renunți la ele, poate ar trebui să iei în considerare modul în care poate reacționa corpul tău.

Ce se întâmplă dacă renunți brusc la pastilele anticoncepționale

Vei experimenta mai multe simptome, toate din cauza schimbărilor care au loc la nivel hormonal. Partea cea ma bună este că acestea vor dura doar câteva săptămâni după ce renunți la pilulele anticoncepționale. Iată ce se întâmplă dacă renunți brusc la pastilele anticoncepționale.

Ai putea rămâne însărcinată


Da, s-ar putea întâmpla, deci trebuie să ai mare atenție. Trebuie să știi că procesul de ovulație începe în mai puțin de o săptămână de la momentul în care ai renunțat la anticoncepționale. Dacă nu îți dorești să rămâi însărcinată și ai o viață sexuală activă, trebuie să iei în considerare alte metode de protejare.

Schimbări ale stării de spirit

Acest lucru depinde de la persoană la persoană, însă dacă renunți brusc la pastilele anticoncepționale ai putea să te simți fie mai veselă fie, din contră, mai morocănoasă. Dacă pe întreaga perioadă cât ai folosit pastilele anticoncepționale ai observat că starea ta de spirit a fost una mai neplăcută, mai depresivă, atunci renunțarea la ele te va ajuta să te simți mai bine.

Ai putea avea crampe menstruale puternice

Din păcate, este adevărat. Renunțarea la anticoncepționale poate veni la pachet cu crampe menstruale puternice, dureri, usturime, chiar și o menstruație mult mai puternică. Însă și acest lucru depinde de la persoană la persoană, de cum reacționa organismul tău înainte de a apela la anticoncepționale.

Menstruație mult mai puternică

Cei mai mulți doctori ginecologi ne avertizează că renunțarea la pastilele anticoncepționale poate duce la o menstruație mult mai puternică decât în mod normal, iar acest lucru duce la ceea ce am precizat mai sus, mai exact crampele menstruale. În plus, nu ar trebui să te mire apariția cheagurilor de sânge, însă trebuie să știi că și acestea sporesc nivelul de disconfort și durere.

Ai putea observa că îți cade părul

Renunțarea la anticoncepționale te va ajuta să scapi de inesteticul păr facial. Cel deja existent nu va dispărea, însă este redusă apariția unor noi fire. În ceea ce privește podoaba ta capitară, aici vei putea observa o cădere a părului, dar nu atât de semnificativă încât să te alarmezi.

Dureri la nivelul sânilor

Și în acest caz lucrurile variază de la persoană la persoană. Totul depinde de cât de sensibilă ești la hormoni și la tipul de progesteron și cantitatea de estrogen din pastilele anticoncepționale pe care obișnuiai să le iei. În mod normal, un nivel mai mic de estrogen înseamnă un nivel mai scăzut de durere.

Creșterea libidoului

În sfârșit o veste bună! Viața ta sexuală s-ar putea îmbunătăți considerabil dacă renunți brusc la pastilele anticoncepționale. Acest lucru se datorează creșterii nivelului de testosteron din organism, conform unui studiu publicat în Journal of Sexual Medicine, în 2006.

Apar probleme cu acneea dacă renunți brusc la pastilele anticoncepționale

Ținând cont de faptul că pastilele anticoncepționale scad nivelul de testosteron, acest lucru duce la scăderea posibilității de a avea acnee. Însă, după ce renunți, acneea hormonală ar putea apărea. Cu toate acestea, dacă ai observat că, pe perioada cât ai folosit pastilele, problemele tale cu acneea s-au agravat, cel mai probabil tenul tău se va îmbunătăți după ce renunți la ele.

Carență de fier

Unele pastile anticoncepționale conțin fier, ceea ce înseamnă că renunțarea la ele, împreună cu o menstruație mult mai puternică, poate cauza o carență de fier și anemie. Ar trebui să acorzi o mai mare atenție alimentației și să iei mai multe vitamine pentru a putea controla acest aspect.

Citește și:
Investigațiile medicale care te vizează

Foto: Imaxtree

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din health & diet