Menopauza vine cu echilibru

Situată undeva între un subiect tabu și un punch line, menopauza e deseori percepută ca începutul declinului.

Menopauza vine cu echilibru

Printre simptome apăsătoare, comentarii sexiste și atitudini  jignitoare e greu să crezi că această experiență îți poate aduce  și ceva bun. Însă, dincolo de toate aceste lucruri, menopauza înseamnă echilibru, o mai bună cunoaștere a sinelui și  capacitatea de a te accepta așa cum ești.

În ultimele patru luni, menopauza a devenit principalul meu subiect de interes. Am vorbit cu femei care o experimentează, cu medici, am urmărit documentare, am citit cărți și articole, am făcut tot ce era posibil pentru a înțelege pe deplin acest fenomen. Concluzia la care am ajuns? Că menopauza nu e o problemă. Problema e că trăim menopauza într-o lume patriarhală. Într-un sistem care ne face să credem că, dacă atingem acest prag, devenim invizibile, nefolositoare, insuficiente, bătrâne sau neatrăgătoare. În care e percepută fie ca un tabu, fie ca o glumă. Și să lămurim un lucru. Sunt o mare fană a comediei și tolerez multe replici care în mod normal ar trebui sancționate. Și cu toate astea, nu mi se pare normal ca schimbările hormale prin care trece o femeie să fie luate în derâdere. Nu mă amuz când comediantul Jeff Allen vorbește despre cum stă în pat cu soția lui la menopauză și visează „la zilele bune ale sindromului premenstrual. Și cu atât mai puțin când văd câte un meme de genul „Ce e mai rău decât o femeie la menopauză? Zece femei la menopauză. Menopauza nu e o glumă. Vrei să râzi despre asta? Înainte să o faci, uită-te în oglindă și asigură-te că ești o femeie care a experimentat-o, nu un bărbat lovit de criza vârstei mijlocii care își învinovățește partenera pentru eșecurile lui sexuale.

Partea cea mai gravă e că multe femei se simt neputincioase în fața acestor atitudini, iar singurele opțiuni care le rămân sunt fie să ascundă faptul că sunt la menopauză, fie să le accepte, ba chiar să le considere normale. „Glumesc pe seama faptului că ești blondă, glumesc pe seama faptului că ești la menopauză, spunea o femeie într-un interviu publicat pe healthtalk.ro, care nu a putut face altceva decât să râdă alături de colegii săi bărbați de bufeurile pe care le experimenta.

Un studiu realizat la începutul acestui an de compania britanică Kori Kids arată că una din patru femei care se confruntă cu simptomele specifice menopauzei este nefericită la locul de muncă din cauza lipsei de susținere din partea angajaților și a colegilor. Recent, compania de telefonie mobilă Vodafone a intervievat peste cinci mii de femei din Marea Britanie, Germania, Spania, Italia și Africa de Sud pentru a afla modul în care menopauza le-a afectat viața profesională. Iar concluziile nu sunt deloc surprinzătoare. O treime dintre femeile care au luat parte la acest studiu au declarat că au fost nevoite să-și ascundă simptomele la locul de muncă, iar o mare parte dintre aceastea cred că subiectul este unul stigmatizat.

„Mi s-a atras atenția la job că sunt prea sensibilă, că iau lucrurile prea personal. Mi-au sugerat că manifestarea mea este deplasată. Eram într-adevăr foarte sensibilă. Îmi spune jurnalista Cristina Stănciulescu, cu care am stat de vorbă despre tranziția sa către menopauză, dar și despre provocările ce au urmat ulterior, în perioada postmenopauzei.

„E ușor să jignești o femeie. Mai cu seamă în această perioadă. Și o fac destul de mulți. Și bărbați, și femei. Și asta este impardonabil, din punctul meu de vedere. Pentru că fiecare are o mamă care a trecut prin această perioadă, fiecare cunoaște în familia lui o femeie care e la menopauză, fiecare cunoaște femei de 50, 60, 70 de ani. De ce ar trebui să ne manifestăm în felul acesta? Când vrei să îi adresezi unei femei la menopauză cuvinte jignitoare, gândește-te că în fața ta se află bunica ta, mama ta, o persoană dragă, cineva de care ești legat. I-ai spune aceleași lucruri?, se întreabă Cristina. Probabil că nu. Această lipsă de compasiune, de susținere și chiar de respect de care dăm dovadă în mod repetat a determinat peste 900.000 de femei din Marea Britanie să își părăsească locul de muncă. Iar asta e doar o statistică. În realitate, numărul femeilor din întreaga lume care renunță la job-urile lor din cauza presiunii pe care o resimt, a rușinii sau a discriminării este unul mult mai mare. Iar acest lucru depășește discuția despre menopauză, fiindcă afectează în mod direct piața muncii și, inevitabil, economia. Vârsta medie oficială la care menopauza se instalează este de 51 de ani. O vârstă la care, teoretic, femeile au acumulat suficientă experiență și informație încât să ocupe o poziție de conducere. Retragerea lor de pe piața muncii în acest moment nu face decât să accentueze diferența salarială dintre bărbați și femei și să diminueze procentul deja scăzut al femeilor care ocupă funcții manageriale. În 2020, doar 29% dintre funcțiile de conducere la nivel global au fost ocupate de femei, aproape aceeași proporție ca în 1995. Iar analiza companiilor care se află în Fortune 500 arată că doar 7,4% dintre directorii executivi sunt femei.

E evident că lucrurile vor continua în aceeași manieră atât timp cât noi, la nivel individual, nu suntem dispuși să facem o schimbare. Însă nu putem omite nici faptul că, la rândul lor, companiile ar trebui să joace un rol important în acest demers. Canalul 4 de televiziune din Marea Britanie a anunțat recent că adoptă o serie de măsuri pentru a sprijini angajatele care sunt la menopauză, printre acestea numărându-se un program flexibil de muncă sau accesul la o încăpere retrasă și răcoroasă în care pot lucra atunci când au nevoie. Reprezentanții Vodafone au declarat că vor introduce training-uri și seminarii pentru toți angajații în care vor aborda „sănătatea hormonală și etapele vieții și că își propun să ofere susținere femeilor care lucrează în cadrul companiei și care experimentează menopauza. Poate fi un început promițător. Dar doar atât timp cât aceste demersuri nu devin o altă campanie CSR al cărei scop principal nu este de a produce o schimbare substanțială în societate, ci de a câștiga și mai multă notorietate, și mai mult profit.

Un alt raport, realizat de The Menopause Hub, arată că 66% dintre femei nu știau nimic (sau foarte puțin) despre menopauză până să o experimenteze. În aceeași situație s-a aflat și Cristina, care îmi povestește că menopauza a luat-o prin surprindere. „Nu știam nimic despre asta. Auzisem de la mama, îmi povestisese câteva lucruri, dar eu nu mă informasem. Mi se părea că mie o să mi se întâmple mai târziu. Numai că atunci când s-a întâmplat m-a prins descoperită. Și m-am speriat. M-au speriat simptomele pe care le aveam. Așa că m-am dus la medici, la ginecolog, la endocrinolog, pentru a afla ce mi se întâmplă. De ce mă înroșesc la față în situații în care nu ai vrea să ți se întâmple asta. De pildă, în ședințe sau în întâlniri. De ce transpir atât de brusc. Sau de ce îmi e frig, apoi îmi e cald. De ce nu pot dormi noaptea. De ce sunt atât de nervoasă. De ce nu mă înțeleg cu cei din jur. Medicul ginecolog mi-a spus că sunt în perioada perimenopauzei, că simptomele pe care le resimt sunt normale și mi-a explicat în ce constă această etapă.

Cu toate astea, chiar și atunci când deții toate informațiile de care ai nevoie, când înțelegi ce se întâmplă cu corpul tău, asta nu înseamnă că lucrurile devin instantaneu mai ușoare. „Pentru că nu reușeam să dorm noaptea, aveam stări de oboseală, de nervozitate, frustrări. Mi se părea că viața mea e trasă pe dreapta, că oamenii observă lucrul ăsta, că din acel moment nu o să-mi mai găsesc nimic de făcut și că voi fi uitată de toată lumea. Mi se instalase un sentiment de frică și de anxietate. Țin minte că în perioada aia, de exemplu, nu îmi vopseam părul și am primit comentarii foarte dure din cauza asta. De la întrebări de genul «Ești bolnavă?» și până la «De ce nu te îngrijești? De ce ai părul alb? De ce îți lași părul nevopsit?». Reacții care m-au întristat foarte tare și m-au făcut să schimb asta și să mă vopsesc. Chiar recent am văzut un interviu dat de Sarah Jessica Parker, care a avut aceeași intenție de a-și lăsa părul nevopsit și a primit comentarii destul de dure pe marginea acestui subiect. Societatea este neîndurătoare. Oamenii vor să vadă persoane perfecte, fericite. Sau mai fericite decât ei, mai bine situate decât ei. Chiar dacă le invidiază și le urăsc. Nu vor să vadă oameni care îmbătrânesc. Deși, la nivel declarativ, toți vrem să vedem oameni ca noi. Dar în realitate lucrurile stau altfel., spune Cristina.

Și are dreptate. Nu vrem să vorbim despre menopauză și nu vrem să vedem femei care trec de 50 de ani și nu arată ca Jennifer Lopez. Un studiu din 2017 realizat de National Bureau of Economic Research, care a analizat practicile de angajare, arăta că femeile sunt mai predispuse la a fi discriminate decât bărbații nu doar din cauza vârstei, ci și a aspectului lor „îmbătrânit. Iar pentru majoritatea menopauza este echivalentul bătrâneții. „Lucru extrem de greșit, spune Cristina. „Cunosc femei care sunt bătrâne mintal și sufletește, într-un sens trist al cuvântului, înainte de a fi la menopauză. Cunosc femei care sunt de-o tinerețe extraordinară, fiind la menopauză de 20 de ani. Cunosc femei care au intrat la menopauză din motive medicale de la 30-40 de ani. Bătrânețea și menopauza sunt două lucruri distincte. Da, e adevărat faptul că de cele mai multe ori menopauza se întâmplă la o vârstă înaintată, considerată a seniorilor. Dar e foarte important și modul în care ne raportăm la bătrânețe. A fi bătrân nu înseamnă că trebuie să fii tras pe dreapta, ignorat sau nerespectat. Nu înseamnă că dacă ai peste 50 de ani nu mai exiști. Dimpotrivă. Mă uit la știrile de la canalele de televiziune cu istoric precum CNN sau BBC și văd femei care sunt trecute de 50, 60 de ani, care prezintă și care moderează emisiuni, pentru că au responsabilitatea cuvintelor și au o experiență în spate. La 50 de ani ai căpătat o anumită înțelepciune, ai o carieră. Din acel moment poți înflori și ajuta extrem de mult societatea prin ceea ce știi să faci. Cel puțin la nivel teoretic. Pentru că, repet, sistemul învechit în care trăim ne face să credem că odată cu menopauza femeia își pierde rolul de ființă utilă pentru societate. Nu același lucru se întâmplă și în cazul celorlalte specii de animele care trec prin această etapă. Orcile, de exemplu, mai trăiesc după menopauză încă alți 30-40 de ani, perioadă în care devin liderele grupului. Un articol din revista Nature arată că „femelele în vârstă dețin cunoștințe și toate balenele, chiar și masculii tineri, preferă să le urmeze.

„Mă deranjează că femeia e considerată ineficientă la această vârstă, că e îndepărtată, disprețuită, privită cu milă, spune Cristina. „Acesta cred că e cel mai urât mod de a te raporta la o femeie. Nu poți da la o parte o femeie pur și simplu pentru că se înroșește în ședințe sau că se enervează mai repede. Și cred că bărbații ar trebui să afle, să se documenteze, să înțeleagă ce se întâmplă cu femeile în această perioadă și să le ofere suport. Iar acest lucru este valabil atât în viața profesională, cât și în cea intimă. Pentru că, într-adevăr, menopauza poate afecta viața sexuală a unei femei. Potrivit unui raport publicat de Johns Hopkins Medicine, mai mult de o treime dintre femeile aflate la perimenopauză sau la postmenopauză au declarat că se confruntă cu diverse probleme sexuale, de la scăderea libidoului și până la dificultăți în atingerea orgasmului. „Dar și pentru asta există ajutor medical, tratamente, soluții care pot ușura și readuce viața sexuală acolo unde cuplul a lăsat-o. Să nu uităm că și bărbaților la andropauză li se întâmplă diverse lucruri și nu știu dacă cineva îi privește cu aceeași milă cu care sunt privite femeile la menopauză sau cu dispreț. Dimpotrivă. Se spune, cu un zâmbet pe buze, «Sunt la criza de andropauză. Trebuie înțeleși». Să nu uităm că nici performanțele lor sexuale nu mai sunt ca în tinerețe și că viața sexuală se întâmplă în doi. Și că amândurora li se pot întâmpla lucruri. Femeia nu este singura responsabilă. Dacă sunt niște oameni care se iubesc și sunt un cuplu care și-a bazat relația nu doar pe performanțe sexuale, ci pe mulți alți piloni, atunci și asta poate fi rezolvată într-o manieră civilizată, cu ajutorul discuțiilor, unui consult medical. În nici un caz acuzele nu vor aduce rezolvarea unei situații, subliniază Cristina.

Pentru ea, menopauza a însemnat găsirea unor soluții. „E inutil, după părerea mea, să lupți împotriva unei chestii care este naturală în viața unei femei. E bine, e rău… nu are rost să discut despre asta pentru că nu pot schimba nimic. Așa că hai să vedem ce putem face. Ce putem afla despre ea, cum putem face față situației, cine și cum ne poate ajuta să trecem mai ușor prin asta. Trebuie să întrebi pe cineva care știe. Dacă nu știu să repar o mașină întreb mecanicul, nu? Așa și în cazul menopauzei. Nu sunt genul care le știe pe toate, dar sunt genul care cere sfatul specialistului pentru orice problemă ar avea.”

Îndrumările medicilor au ajutat-o să treacă cu bine peste perioada perimenopauzei, în care simptomele s-au resimțit din plin. „Apoi s-au ameliorat. Am scăpat în timp și de bufeuri și de toate celelalte lucruri. M-a ajutat foarte mult și faptul că am făcut sport. Și îndrum toate femeile la menopauză să facă același lucru. Să se plimbe, să meargă pe jos foarte mult, să înoate. Este extrem de important să-ți oxigenezi creierul, să faci mișcare, să dormi bine, să te stresezi cât mai puțin. Fiindcă odată ce ești bine din punct de vedere mintal, toate celelalte lucruri se rezolvă. Întrebând-o ce alte sfaturi le-ar da femeilor care traversează această perioadă, îmi spune că e esențial să nu privească menopauza „cu frustrare, cu dramă. Să fie relaxate, să respire adânc și să nu intre în panică. Să se informeze, să meargă la medic și să caute cele mai bune soluții pentru ele.

Nu este pentru prima oară când Cristina abordează acest subiect. A făcut-o în nenumărate rânduri în mediul online, în speranța că va normaliza discuția despre menopauză și că va putea ajuta femeile să înțeleagă mai bine și să traverseze mai ușor această etapă. „Nu înțeleg de ce ar trebui să să ne fie rușine sau teamă în secolul XXI, în 2022, să vorbim despre o etapă absolut normală a vieții unei femei și de care nu scapă nimeni. Din păcate, am crescut cu această educație: să nu afle ceilalți. Să nu spui nimănui problemele tale. De când mă știu am privit nedumerită chestia asta. Și mă întrebam «De ce să nu spun? Ce se întâmplă dacă află cineva?». M-a sufocat întotdeauna cenzura asta. Poate și de asta am ales să fac presă. Femeile vor să se vorbească despre menopauză. Și mai mult decât atât, au nevoie de asta.

Au nevoie să știe că menopauza nu înseamnă un sfârșit. Și că, dacă reușești să treci peste comentariile misogine, preconcepțiile și atitudinile discriminatorii care o învăluie, poate fi chiar o perioadă eliberatoare, după cum îmi spune Cristina. „Îți dai seama că nu mai trebuie să demonstrezi, nu mai simți nevoia să fii aplaudată. Iar lucrurile astea te relaxează foarte mult și te ajută să te cunoști mai bine. Să îți știi defectele și calitățile. Menopauza vine cu o înțelepciune, cu o împăcare cu propria persoană, cu un echilibru. Te ajută să te aproprii mai mult de tine. Acum știu cu adevărat cine sunt, iar asta mă face să mă simt poate chiar mai bine decât în tinerețe.

Opinia specialistului

Odată cu înaintarea în vârstă, constatăm că e tot mai greu să ne menținem greutatea. Ce făceam la 20 de ani nu mai funcționează la 40, iar lucrurile devin cu atât mai complicate după 50 de ani. După menopauză și inclusiv în etapa premergătoare menopauzei, kilogramele încep să se acumuleze din ce în ce mai rapid, deși nu vorbim neapărat de excese sau de schimbări alimentare față de perioada anterioară.

Dezechilibrele hormonale ce au loc în această perioadă, caracterizate în principal prin scăderea estrogenului, determină acumularea de kilograme, cu depunere în special în zona abdominală. Datorită modificărilor hormonale are loc și o modificare la nivelul compoziției corporale, caracterizată printr-o scădere a masei musculare și o creștere a masei de țesut adipos. Pierzând masă musculară, automat și metabolismul încetinește. Pe lângă kilogramele acumulate, are loc în paralel și o retenție de apă accentuată.

E important ca orice femeie să fie informată despre aceste modificări fiziologice și să le înțeleagă. Multe femei vin la consultație cu un sentiment de vinovăție, pentru că se îngrașă vizibil de la o zi la alta sau pentru că formele li se schimbă. Însă toate aceste lucruri sunt perfect normale.

ALIMENTAȚIA ÎN PERIOADA MENOPAUZEI

Cea mai bună metodă de a evita surplusul de kilograme în perioada menopauzei este să te asiguri că intri în această etapă cu o greutate normală. Apoi, este important să reduci numărul caloriilor. Necesarul caloric scade cu aproximativ 200 de calorii pe zi după vârsta de 50 de ani, în comparație cu decada anterioară. Nu îți recomand să începi să numeri caloriile, pentru că de cele mai multe ori acest lucru creează și mai multe frustrări. De asemenea, trebuie să înțelegi că nu doar numărul caloriilor contează, ci și calitatea acestora.

Trei mese pe zi, cu pauză de minim 4-5 ore între ele, sunt suficiente. Orice gustare de peste zi trebuie considerată tot un aport caloric. De asemenea, e important să consumi alimente dense din punct de vedere nutritiv și să ai la fiecare masă legume sau salate, proaspete sau gătite.

Consumă proteine de calitate! Optează pentru o carne mai slabă, cum ar fi cea de pește sau cea de pasăre. Carnea roșie trebuie mâncată de maxim două ori pe săptămână, pentru că aduce un exces de grăsimi saturate. Iar carnea roșie procesată (mezelurile) aduce un exces de sodiu de până la 400 ori mai mare, ce amplifică retenția de apă.

Proteinele vegetale sunt o sursă excelentă și de fibre, iar în această categorie intră leguminoasele precum fasolea, lintea, năutul sau soia.

Ouăle sunt o sursă de proteină completă, care nu trebuie să lipsească din meniul tău. Lactatele aduc aportul de calciu necesar unui sistem osos echilibrat, dar și în cazul lor trebuie să ai grijă, pentru că vin la pachet cu multe grăsimi. De aceea, îți recomand să consumi mai degrabă lactate fermentate, din categoria iaurt, kefir, sana, lapte bătut. Iar dacă îți e poftă de ceva dulce, mănâncă un fruct.

Evită alimentele procesate, alimente de tip fast food, pentru că sunt produse hipercalorice, ce conțin cantități mici de nutrienți. Evită prăjelile și gătește mai mult la cuptor sau la grătar.

Pentru a avea rezultate de durată, nu vorbim doar de o dietă echilibrată, ci de un stil de viață sănătos. Mișcarea este esențială în această perioadă. Exerciții fizice moderate sunt recomandate nu doar pentru pierderea în greutate, ci și pentru întărirea musculaturii, reglarea tensiunii arteriale și îmbunătățirea calității vieții.

Mișcarea te va ajuta și să ai un somn mai odihnitor. Când orele de somn sunt puține, există tendința de a lua mai multe gustări nesănătoase de-a lungul zilei și de a mânca mai mult.

Stilul de viață are un impact major asupra dietei. Felul în care mâncăm, ceea ce mâncăm, sunt influențate direct de ceea ce simțim. În cele mai multe cazuri, atunci când suntem stresate, obosite, cea mai la îndemână soluție pentru a ne simți mai bine este mâncarea, în special dulciurile. Cu cât mâncăm mai mult, cu atât ne distragem atenția de la problemele care ne macină. Dar problema rămâne mereu acolo, determinând repetitiv același tip de reacție. Componenta emoțională este extrem de importantă și tocmai de aceea nu vorbim doar despre nutriție per se, ci și despre viața de zi cu zi. În momentul în care reușești să îți acorzi mai mult timp ție, să ai o stare bună de spirit, atunci va fi mai ușor să controlezi și ceea ce mănânci.

Dr. Daciana Ispir, consilier nutriție și health coach, Clinica Centrokinetic, www.binecumine.ro

ELLE RECOMANDĂ:

Variațiile hormonale din perioada perimenopauzei influențează în mod direct inclusiv calitatea pielii. Principalele componente ale dermului, colagenul, elastina și acidul hialuronic, scad în mod considerabil, ducând astfel la pierderea elasticității și densității pielii. Pentru a trata aceste probleme, ai nevoie de o rutină de îngrijire specială, bazată pe produse ce conțin ingrediente redensificatoare și hidratante.

VICHY NEOVADIOL PERIMENOPAUSE Cremă de zi cu efect de redensificare și reumplere este un produs special conceput pentru îngrijirea femeilor în perioada perimenopauzei. Acidul hialuronic din compoziția sa ajută pielea să își recapete hidratarea și elasticitatea, iar celelalte substanțe, precum proxylane și extraxul de cassia, au rolul de compensa impactul vizibil al fluctuațiilor la nivel hormonal asupra tenului, făcându-l să devină mai neted și mai catifelat.

În perioada postmenopauzei, nivelul de lipide de la nivelul epidermului se reduce cu până la 57%. Din această cauză, femeile se pot confrunta cu o piele mult mai uscată decât în mod normal sau cu o ușoară senzație de mâncărime.

Datorită ingredientelor din compoziția sa, precum proxylane, extras de cassia, Omega 3, 6 și 9 din ulei de tărâțe de orez, VICHY NEOVADIOL POSTMENOPAUSE Cremă de zi cu efect de refacere a lipidelor și redefinire reușește să activeze mecanismul anti-îmbătrânire al pielii, îmbunătățind elasticitatea și fermitatea acesteia și tratând senzația de uscăciune.

Fotografii: Oltin Dogaru
Styling: Domnica Mărgescu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din advertorial