Cum confunzi iubirea cu o relație de cuplu abuzivă

Te păcălești că te iubește, dar toate semnele indică o relație de cuplu abuzivă. Care sunt acestea și le ignori.

Cum confunzi iubirea cu o relație de cuplu abuzivă

De multe ori doare teribil să recunoști realitatea. Așa că te agăți de tot felul de explicații pe care te convingi să le crezi. Când cineva apropiat îți semnalează că lucrurile nu sunt în regulă ești pregătită cu un set interminabil de scuze pentru partenerul tău. În plus, nu te mai confesezi când este evident că ai o relație de cuplu abuzivă. Îți ștergi lacrimile și mergi mai departe.

Te insultă

Da, în toate cuplurile sunt discuții aprinse pe subiecte care poate că sunt recurente. Dar poți discuta în contradictoriu și te poți enerva fără să îl jignești pe celălalt. În cazul vostru însă, partenerul nu are filtru când este furios de-a binelea. Iar cuvintele urâte devin treptat o constantă a fiecărei zilei și pentru lucruri sau gafe banale.

Te manipulează când vrei să pleci

Sunt momente când simți că nu mai poți? Ai depășit cu mult limita și îl ameninți cu despărțirea sau chiar voiai să ieși pe ușă cu bagajele? Acesta este momentul când devine dramatic și spune că nu poate trăi fără tine, promite schimbarea sau chiar amenință cu sinuciderea.

Simți că tu duci tot greul

Poate că plătește și el ceva facturi sau rate, mai face curățenie în casă sau a angajat pe cineva care să se ocupe de asta. Însă în ceea ce privește partea emoțională simți că tu duci tot. Tu susții relația, ești drăguță, faci surprize, iar el mai degrabă e neimplicat.

Lipsa de corectitudine

Are o listă întreagă de lucruri pe care ți le cere, standarde extrem de înalte pe care te chinui să le atingi. Însă regulile sunt doar valabile pentru tine. Ce îți cere ție nu i se aplică și lui, mai mult, în viziunea lui, tu nu ai dreptul de a emite pretenții.

Te evaluează constant

Sau mai pe românește îți ține contul. Cât ai cheltuit pe haine, ce salariu ai și de ce nu câștigi mai mult. De ce ai stat atât la familia ta sau la o întâlnire cu prietenele, de ce te vezi atât de des cu apropiații. De ce lucrezi peste program și cu cine, de ce mănânci că i se pare că te-ai îngrășat etc. Este o teroare psihologică constantă însoțită și de crize zgomotoase de gelozie ce au ca scop controlul, nicidecum nu sunt o manifestare a afecțiunii pentru tine.

Te umilește…

… din nou cu scopul de a deține controlul și a te manipula mai bine dacă ai stima de sine zdrobită sistematic. Este arogant, condescendent și aproape tot ceea ce faci nu este bine. Implicit, pentru orice este vina ta.

Te izolează de apropiați

Căci ei au o perspectivă mai clară și îți deschid ochii sau te influențează să ieși din relație sau să nu mai cedezi și să pui limite. Vei vedea cum treptat nu îi va mai plăcea niciun prieten de-ai tăi, toți sunt de calitate proastă, familia ta e inferioară sau îți dorește răul etc.

Citește și:
Pare prea frumos ca să fie adevărat? Situații când comportamentul bărbatului pe care îl placi e un love bombing ca la carte

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle