Intinerirea chipului, o misiune (im)posibila

Ne este frica de interventiile chirurgicale ca de „lupul cel rau“, insa exista o sumedenie de proceduri moderne de rejuvenare neinvazive si relativ nedureroase care promit un ten improspatat. Dar la ce virsta este OK sa recurgi la tehnici de intinerire? Si pe care sa o alegi? Lavinia Gogu investigheaza.

Intinerirea chipului, o misiune (im)posibila

Cu cit apare mai tirziu, cu atit mai bine. Insa sosirea momentului in care te privesti in oglinda si descoperi siderata ca nu mai arati „ca inainte' este iminenta. Cind erai intrebata la interviuri cum te vezi peste cinci ani, nu ti-ai fi imaginat ca raspunsul ar fi trebuit sa fie: incercanata, cu tenul lipsit de stralucire, cu porii mariti, pete solare si riduri… mai mult sau mai putin fine.

Mai intii apare negarea intarita de scuze precum „am avut o saptamina supraincarcata sau „nu am dormit foarte bine azi-noapte'. Apoi acceptarea: „trebuie sa ma resemnez ca nu pot arata mereu ca la 18 de ani'. Insa abia dupa ce iti dai seama ca serurile, tratamentele cosmetice sau concediile cu program prelungit de somn nu mai ofera rezultatele scontate, realizezi ca iti doresti o imbunatatire radicala a tenului. Poate o fata brazdata de riduri este mai interesanta pentru ca are incrustate semnele unei vieti traite din plin, dar de ce sa ne ascundem dupa deget?

Vrem sa aratam mai tinere chiar daca acumulam experienta de viata. Pentru ca sufletul nu are virsta, nu?

La 20 de ani

Aceasta este virsta de care iti vei aminti cu placere si nostalgie toata viata pentru ca te bucuri de prospetimea tineretii. Super­modelul Iman spunea ca la 20 de ani ai tenul pe care il mostenesti, iar la 30 cel pe care il meriti.

Deci daca bei apa suficienta, dormi opt ore si iti iei vitaminele, ar trebui sa te bucuri de acest deceniu fara sa stai cu grija procedurilor de rejuvenare.

„Exista totusi exceptii: daca ai ochii deschisi la culoare sau fotosensibilitate si te incrunti de la soare sau daca ai un defect de vedere necorectat care te obliga sa-ti mijesti privirea cind te concentrezi, poti recurge inca de pe acum la injectiile cu toxina botulinica. Acestea au rol de prevenire a ridurilor de expresie care se formeaza intre sprincene – nu are rost sa astepti sa implinesti 30 de ani pentru aceasta procedura', spune dr. Viviana Iordache, medic coordonator Miko Med.

De asemenea, daca ai tenul seboreic, suferi sau ai urme de acnee, citeva sedinte de microdermoabraziune iti vor netezi suprafata pielii. In cazul in care ai pori dilatati, rosacee sau ai abuzat de soare/solar si te-ai ales cu pete pigmentare, laserul cu lumina intens pulsata iti va uniformiza coloritul pielii, prin stimularea producerii de colagen, fara a deteriora stratul de la suprafata.

„Prin lumina se transmite caldura la nivelul pielii, ceea ce duce la crearea de fibre noi de colagen si elastina care reconstruiesc microfibrele din alcatuirea dermului si astfel se obtine un efect de umplere prin ingrosarea si alinierea pielii din interior. Dupa prima sedinta cu IPG (intense pulsed light) vei observa o imbunatire a aspectului pielii, insa pentru remedierea cuperozei si estomparea petelor este nevoie de cel putin 5 sedinte', spune Nicoleta Mincu, managerul cabinetului de infrumusetare No+vello.

La 30 de ani

Ei, acum incepe distractia! Ridurile superficiale de expresie isi intra in drepturi incet si sigur, tenul nu mai reflecta atit de mult lumina, iar cearcanele se accentueaza. Ce e de facut?

Acum este OK sa-ti corectezi cu Botox ridurile fruntii, liniile dintre sprincene si laba gistei daca sint pronuntate. Chiar daca ai o doza de scepticism in privinta toxinei botulinice, talentul unui dermatolog priceput iti va spulbera toate indoielile.

Dupa ce am auzit prima oara de faptul ca un Botox injectat gresit iti poate ingheta zimbetul, imi imaginam impreuna cu o prietena despre cum am reactiona in aceasta situatie daca ne-ar insela barbatul: probabil l-am face cu ou si cu otet avind o expresie serena si zimbitoare. Daca ai aceasta temere, afla ca sansele ca acest lucru sa se intimple sint foarte mici (ar trebui injectata toxina in exces) si efectul de inghet ar fi temporar. Exemplele negative sint destul de rare fata de povestile de succes si poate te intrebi cum se face ca numai acestea ajung la urechile tale. Din cite am observat, femeile patite se pling in patru zari, iar cele multumite de multe ori nici nu mentioneaza ca si-au facut ceva.

A doua temere este fenomenul numit „caderea fetei' dupa incetarea tratamentului cu Botox. De obicei este impresia data de tranzitia brusca de la o piele intinsa la cea pe care o aveai inainte de interventie. Intr-adevar, te poti obisnui foarte repede cu un ten mai tinar…

Thalia povestea, in cartea ei de beauty Lessons in Lipgloss and Happyness, ca inainte de Botox, pentru ea a existat banda adeziva. O regizoare de telenovele i-a recomandat sa-si aplice scotch intre sprincene pentru a nu se mai putea incrunta si astfel si-a educat mimica de prevenire a ridu­rilor de expresie. Deci poti apela si la metoda numita autocontrol, daca te tine.

O alta procedura la care poti recurge spre sfirsitul acestui deceniu este mezoterapia faciala, numita si mezolifting. Aceasta consta in introducerea unui preparat format din vitamine si diferite ingrediente active precum acidul hialuronic in mijlocul dermului cu ajutorul unui pistol de injectii.

„Pentru fiecare pacient in parte pregatesc un cocktail diferit de substante, in functie de nevoile fiecaruia', spune prof. dr. Ioan Nedelcu. Daca ridurile tale sint foarte incapatinate, poti sa-ti faci un peeling chimic superficial sau mediu. Este mai invaziv si mai dureros decit celelalte proceduri, dar daca respecti intocmai indicatiile medicului, iti poate oferi o piele innoita.

La 40 de ani

Pe linga riduri, pungi, cearcane si alte „bucurii', la aceasta virsta incep sa se estompeze volumele fetei pentru ca se pierde acea grasime a tineretii numita de americani „baby fat'.

Pe linga sugestiile anterioare, acum ai putea sa iei in considerare si injectiile cu acid hialuronic sau alte fillere, care sa iti umple santurile din jurul gurii, golurile cearcanelor si sa-ti redea voluptatea buzelor si rotunjimea pometilor.

„Colturile cazute ale gurii, numite popular liniile marionetei, se trateaza tot cu fillere, insa acestea nu le vor ridica la loc, ci le vor opri din cadere', spune dr. Viviana Iordache.

Iar daca tenul are riduri adinci si un aspect ofilit, poti recurge la un peeling profund. Acesta indeparteaza straturile cutanate pina la derm (de aceea se face o data in viata), iar tenul se cojeste cam in doua saptamini. Pielea se reface dramatic, insa este vital ca in perioada de vindecare sa iti controlezi expresiile faciale si sa ai foarte multa grija de pielea ta.

O noua inovatie in domeniul frumusetii (si sanatatii) a fost adusa in tara de prof. dr. Ioan Nedelcu in urma cu patru luni: laserul bioregenerator cu lumina rece. Este cel mai puternic sistem de laser din lume destinat terapiei de fotobioregenerare, fiind considerat so­lutia viitorului pentru un numar foarte mare de afectiuni. Din punct de vedere estetic, are rol de rejuvenare faciala, corporala, trateaza vergeturile albe, acneea, vindeca cicatricile, stimuleaza cresterea parului… este minunat. Aceasta tehnica poate fi folosita la orice virsta cind exista o problema, dar de obicei in a patra decada a vietii bugetul destinat reintineririi este mai substantial decit la 20 de ani.

Alta varianta hi tech este rejuvenarea cu celule stem adulte si hormoni de crestere recoltati din singe. „Bioregenerarea cu extracte autologe de plasma si trombocite este o tehnica de mare rafinament, care utilizeaza mecanismele proprii ale organismului pentru a se regenera, celule pe care le dirijam in functie de scopul urmarit, si anume acela de intinerire. La baza acestei metode stau hormonii de crestere pe care ii avem depozitati in structuri performate, in singe si celulele stem adulte. Dupa recoltarea unei cantitati de singe periferic, din acesta se extrag cantitati suficiente de plasma bogate in hormoni de crestere si celule stem, care vor fi injectate dupa tehnicile medicinei estetice in zonele in care dorim sa obtinem bioregenerarea pielii', explica prof. dr. Ioan Nedelcu.

Dupa 50 de ani

Dupa 50 de ani, ridurile profunde se intensifica, pielea devine creponata, iar gravitatia isi spune cuvintul si fata isi pierde conturul natural. Daca pina acum Botoxul putea fi injectat numai pe etajul superior al fetei, acum este OK sa-l folosesti si pentru umplerea santurilor din jurul gurii, iar fermitatea tenului poate fi refacuta cu ajutorul radio­frecventei tripolare. Aceasta tehnologie are multe aplicatii in modelarea siluetei dar joaca un rol foarte important si in estetica faciala. Imbunatateste aspectul ridurilor, recontureaza trasaturile si astfel remediaza efectul de „cadere a falcilor'. Radio­frecventa tripolara actioneaza prin incalzirea stratului superficial al pielii. „Ai vazut cum se stringe firul de par cind este ars?

La fel se contracta si fibrele de colagen din piele sub influenta undelor de radiofrecventa si astfel se realizeaza un lifting nedureros si eficient', spune prof. dr. Nedelcu. In plus, aceasta procedura creste nivelul oxitocinei (hormonul fericirii), oferind o stare de bine.

Deci regenerarea chipului nu mai este o misiune imposibila si poti ocoli cu succes bisturiul chirurgului estetician daca esti o consumatoare informata. Dar atunci cind te hotarasti sa intorci roata timpului cu citiva ani, numai un doctor specialist iti poate oferi informatii clare legate de nevoile tale specifice si de efectele secundare. Insa despre cel mai mare risc la care te supui te pot avertiza chiar acum: intinerirea creeaza dependenta!
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din beauty