Bomba editoriala: al doilea roman al autoarei Harper Lee, publicat in limba romana!

Go Set a Watchman, de Haper Lee, cartea despre care vorbeste toata America de doua luni incoace, va aparea toamna aceasta si in Romania

Bomba editoriala: al doilea roman al autoarei Harper Lee, publicat in limba romana!

Editura Polirom tocmai a anuntat publicarea in aceasta toamna a „celui mai asteptat si mai discutat roman al momentului” – citatul apartine editurii, dar nu e nici o exagerare de PR aici. Go Set a Watchman (Du-te si pune un strajer, in varianta romaneasca), romanul scris de Haper Lee in tinerete, continua povestea din …Sa ucizi o pasare cantatoare, dar de fapt a fost scris inaintea cartii care i-a adus celebritatea (singura sa carte publicata pana in aceasta vara, de altfel). Manuscrisul descoperit intr-o cutie de valori dupa moartea surorii scriitoarei americane, este de fapt primul draft al romanului publicat in 1960 si recompensat cu Premiul Pulizer un an mai tarziu. Editorul care a citit acest manuscris i-a recomandat scriitoarei aspirante sa dezvolte un episod anume din copilaria personajului principal, si astfel ia nastere …Sa ucizi o pasare cantatoare.

Acum, dupa exact 55 de ani, cartea recuperata devine bestseller inca inainte de publicare, ajungand imediat in top pe lista de pre-sale de pe Amazon. Iar de la publicarea cartii in Statele Unite, pe 14 iulie, ziarele si site-urile nu contenesc sa scrie despre ea, sa dezbata, sa dea verdicte, sa se mire si iar sa dezbata! Lucrul care socheaza cel mai mult este faptul ca Atticus Finch, avocatul care in tinerete apara plin de curaj un barbat de culoare acuzat pe nedrept de violarea unei tinere albe, devenind de atunci incoace un adevarat erou al valorilor liberale americane, se dovedeste in cartea care continua peste ani povestea familiei Finch a fi un… rasist bigot, care sprijina continuarea segregatiei in Alabama. Ce oroare, una dintre cele mai exemplare figuri ale literaturii americane primeste o lovitura de imagine care ii devasteaza pur si simplu reputatia! Lucru care nu le-a picat deloc bine fanilor lui Harper Lee – sa ne gandim doar la faptul ca, zeci de ani, elevii americani au invatat la scoala ca personajul intruchipat de Atticus Finch este un simbol al luptei pentru drepturile civile si ca multi cetateni de culoare si-au botezat copiii dupa numele sau.

Dincolo de socul politic, exista voci care sustin ca romanul nu se ridica la nivelul stilistic din …Sa ucizi o pasare cantatoare – si nu e de mirare, cum ar putea fi asa, pana la urma e un draft care a fost abandonat de autoare si de editorul acesteia. Si autoarea insasi lasa loc de comentarii. Haper Lee, in varsta de 89 de ani, locuieste intr-o asa-numita „assisted living facility” din Monroeville, Alabama (orasul sau natal) si exista voci care sustin ca respectabila doamna nu a inteles exact ce face atunci cand si-a dat acordul pentru publicarea manuscrisului gasit la sora sa (care ii fusese avocat pana la decesul sau). Insa atat avocata sa actuala, cat si agentul literar si editura dezmint aceste zvonuri si sustin cu tarie ca Harper Lee a fost fericita sa-si regaseasca manuscrisul si a luat parte in perfecta cunostinta de cauza la publicarea cartii.

Se mai zvoneste ca acest roman ar putea sa nu fie ultima carte a lui Harper Lee si ca faimoasa si discreta scriitoare ar mai avea niste romane in sertar (terminate sau nu), plus un volum de corespondenta. Alte zvonuri sustin ca scriitoarea si-ar fi programat in secret publicarea mai multor carti, dupa moartea sa.

Dincolo de zvonuri si controverse, Du-te si pune un strajer este un eveniment editorial de amploare, o carte care trebuie citita si despre care cu siguranta ca se va vorbi in continuare.

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle