Managementul insulinei și al diabetului

Insulina transformă zahărul în energie pe care o poți stoca în corpul tău. Insulina este un hormon produs de celulele beta din pancreas. 

Managementul insulinei și al diabetului

Permite celulelor corpului nostru să consume energia absorbită de organism și stochează excesul de zahăr sub formă de rezerve de energie. 

Cu un deficit de insulină, majoritatea celulelor nu pot absorbi și folosi zahăr, iar persoanele cu diabet trebuie să ia insulină pe care o gasesc in farmacie conform prescripției unui medic.

Ce este insulina?


Insulina este un hormon, un tip de mesager chimic care permite comunicarea între diferite părți ale corpului. Insulina este produsă de celulele beta din pancreas.

Când mănânci, mâncarea merge spre stomac și intestinul subțire. Este digerată acolo și redusă în nutrienți. Acești nutrienți sunt suficient de mici pentru a fi absorbiți în sânge și transportați către fiecare parte a corpului. Când substanțele nutritive care conțin glucoză (zahăr) intră în fluxul sanguin, pancreasul răspunde eliberând insulină în sânge.

Insulina:

  • deschide canalele (ușilor) celulelor corpului, permițând glucozei să intre în ele și să producă energia de care au nevoie pentru a-și face treaba;
  • permite corpului să stocheze zahăr suplimentar ca energie pentru o utilizare ulterioară. Zahărul poate fi depozitat în ficat ca glicogen sau transformat în grăsime și depozitat în celulele adipoase.

Care este funcția insulinei?

Zaharul este o sursă de energie foarte importantă din următoarele două motive:

  • poate fi rapid transformat în energie atunci când ai nevoie de ea, cum ar fi în timpul muncii sau al sportului;
  • creierul și nervii au nevoie de o cantitate constantă de zahăr pentru a funcționa.

Corpurile noastre produc aproape întotdeauna niște insulină, ceea ce se numește o cantitate bazală. Avem nevoie de ea, deoarece între mese și în timpul somnului, ficatul continuă să elibereze o parte din zahărul stocat în sânge. Deci, creierul și nervii noștri continuă să obțină aprovizionarea constantă cu zahăr de care au nevoie pentru a supraviețui.

Ce se întâmplă în caz de diabet?

Fără suficientă insulină, majoritatea celulelor din corp nu pot absorbi sau folosi zahăr. Celulele sunt înfometate chiar dacă acea concentrație a zahărului din sânge este foarte mare. Deci corpul caută alte surse de energie. 

Persoanele cu diabet trebuie să primească insulina de la o sursă externă. Acestia pot face injecții pe care le ia din farmacii, pot utiliza o pompă de insulină sau pot lua comprimate orale pentru a stimula producția și absorbția naturală a insulinei.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din health & diet