Stil franțuzesc la Cannes: ce avem de învățat din aparițiile șic ale vedetelor pe croazetă

Covorul roșu de la Cannes nu duce lipsă de demonstrații de stil franțuzesc, așa cum ne-au arătat aparițiile actrițelor (dar și ale actorilor) din ultimele zile. Iată ce ai de reținut despre ținutele lor.

Cum era de așteptat, am avut parte de o adevărată demonstrație de stil franțuzesc autentic pe covorul roșu de la Festivalul de Film de la Cannes 2021. Un prilej numai bun să vorbim încă o dată despre acel je ne sais quoi pe care îl atribuim mai ales franțuzoaicelor, pe care ni le imaginăm îmbrăcate veșnic în mariniere, cu un basc aplecat ștrengărește peste un ochi și purtând etern o baghetă într-o plasă de pânză.

Evident, acesta este un stereotip care nici măcar nu are mare lucru de-a face cu ceea ce numim, de fapt, stil franțuzesc. Deși în mințile noastre franțuzoaicele beau vin roșu în pauza de prânz, nu se îngrașă indiferent ce cantități de brânză ar consuma și, eventual, își datorează aerul relaxat numeroaselor flirturi și aventuri, aceste clișee nu spun nimic despre felul în care ele redefinesc ceea ce înseamnă șic cu fiecare apariție publică.

Dar trebuie să recunoaștem că, indiferent de stereotipuri și clișee, când ne gândim, de fapt, la ce e acela un stil franțuzesc nu avem cum să nu asociem conceptul cu o anume simplitate care merge de la alegerea unei rochii și până la machiaj și coafură, și mai ales cu o senzație de firesc pe care acestea își poartă hainele.

Dacă e să vorbim despre hainele care au exemplificat cel mai bine noțiunea de stil franțuzesc la Cannes, o să observăm însă că actrițele care au defilat pe covorul roșu au ales în majoritatea lor ținute de la case cu tradiție, unele dintre rochii fiind realizate în atelierele de couture unde nici un detaliu nu este lăsat la voia întâmplării, așa încât mitul simplității pică din start. Da, cel puțin actrițele din Franța sunt foarte atente la ceea ce poartă. Cum o fac, însă, este cu totul altceva.

Pentru că, dincolo de orice diviziune între stilul de Hollywood și cel franțuzesc am vrea să subliniem, o să observăm că, în final, femeile pe care le apreciem pentru aparițiile lor misterioase, glamour sau pur și simplu fermecătoare sunt cele care știu cine sunt, ce le vine bine și în ce se simt confortabil. Doar foarte rar le vom vedea explorând zone estetice foarte colorate sau foarte decoltate, în schimb vom vedea că favorizează cel mai des negrul, cum au făcut Isabelle Huppert, Catherine Deneuve, Camille Cottin, Carla Bruni sau Laetitia Casta. Probabil nu vom observa nici o trenă și nici un volan în alegerile lor vestimentare, ci mai degrabă un imprimeu discret când și când sau doar o fărâmă de strălucire. Nici bijuterii uriașe, ci mai degrabă unele discrete – sau ochelari de soare.

Dar nu vorbim despre o competiție între ceea ce numim stil franțuzesc și stilul de la Hollywood – ci mai degrabă despre o constatare. Preferința noastră poate avea legătură cu o estetică cu care suntem mai obișnuiți sau doar cu afinitate de gusturi, dar cert este că, atunci când vrem să găsim inspirație, nu avem cum să nu privim către lecțiile de stil pe care ni le servesc de fiecare dată actrițele din Franța. Și dacă ar fi să le rezumăm în doar câteva vorbe, ele ar fi: poartă fără frică negru. Nu exagera cu machiajul. Dacă o faci, mergi până la capăt. Și, în general, poartă fix ce ai chef să porți, fără să te gândești la altceva decât la propriul confort. Pare să funcționeze.

Citește și:
Weekend la Cannes: apariții spectaculoase pentru vedete de mare calibru

Foto: Profimedia, arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din people