Covid-19 sau răceală? Un medic pediatru îți spune cum să identifici corect simptomele copilului tău

Copilul tău are febră, tușește, și nu știi dacă simptomele arată Covid-19 sau răceală? Medicul pediatru Evelina Moraru a vorbit despre cele mai comune semne care indică o infectare cu coronavirus.

Covid-19 sau răceală? Un medic pediatru îți spune cum să identifici corect simptomele copilului tău

Cu simptome comune aproape fiecărei viroze, poate fi dificil să identifici semnele care îți arată că cel mic are Covid-19 sau răceală. Medicul pediatru Evelina Moraru, șefă de secție la Spitalul pentru Copii Sfânta Maria din Iași, a explicat pentru publicația Libertatea care sunt cele mai frecvente simptome pe care le-a întâlnit în practica sa la copiii infectați cu coronavirus.

Medicul susține că e simplu să afli dacă este vorba de Covid-19 sau răceală, dat fiind că în infecția cu coronavirus la copii „sunt comune durerile abdominale și tulburările de tranzit intenstinal, diaree, tendință la constipații și vărsături. Această asociere pare chiar oarecum o particularitate a infecției cu SARS-CoV-2 la copil. Și în formele severe se discută deja despre două lucruri foarte importante.”

Acestea sunt, conform pediatrului Evelina Moraru, „o pneumonie ca din senin și care, asociată infecției SARS-CoV-2, are o evoluție deosebită la copil, și apoi sindromul de inflamație multisistemică. Acest sindrom cu insuficiență multiorganică are caracteristici care țin de perturbări vasculare la foarte multe niveluri, de la cel cardiac, cerebral la abdominal, pulmonar. Și el se asociază cu două lucruri de reper: cu o suferință cardiacă foarte mare și cu insuficiență cardiacă, respiratorie și cu dureri abdominale.”

Ce ar trebui să facă, însă, părinții care suspectează la primele simptome că fiul sau fiica lor ar avea Covid-19 sau răceală? „Primul gând, al nostru și al oricui, este de a suspecta că are infecție cu SARS. Apoi este important să nu impacientezi familia, să îi convingi că totuși ar trebui eliminată această supoziție.” Lucrul acesta se poate face prin testare, iar medicul sfătuiește părinții să nu își trimită copiii în colectivitate dacă ei prezintă vreun simptom al unei infecții respiratorii.

Medicul subliniază că, deși există simptome comune unor infecții respiratorii, fie că vorbim despre gripă, Covid-19 sau răceală, ele pot avea anumite particularități în cazul infecției cu coronavirus.

„La SARS-CoV-2, febra este înaltă, de obicei, depășește 38,5-39 de grade, este recidivantă, revine după administrarea antitermicului. Este însoțită de puternice dureri musculare, dureri oculare și o stare de astenie, de oboseală, o oboseală care este discordantă cu intensitatea simptomelor. Tusea este seacă, secrețiile nazale nu sunt abundente, poate fi o rinoree (curgeri masive din nas), dar în general – cum au descris toți pacienții și se descrie și în literatură – există o uscăciune a mucoaselor însoțită de o durere, o iritare permanentă. ”

Citește și:
Aceste trei mari surse de infectare sunt cauzele recordului de cazuri din România, susține pneumologul Cristian Oancea

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din health & diet