Oricine poate greși, iar dacă acela a fost partenerul tău există anumite gesturi de reparare specifice într-o cantitate anume recomandată de psihologi.
Într-un fel sau altul a dat-o în bară. Dar nu atât de grav încât să ieși pe ușă fără să te uiți înapoi, ci te-ai simțit supărată, dezamăgită, respinsă, nedorită. În primul rând e important să discutați despre asta, nu să evitați cu succes elefantul din cameră. Evitarea nu va aduce nimic bun, ci va contribui la acumularea frustrării, furiei, care vor exploda la un moment dat și astfel sapă în fundația relației. Gesturile de reparare sunt absolut necesare, iar specialiștii în psihoterapia de cuplu recomandă o rație de 5 gesturi pozitive la 1 negativ.
Mai ales dacă limbajul iubirii este reprezentat de partea kinestezică. Sărut, îmbrățișări, mângâieri, dormit strâns în brațe, orice te face să te simți iubită, importantă, conectată la partenerul tău. Aici putem adăuga ulterior și o complicitate fizică amuzantă, cu iz de flirt, ludică, precum un dans haios sau real în mijlocul sufrageriei inclusiv pe muzica de la o reclamă, ciupituri (nedureroase) etc.
Mi-e dor de tine, îmi pare rău, ai mâncat azi, ai ajuns cu bine, ce frumoasă ești, ce bine arăți… Inclusiv îi poți spune direct partenerului într-o discuție care sunt acele cuvinte care te complimentează și te fac să simți că primești atenție, grijă… Laudele pentru realizări de-ale tale, cât de mici, intră tot la această categorie.
Poate că a fost absent fizic, a lucrat mult, distras emoțional deși erați în aceeași cameră. E timpul pentru reconectare făcând diverse lucruri împreună care vă oferă bucurie, vă stârnesc interesul intelectual, cultural, colorează banalitatea vieții de zi cu zi.
Ieșiți în oraș, vă întâlniți cu prietenii. Evident că interacționați cu oamenii cu care ați stabilit întâlnirea respectivă, acesta este și scopul ei. Doar că partenerul poate petrece puțin mai mult timp lângă tine, să fie atent la ceea ce ai nevoie, să fie tandru fizic, să te implice în discuții. Să fie angajat în interacțiunea de calitate cu tine într-un context de natură socială, unde teoretic nu v-ați oferi în mod normal atât de multă atenție.
Este un gest foarte mărunt, dar care poate conta mult. Să te conducă la ușă, să te sărute și să te îmbrățișeze la plecare și la venire, să îți zâmbească, să îți facă cu mâna. Efectiv să fie bucuros că te vede, iar asta să fie evident.
Sunteți de atâta vreme împreună, știi că este un bărbat educat și nu mai țineți neapărat la gesturile clasice de curtoazie, pe care eventual le-a făcut la început când încerca să te cucerească. Dar cum ar fi să te trateze cu atenție, eleganță, ca la primele întâlniri?
Cărei femei nu îi place să se simtă protejată, apărată? Un prieten care a făcut o glumă deplasată, un membru al familiei care a fost răutăcios, partenerul care le-a atras atenția să nu repete comportamentul.
Foto: PR