Te cerți de fiecare dată? De ce greșelile pot fi o resursă incredibilă de care trebuie să profiți

Te blamezi pentru greșelile tale, te critici și chiar te pedepsești. Uneori ai vrea să dai timpul înapoi ca să poți schimba ceva. Însă în mod surprizător tot tu ai avea de pierdut....

Te cerți de fiecare dată? De ce greșelile pot fi o resursă incredibilă de care trebuie să profiți

Te gândești la greșelile tale și simți rușine sau regret. Te frămânți nopți întregi că ai fi putut proceda diferit. Te acuzi, te cerți și parcă devii cel mai mare dușman al tău. Privești greșeala ca un rău imens ori ca o încercare pe care nu ai putut să o depășești. Oricare ar fi perspectiva ea este una cât se poate de negativă. Dar dacă ți-ai privi greșelile cu ochi buni, blânzi, ca pe un învățător înțelept?

Te ajută să te dezvolți

Ok, ce îți arată o greșeală? Ceva ce nu a funcționat! Așadar ea te împinge să cauți și alte căi. Să schimbi ceva la tine, să evoluezi, să crești. Inițial poate fi nepăcut. Cui i se pare agreabil să iasă din zona de confort? Dar chiar dacă acest proces debutează cu un set de emoții negative, furie, îngrijorare, în final beneficiarul principal ești chiar tu.

Schimbi perspectiva

O greșeală vine și cu dezamăgire. O șansă pe care i-ai dat-o unei persoane care nu merita asta, un job la care ai oferit prea mult și ți-ai neglijat viața personală sau de cuplu. Greșeala te determină să muți reflectorul de pe o zonă pe alta, să îți îndrepți atenția către ce ai nevoie cu adevărat și nu ai conștientizat până acum. 

Capeți sens

Câteodată este nevoie să faci o gafă sau o greșeală pentru a înțelege ce se întâmplă cu tine și cu viața ta. Pentru a avea mai bine creionate în minte punctele tale forte sau slăbiciunile. Pentru a avea o radiografie a relațiilor tale și care este calitatea lor. Ori ce răni emoționale ai tu astfel încât faci repetitiv aceleași alegeri pe care le consideri greșeli. De exemplu bărbații infideli ori indisponibili, ori chiar tu ești infidelă sau părăsești relația când totul pare a fi în regulă sau la cel mai mic semn că povestea începe să scârțâie.

Devii mai puternică

Ce nu te omoară te întărește, nu? Da, întâmplările nefericite, greșelile de pe urma cărora suferim sau suportăm diverse consecințe ne cresc reziliența. Adică cum vom face față data viitoare când dăm de greu. Prima deziluzie din dragoste a fost o tragedie? A 5 a parcă nu te-a mai dărâmat la fel.

Asumare și încredere în sine

Nu ești cu capul plecat și nici nu pasezi responsabilitatea. Da, ai făcut o greșeală, e a ta, încerci să înțelegi ceva de acolo și să mergi mai departe. Adică ești curajoasă să îi înfrunți pe ceilalți, consecințele și să devii mai bună. Impactul? În mod cert și o încredere în sine mărită. Plus că e necesar să găsești modalități de a-ți îndrepta greșeala, iar prin acestea chiar să crești în ochii tăi așa cum nu-ți imaginai că este posibil. O ocazie prin care inconștient îți antrenezi și creativitatea.

Citește și:
Semne că bărbatul cu care te întâlnești este matur emoțional

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
evedete.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle