Epidemiologul Molnar Geza: persoanele asimptomatice transmit diferit virusul, pe etape

Epidemiologul Molnar Geza a explicat felul diferit în care transmit persoanele asimptomatice virusul, în funcție de etapa de la propria infectare în care se află.

Epidemiologul Molnar Geza: persoanele asimptomatice transmit diferit virusul, pe etape

Epidemiologul Molnar Geza a explicat pentru postul de televiziune Digi24 de ce felul de transmitere a coronavirusului de către persoanele asimptomatice diferă de la caz la caz. „Lumea științifică împarte perioada de asimptomatic în trei etape”, a spus medicul.

Geza a specificat că în acest moment ne aflăm iar într-o etapă ascendentă a epidemiei, după  care vom ajunge spre un vârf. „După două-trei săptămâni trebuie în mod biologic să urmeze o începere a descreșterii morbidității, care va avea o durată probabilă de 30, 35 de zile, în descreștere, nu cu dispariția virusului, ci cu dispariția stărilor epidemice din diferite județe.”, a mai precizat Molnar Geza.

El a declarat că în județele în care vedem acum focare de coronavirus situația a fost scăpată din mână, pentru că creșteri atât de bruște în rândul populațiilor unde creșterea durează deja de câteva săptămâni sunt improbabile.

Medicul epidemiolog a declarat și că persoanele asimptomatice joacă un rol important în transmiterea virusului. Lumea științifică împarte perioada de asimptomatic în trei etape, a precizat Molnar Geza. În primele trei-patru zile de la infectare, transmiterea virusului este destul de redusă, a spus Molnar Geza. Aceasta devine mai accentuată după a patra, a cincea zi, și până în ziua a opta sau a noua.

Medicul a explicat că acest fapt se datorează perioadei de timp care este necesară pentru ca virusul să se multiplice în cavitatea oro-faringiană și, prin rezistența naturală a organismului – tânăr sau sănătos, înmulțirea are loc, deși acest lucru nu înseamnă neapărat că pacientul va avea și un debut simptomatologic care să necesite prezentarea la spital. Aceasta, a spus Molnar Geza, este perioada cea mai periculoasă pentru o posibilă transmitere, iar după 10 zile de la infectare rata de transmisibilitate începe să scadă semnificativ.

Citește și:
Noi reguli pentru terasele din Centrul Vechi al Bucureștiului

Foto: arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din video