Radu Jude a câştigat Globul de Cristal, Marele Premiu al Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary

Radu Jude a câştigat Globul de Cristal, Marele Premiu al Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary, cu filmul "Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari".

Radu Jude a câştigat Globul de Cristal, Marele Premiu al Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary

Radu Jude a câștigat Globul de Cristal, Marele Premiu al Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary cu filmul „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”. Este pentru prima dată când un film românesc câștigă acest premiu important.

Cea de-a 53 ediție a Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary a avut loc între 29 iunie şi 7 iulie, în Cehia, și este considerat cel mai vizibil festival de film din Europa Centrală și de Est.

Filmul lui Radu Jude a primit sâmbătă și Premiul Label Europa Cinemas, acordat de un juriu al reţelei de cinematografe de artă europene. Potrivit mediafax.ro, Radu Jude a vorbit despre sursa de inspirație din spatele acestui film, el declarând pentru organizatorii festivalului:

„Cred că este evidentă o influenţă de la Jean-Marie Straub şi Danièle Huillet, pentru că ei au făcut filme ce se bazau mult pe prezenţa actorilor şi nu pe text. Există şi câteva influenţe de la Jean-Luc Godard, din filmele sale. Dar cred că principala influenţă, dacă ar fi să găsesc una, nu vine din cinema, ci din literatură, şi sunt sigur că îl ştiţi în Cehia, pentru că o parte din poveste se petrece la Praga, e un roman de W.G. Sebald, care face acest tip de poveşti istorice documentate privind relaţia dintre trecut şi prezent, folosind fotografii în cărţi şi alte element diferite.”

Juriul a fost alcătuit din Mark Cousins, Zrinka Cvitešić, Marta Donzelli, Zdeněk Holý and Nanouk Leopold. Producția „Sueño Florianópolis” a primit premiul special al juriului, iar protagonista acestei pelicule, Mercedes Morán, a primit trofeul pentru cea mai bună actriță. Premiul pentru cel mai bun actor a fost câștigat de Moshe Folkenflik (filmul Geula). Premiul pentru cel mai bun regizor a fost primit de Olmo Omerzu pentru „Winter Flies”, iar juriul a acordat și două mențiuni speciale pentru „Jumpman” și „History of Love”.

Globul de Cristal a fost câștigat și de actorul Tim Robbins și regizorul pelicului „Rain Man”, Barry Levinson, cei doi primind acest trofeu pentru contribuția la cinematograful mondial.

Citește și:
Stop cadru cu Radu Jude

Foto: Instagram (@kviff)

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle