5 intrebari pe care sa ti le pui inainte de a ierta un infidel

Daca te afli in situatia neplacuta de a fi cel sau cea inselat(a) intr-o relatie, iata cateva lucruri la care sa reflectezi inainte de reconciliere.

5 intrebari pe care sa ti le pui inainte de a ierta un infidel

Conform mai multor studii, un procent situat intre 20 si 70 la suta dintre persoanele aflate intr-o relatie si-au inselat cel putin o data partenerul. Exista multe surse care incearca sa explice motivele acestor episoade de infidelitate, dar si sfaturi menite sa ajute relatia sa supravietuiasca unei astfel de incercari.

Daca te decizi totusi sa continui relatia, e important sa cunosti dimensiunile infidelitatii si motivele ei.

Lucrurile pe care trebuie sa le iei in considerare sunt: de ce ai fost inselata, cu cine ai fost inselata, natura aventurii (emotionala, fizica sau o combinatie intre cele doua)? Oamenii insala dintr-o multitudine de motive. Cel la care te-ai putea gandi primul este lipsa satisfactiei sexuale. Dar motivul principal, invocat atat de femei, cat si de barbati, este insatisfactia emotionala. Cei care insala se plang adesea „ca nu se mai simteau doriti sau apreciati', „ca nu mai comunicau cu partenerul' sau „ca nu mai imparteau aceleasi valori, nu se mai amuzau cu partenerul'.

Daca te afli in situatia neplacuta de a fi cel sau cea inselat(a), iata cateva lucruri la care sa reflectezi inainte de reconciliere.

1. Partenerul tau are un parinte sau un prieten apropiat care a inselat la randul sau?

Daca raspunsul la aceasta intrebare este „da', nu subevalua influenta acestui aspect asupra partenerului tau. Pentru ca mesajul pe care probabil l-a internalizat e ca infidelitatea este acceptabila sau parte a existentei cotidiene. Este foarte posibil sa fii tentata sa supraveghezi modul in care partenerul tau isi petrece timpul, mai ales iesirile in oras, la care il insotesc acesti apropiati infideli. Nu e o idee deloc buna sa incerci sa-l controlezi cu totul, desi el ar trebui sa faca tot ce-i sta in putinta ca sa-ti risipeasca temerile. Dar un astfel de demers ar fi toxic pentru voi amandoi!

2. Partenerul tau gestioneaza cu usurinta diferitele paliere ale vietii?

In cazul unei infidelitati, unele persoane au tendinta de a-si activa un mecanism psihologic de aparare, si anume disocierea diverselor paliere ale vietii. In general, oamenii au pornirea de a disocia aceste paliere, pentru a le putea gestiona mai bine pe fiecare dintre ele. De exemplu, intr-un fel ne purtam la serviciu, acasa, cu prietenii sau cu familia.

Daca partenerul tau are tendinta de a jongla cu usurinta intre aceste paliere, acesta ar putea fi un serios motiv de ingrijorare. Multi oameni de succes au capacitatea de a disocia cu usurinta, mai ales sociopatii. Nu spunem ca partenerul tau ar fi unul dintre ei, dar trebuie sa intelegi care sunt mecanismele care l-au ajutat sa faca sex cu o colega (sa spunem) si apoi sa se aseze linistit la masa, alaturi de tine, ca si cum totul ar fi fost perfect normal.

3. Il vezi chinuit de vina si remuscare autentica?

Cei mai multi infideli se simt vinovati si traiesc remuscari, dupa incheierea aventurii. Ceea ce nu inseamna neaparat ca vor inceta sa mai insele. Unii oameni pur si simplu nu simt regrete, pentru ca vad adulterul ca pe o consecinta justificabila a unei relatii disfunctionale. Daca partenerul tau nu se arata catusi de putin marcat de vinovatie sau sentimente de remuscare, atunci nici nu te gandi sa mai continui relatia cu el! El trebuie sa-si recunoasca si sa-si admita vina, altfel nu va fi niciodata in stare sa se (re)conecteze cu tine emotional. Chiar si cu scuza unei „relatii care scartaie', responsabilitatea rezolvarii problemei este in sarcina partenerului tau. Iar scuzele verbale, sincere si nedisimulate sunt absolut necesare!

4. Esti absolut convinsa ca aventura a luat sfarsit?

Daca partenerul tau ramane implicat in orice tip de legatura cu acea persoana, atunci relatia lor nu este pe deplin terminata si nu veti putea depasi momentul. Nici unul dintre voi! Nu trebuie sa mai existe nici un fel de contact intre ei. Asta implica prietenia pe Facebook, mesajele pe telefon, apelurile telefonice, implicarea in proiecte comune. Partenerul tau trebuie sa fie total transparent in legatura cu asta si sa nu ridice nici un motiv de suspiciune.

5. Cat de mult a fost afectata relatia voastra de episodul de infidelitate?

In anumite cazuri, nu e indicat sa primesti inapoi sau sa ierti un infidel. Daca nu sunteti casatoriti si n-aveti copii impreuna, poate ca ar fi mai bine sa va continuati drumurile separat. In plus, unele persoane (care au inselat o data) vor continua sa insele, fie ca sunt, fie ca nu sunt satisfacute de relatie. O astfel de persoana este incapabila de fidelitate si loialitate. In plus, e important sa descoperi sau sa afli daca inca mai este implicat intr-o relatie sau a fost doar un episod izolat.

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle