Alimentatia sanatoasa poate fi si gustoasa

Oricine stie ca tot ce e gustos fie e nesanatos, fie interzis, fie ingrasa. Exista insa cateva alimente care, incluse in alimentatie, iti permit sa te bucuri de micile tale pofte... cu masura.

Alimentatia sanatoasa poate fi si gustoasa

Daca poftele noastre (care de obicei ne coplesesc in miezul zilei, in miezul noptii sau in mijlocul unui meeting important) ar fi apa pla­ta, fructele proaspete si efortul fizic, am fi o gene­ratie de Supermani. Din pacate, poftele noas­tre sunt mult mai putin inspirate.

Sa luam cazul sotului meu: nu e deloc emotiv si totusi, ori de cate ori intra intr-o intalnire (de business sau de familie, nu conteaza), i se usuca gura, i se inmoa­ie genunchii si-l cuprinde moleseala. Daca cineva i-ar spune atunci ca trebuie sa bea un pahar cu suc de afine, sa manance un sendvis cu somon afumat sau sa deschida gea­mul si sa respire adanc ca sa-si ridice nivelul de energie, i s-ar parea mai complicat decat sa escaladeze Everestul fara oxigen, cu mine in carca. Evident, iese din calcul op­tiu­nea de a adormi cu capul pe masa (care pun pariu ca-l tenteaza atat de mult), asa incat se repede lacom asupra cosului cu covrigei, alune sau bomboane de ciocolata din fata lui. Stie care e calea corecta (in mare) si, to­tusi, ac­tioneaza impotriva principiilor pe ca­re eu in­sami am grija sa i le trambitez zilnic (in amanunt).

Pentru linistea constiintei mele si pentru a-i spala numele in ochii publici, trebuie sa a­daug ca nu e singurul in aceasta situatie. Conform unui studiu facut deInternational Deli-Dairy-Bakery Association din Madi­son, Wisconsin (citat de Forbes), 88% din bar­bati (femeile au un procent mai mare) ies la pranz, 75% din ei mananca micul dejun (femeile au un procent mai mic) si 90% (aici femeile au un pro­­cent considera­bil mai mic) consuma snacks-uri zilnic, de mai multe ori pe zi.

Contrar opiniei gene­rale (care condamna vehement acest obicei), s-a dovedit ca a-ti potoli poftele cu gustari intre mese nu e, obli­gatoriu, un obicei prost, ci, dimpotriva, este im­plinirea fericita a unei necesitati biologice.

„|n felul acesta, iti alimentezi organismul, menti­nandu-ti nivelul de energie ridicat, valorile glicemice corecte si apetitul (de orice fel) la cotele normale', declara Dana Ellis, nutritionist si dietetician la UCLA Medial Center, Los Angeles.

Si acum hai sa revenim cu picioarele pe pa­mant. N-as vrea sa intelegi ca gogosile cu crema de ciocolata si chips-urile din tortilla sunt solutia unei vieti sanatoase si implinite. Oricine stie ca tot ce e gustos fie e nesanatos, fie interzis, fie ingrasa. Majo­ritatea alimentelor la care poftim in mod normal sunt pline de grasimi nesaturate, carbohidrati si conser­vanti, care, mai devreme sau mai tarziu, ne afecteaza sanatatea si forma fizica. Si totusi, in ciuda riscurilor, poftele noastre persista. Dulciurile, chips-urile, ciocolatelele, pra­jitu­re­lele nu fac decat sa-ti satisfaca o necesitate de mo­ment. Valorile glicemice cresc imediat, dar scad la fel de repede, lasandu-te cu un gol in stomac si o noua pofta, mai agresiva decat prima. Iar neimplinirea ei te va face „letargic, irascibil si insuportabil', dupa cum spune dr. Arthur Agatston, autorul lucrarii The South Beach Diet.

Iata de ce, daca vrei sa ramai propriul tau stapan, nu sclavul stomacului tau pervers, primul pas este sa inveti sa eviti aceste fluctuatii glice­mice. Orice om isi pierde sta­panirea de sine si controlul daca glicemia ii co­boara exa­gerat de mult. Deci ce e de facut?

Mananca sanatos

O solutie pe cat de evidenta, pe atat de complicata. Serios! Incearca sa compui acum, pe loc, un meniu sanatos si consistent pentru pranz (fara semipreparate, fara E-uri, conservanti sau glutamati), in asa fel incat toate necesitatile nutritionale sa-ti fie satisfacute si sa nu te apuce pofta de dulce pe la ora 4. E o misiune aproape imposibila si, fara cea mai mica ofensa, pun pariu ca (daca nu esti nutritionist) nu vei reusi. Spun asta pentru ca sondajele din ultimii ani, facute pe cont propriu, printre prieteni, colegi sau necunoscuti (abordati cu elegan­ta in supermarket) m-au dus la concluzia ca oamenii (barbati sau femei in egala ma­sura) isi construiesc principiile unei alimentatii asa- zis sanatoase pe baza unor surse de multe ori contradictorii: emisiunile de dimi­neata, dietele vedetelor preferate, recoman­darile de pe cutiile de cereale, discutiile cu prietenii (acesta e cazul fericit), sfaturile aruncate in treacat de medicul de familie, la finalul consultatiei si celebra piramida a alimentelor.

Rezultatul este, inevitabil, o intelegere ciuntita si frustranta a nutritiei, care conduce la obiceiuri alimentare aberante. Iata de ce sfatul celebrului nutritionist Jonny Bowden, autorul a opt carti de nutritie, printre care The Most Effective Ways to Live Longer,  mi se pare foarte potrivit si inspirat. „Ignora piramida alimentelor, spune domnia sa. Oa­­menii sunt absolut dezorientati si dezinformati de aceasta nenorocita de piramida. (Un sistem grafic ce clasifica alimentele in functie de proportia ideala a fiecaruia in dieta zilnica.

Sunt mai multe variante ale piramidei alimen­tare. Initial, aceasta a fost data publicitatii in 1992 de catre Departamentul de Agricul­tura al Statelor Unite. In 1998, cercetatori din Bruxelles au propus o alta varianta a pira­midei, pentru ca in 2002, de la Harvard, sa se promoveze o alta versiune. Finalmente, aceiasi cercetatori de la Harvard au schimbat structura piramidei alimentare, in lumina noilor informatii legate de alimentatie, rezultate din cercetarile intreprin­se in ultimii ani.) „Demonizeaza grasimile', spune domnia sa. „Or acestea sunt esen­tiale pentru buna functionare a organismului.' Din cauza acestei piramide, exista alimente pe care oamenii nu le consuma, dar care le-ar putea asigura echilibrul energetic pentru intreaga zi. De exemplu, carnea de vita, so­monul si nucile de cocos.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din health & diet