Kamila Valieva nu are nimic de câștigat

Kamila Valieva ar trebui să-ți fie deja cunoscută la această oră, din păcate nu pentru talentul ei, ci pentru scandalul pe care l-a iscat la Jocurile Olimpice de la Beijing situația ei.

elle Editorial de Ioana Ulmeanu

Kamila Valieva va rămâne în istoria Jocurilor Olimpice de la Beijing nu pentru extraordinarele ei abilități, ci pentru scandalul care i-a marcat debutul în lumea mare a patinajului artistic, iar lucrul acesta este de neiertat. Chiar dacă astăzi, în urma programului scurt, s-a calificat cu cel mai mare punctaj pentru proba individuală finală de joi, cu 82,16 puncte, medalia la care visează poate să nu fie niciodată a ei. Valieva a ezitat aterizarea unui triplu Axel, dar a executat perfect toate celelalte elemente și a adus și multă emoție, nu doar datorată reacțiilor pe care le are în mod normal atunci când greșește, ci și pentru că mișcările ei au eleganță și expresivitate din plin, în general.

Însă, de aproximativ o săptămână, întreaga suflare pasionată de olimpiadă și mai cu seamă de patinajul artistic, cel mai glam dintre sporturile reprezentate și, iată, și cel mai dramatic, se sfădește pe rețelele sociale în privința cazului Kamila Valieva, incredibila sportivă din Rusia în vârstă de doar 15 ani, care nu doar că patinează uluitor, dar a fost și depistată pozitiv pentru consumul unei substanțe interzise.

Puțin mai contează la această oră faptul că Valieva a devenit prima concurentă care aterizează o săritură cvadruplă la olimpiadă, în cadrul competiției pe echipe, unde a pus serios umărul la medalia de aur pe care Comitetul Olimpic Rus (Rusia nu concurează sub propriul drapel din cauza acuzațiilor că încurajează sistemic dopajul sportivilor) nu a primit-o încă, pentru că vineri a fost făcut public rezultatul unui test pozitiv la o substanță interzisă pe care ar fi consumat-o sportiva, trimetazidină, care este conținută în mod normal de medicamente și care are capacitatea de a crește fluxul de sânge în organism, astfel contribuind la performanța atleților.

Astfel, Kamila Valieva s-a transformat, dintr-o promițătoare sportivă (mulți s-au grăbit să o declare cea mai bună patinatoare din lume) într-un caz, lucru greu de susținut la cei 15 ani ai ei și, cel mai probabil, un lucru la care contribuția ei e limitată.

Pe scurt, proba care a testat pozitiv a fost recoltată în ziua de Crăciun. De atunci, Valieva a mai participat la alte concursuri, după ce a fost suspendată de organizația din Rusia care supervizează astfel de situații, și după ce aceeași organizație i-a permis ulterior să participe. În cazul Jocurilor de la Beijing, însă, situația este mai complicată. Luni, 14 februarie, Curtea de Arbitraj (CAS) a decis să îi permită Kamilei Valieva să concureze în programul individual, luând în considerare chestiuni de procedură – adică stabilind că acesteia i se va permite să concureze până la momentul în care se va ajunge la o concluzie certă privind consumarea substanței interzise -, și nu de fond: dacă s-a dopat sau nu. Comitetul Olimpic, în schimb, a decis că nu va exista o ceremonie de decernare a medaliilor în condițiile în care Kamila Valieva va ocupa un loc pe podium în urma exercițiilor ei. Iar această decizie afectează toate concurentele, nu doar pe ea. În mod extraordinar, concurenta clasată pe locul 25 după programul scurt va participa și la proba de joi, deși în mod normal nu s-ar fi calificat.

Autoritățile din sport și-au justificat deciziile printr-un raționament simplu: vârsta Kamilei înseamnă că aceasta are statutul de persoană protejată, care nu poate fi făcută responsabilă legal pentru o astfel de situație. Cine e de vină, atunci? Internetul a stabilit deja că este vorba despre Rusia (având în vedere antecedentele, dar și climatul politic actual, care nu aduce prea multă simpatie către țara din care provine sportiva) și mai ales despre Eteri Tutberidze, celebra și temuta antrenoare care a bătut recorduri după recorduri cu sportivele ei în ultimul deceniu, și ale cărei practici extrem de dure sunt contestate de multă vreme. Opiniile fanilor sportului, printre care mă număr, au inundat Twitter-ul în ultimele zile, iar rezumatul lor a fost făcut cel mai bine de fostul campion Adam Rippon, care a declarat că adulții din jurul sportivei i-au greșit acesteia, și că ei sunt cei care ar trebui să fie pedepsiți. Momentan, ei par doar să încarce toată responsabilitatea pe umerii unui copil care, de la debut, nu prea mai are nimic de câștigat.

Citește și:
Ce vedete vor fi gazdele de la premiile Oscar 2022!

Foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle