Epilatul – o problema spinoasa si o alegere personala

In Egiptul antic, femeile scapau de parul de pe cap, in Evul Mediu de sprancene, iar acum pilozitatea de la subratul unei lady smulge hohote de ras. Lavinia Gogu se intreaba cum am ajuns sa ridiculizam o parte atat de fireasca a corpului nostru.

Epilatul – o problema spinoasa si o alegere personala

Marturisesc ca nu cunosc suficiente frantuzoaice sau nem­toaice incit sa imi formez o parere ferma despre obiceiurile lor, dar am o prietena care a avut un iubit de origine germanica si care s-a lovit de aceasta problema. Mi-a povestit foarte revoltata ca, dupa un an de relatie, el a intrebat-o foarte candid: „Dar cum de nu ai si tu putin par pe picioare?'. „Asta-i culmea! Dupa atita vreme in care am folosit zilnic lama de ras ca sa ii faca placere sa ma atinga, el ma intreaba un­de-i parul?!', spunea ea siderata la momentul respectiv. Deci si preferintele partenerului nostru au o oarecare pondere in modul in care ne privim pilozitatea. Mai ales cea pubiana. Sint barbati care se simt atrasi de ea, iar altii de lipsa ei.

Si am vazut o asemenea situatie expusa pe larg in piesa de teatru Mo­no­loagele vaginului. Un astfel de monolog prezinta drama unei femei inselate de barbat pentru ca refuza sa renunte la parul intim. Iar dupa o vizita la un terapeut de cuplu, femeia a fost convinsa sa faca acest compromis de dragul casniciei. Si descria in detalii repulsia pe care o avea fata de lama de ras si cum se simtea dezbracata de feminitatea ei, odata cu indepartarea parului. Stiind ca piesa a fost realizata dupa cartea cu acelasi titlu de Eve Ensler, o lucrare bazata pe marturii reale, am rea­lizat ca unele femei au o reactie instinctiva de respingere fata de conceptul epilatului inghinal sau de alta natura.

Deci poate nu ar trebui sa catalogam aceasta atitudine drept neglijenta si sa punem la zid persoanele care aleg sa isi pastreze parul care ne creste tuturor, in mod normal. De fapt, in treptele anterioare ale evo­lutiei, acesta avea un rol crucial – si de incalzire sau protectie, nu doar de transmitere a feromonilor. Nici nu-mi dau seama cum am ajuns sa il consideram indezirabil, dar stiu sigur ca asta nu se intimpla de ieri, de azi, sau odata cu inventarea aparatului modern de ras de catre King Camp Gilette, ci de mii de ani. Femeile din Egiptul antic scapau de tot parul (inclusiv de cel de pe cap, isi pastrau numai sprin­cenele) cu un fel de lame din bronz sau cu o mixtura de zahar topit si ceara de albine. Iar in Orient era foarte populara smulgerea parului cu ajutorul unor fire de ma­tase. In Roma antica, Venus nu avea niciodata o pilozitate bogata, iar absenta parului corporal era un indiciu de apartenenta la o clasa sociala privilegiata. In Evul Mediu, nobi­limea nici nu prea se spala, deci de epilat nici nu putea fi vorba. Dar, in mod surprin­zator, in timpul epocii elizabetane a ince­put sa fie trendy smulgerea sprin­ce­ne­lor si a parului de pe frunte pentru ca acest look era conside­rat angelic, deci irezistibil (Au!).

Iar din fericire, citeva secole mai tirziu, mai exact in 1915, a aparut primul aparat de ras special pentru femei. In acelasi an, intr-o editie a revistei Harpers Bazaar a aparut o reclama cu un model ce purta o rochie fara mineci si fara pic de par la subrat. Poate acela a fost momentul definitoriu in care s-a stabilit in mentalul colectiv (pe care l-am mostenit si noi) faptul ca parul de pe corp nu este deloc sexy. „Fiecare cultura vede intr-un anume aspect al corpului un avantaj sau un dezavantaj si actioneaza in consecinta. Si cum parul este corelat cu atit de multe aspecte (sexualitatea, igiena, libertatea, opinia partenerului de viata, educatia, na­turaletea sau costurile implicate – in Germania, spre exemplu, preturile pentru astfel de servicii sint mult mai mari decit in alte tari), sint la fel de usor de inteles atit femeile care opteaza pentru indepartarea parului, cit si cele care nu o fac, comple­teaza Mihaela Costea.

Deci modul in care privim epilatul este relativ si nu m-ar mira ca peste citiva ani moda sauvage a anilor 70 sa o depa­seas­ca in popularitate pe cea brazilia­na. Dar ceea ce stiu sigur este ca parul de pe cap nu va fi niciodata la fel de lucios sau stralucitor ca acela care creste pe gambe dupa rasul cu lama. Ca epi­latul cu ceara poate stimula cres­terea in piele a fire­lor de par si spar­gerea iremediabila a ca­pila­relor. Si nu-ti recomand nici cele mai mo­derne metode de in­departare a parului cu ajutorul laserului, daca ai firul deschis la culoare. Insa oricit de dez­batuta ar fi tema epilatului, ea va ramine mereu o problema spinoasa. Si o alegere strict personala.

Foto: Imaxtree

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din beauty