Semnele de buna purtare de pe corpul tau

Cand lucrurile care ne fac placere lasa semne pe corpul nostru, Lavinia Gogu se intreaba daca ar trebui sa ne resemnam sau sa pornim impotriva lor o campanie feroce de exterminare.

Semnele de buna purtare de pe corpul tau

Cand costumul Evei ne ramane mic

Nu este deloc placut sa constatam ca pielea ne este braz­data de urme albe, dar trebuie sa ne obis­nuim cu acest aspect, deoa­rece pentru vergeturile instalate de ceva vre­me nu prea exista leac. Nu­mai cele de culoa­re violacee mai au sperante de atenuare, cu ajutorul procedurilor dermatologice hi-tech. Cau­zele ver­­geturilor sunt fie ingrasarile bruste, sarcina sau curele de slabire fara proteine.

„Cand avem o alimentatie saraca in proteine, organismul si le extrage din piele si din muschi, ceea ce este foarte periculos pentru ca se produce o topire a maselor musculare. De aceea, cea mai buna dieta de slabire este cea hiperproteica', sustine prof. dr. Nedelcu. Pentru prevenirea aparitiei vergeturilor putem recurge la cremele destinate acestei proble­me si la adoptarea unei alimentatii care sa ne ofere nutrientii necesari unei epiderme rezistente.

„Cremele ajuta, dar nu in mod specta­culos, pentru ca problema este localizata in profunzimea pielii, unde ele pa­trund cu greu. Insa putem combate aparitia vergeturilor consumand proteine de calitate, ca­re elibereaza usor aminoacizii. Le putem gasi in carne de pasare, de vita, in soia, oua sau ciuperci', completeaza dr. Nedelcu.

Solutii in cabinetul dermatologului: „Nu e­xista nicio terapie care sa genereze o sterge­re de 100% a vergeturilor. Totusi, se poate rea­liza o redu­cere considerabila a semnelor cu ajutorul terapiilor combinate. Laserul LED Triwings ofera o stergere de 60-80% si in asociere cu mezo­terapia antivergeturi, injec­tarile de aminoacizi si bioregenerarea cu celule stem si hormoni de crestere endogeni se obtin rezultate notabile', ne dezvaluie me­dicul dermatolog.

Acneea cucereste noi teritorii

„Acneea apare pe corp in cele mai diverse locuri: pe coap­se, pe fese, pe axila, inghinal si, cateodata, chiar pe scalp. Desi are acelasi me­canism de producere ca si cea de pe fata, aceasta forma de acnee este mai jenanta', spune dr. Nedelcu. Dar ce o provoa­ca? Lista e lunga: predispozitia genetica, hi­per­secretia de sebum determinata de stres sau dezechilibrari hormonale, bauturile cu cofei­na, condimentele picante, prajelile, alcoolul, tutunul si, cireasa de pe tort, clorul din piscina, care are o puternica actiune comedogenica si acneica. „Si tra­ta­men­tele de par pot provoca acnee pe spate, ca orice alt produs gras sau uleios, atata timp cat exista o predispozitie, dar nu este nici o ga­rantie ca aceasta ar fi cauza principala.'

Deci, pentru orice eventualitate, cel mai bine ar fi sa-ti infasori parul intr-un prosop sau intr-o casca de dus cand il hi­dratezi cu masca sau balsam. Dife­ren­ta principala dintre ac­neea ca­re se manifesta pe ten si ac­neea de pe corp este ca aceasta din urma la­sa urme vizi­bile, se vindeca mult mai greu si terapiile au o du­rata mai indelungata. Insa au in comun faptul ca se remediaza in aceleasi moduri, si anu­me prin echilibrarea dietei, a fluxului hormonal si prin di­ver­se tratamente recomandate de medicul dermatolog.

Solutii in cabinetul dermatologului: Te­ra­pia sistemica (medicamentoasa), terapia instrumentala, terapia dermatocosmetica, vitamino-terapia, echilibrarea ovarului micropolichistic.

Fisuri in tencuiala

Capilarele sparte care ne impodobesc cu atata generozitate diverse zone ale corpului au mai mult cauze genetice, iar stilul nostru de viata afec­teaza acest fenomen intr-o masura destul de mica (macar de aceasta vina ne putem spala pe maini). „Capilarele sparte constituie o problema legata de ortostatism (pozitia verticala a corpului). Daca dam crezare teoriei evolutioniste, cand omul s-a ridicat in doua picioare, coloana de sange a cres­cut foarte mult, iar presiunea exercitata de aceasta asupra capilarelor s-a intensificat, acest lucru determinind dilatarea capilarelor', spu­ne dr. Nedelcu.

Dar mai sunt si alti factori responsabili de fisurarile acestor vene, precum alcoolul, condimentele pi­cante sau masajele agresive. Mai contribuie si factorii fizici, precum expunerea la soare. „Cand stam la soare pielea este afectata de razele in­frarosii care incalzesc organismul. Si pentru a evita supraincingerea, corpul isi dilata vasele ca sa piarda caldura, iar acestea se pot dilata suficient de tare incat sa ramana di­latate paralitic. Dar, de­si­gur, aceasta nu este o regula, deoarece mai conteaza si predispozitiile individuale', explica dr. Nedelcu. Putem incerca sa evitam dilatarea capilarelor rarind mesele pi­can­­te, alcoolul si practicand inotul, un sport care sporeste semnificativ rezistenta sistemului ve­nos.

Solutii in cabinetul dermatologului: Sclero­te­ra­pia, terapia cu laserul vascular cu dioda, terapia cu un laser care pompeaza colorant in capilar, nu­mit dyeliser, sau IPL-ul. Nici una dintre aceste pro­­­ce­duri nu are ca rezultat disparitia instantanee a capilarului di­latat. Efectele sunt vizibile dupa mai multe se­din­te.

Varianta cea mai facila de rezolvare a tuturor acestor probleme estetice ar fi sa invatam sa ne iubim exact asa cum suntem, iar daca reusesti sa faci asta, te rog sa-mi scrii la redactie ca sa imi dezvalui si mie secretul. Intre timp, probabil voi bifa cateva sedinte de aerobic, cateva masaje si voi testa multe creme anticelulitice si aparate cu super-puteri. Mai curand pentru ras­fat decat cu scopul de a obtine vreo schimbare radicala. Nu de alta, dar nu ma simt pregatita sa fac chiar toate compromisurile pe care le presupune ten­tatia perfectiunii. Si in caz ca semnele de „buna purtare vor fi vizibile in continuare, inten­tionez sa le maschez cu o piele aramie super-sana­toasa, obtinuta dintr-un tub de auto­bronzant. Si daca o sa intalnesc persoane bine intentionate care imi vor atrage atentia asupra imperfec­tiu­nilor, le voi pofti, cu toata modestia, sa-mi admire frumusetea interioara!

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din beauty