Plane spotting: un hobby neobișnuit, dar fascinant

Cine s-ar gândi că avioanele pot reprezenta un interes atât de mare când vine vorba de fotografie? Ei bine, există oameni pasionați de de plane spotting, adică fotografierea avioanelor. Am obținut detalii de la un pasionat, dar și imagini care îți vor atrage cu siguranță atenția!

Plane spotting: un hobby neobișnuit, dar fascinant

Legat de aeroporturi și de interdicțiile de care se pot lovi fotografii de aviație, am aflat că pot apărea probleme de genul acesta la orice aeroport, dar nu sunt foarte comune. „Niciodată nu este bine să te iei la ceartă cu un oficial al aeroportului sau securitatea aeroportuară, chiar dacă îți spune să părăsești zona. Pentru că, dacă acel aeroport îți permite să faci poze cu ajutorul unei legitimații, îți pot suspenda dreptul de a mai poza pentru totdeauna. Pentru alte aeroporturi la care fotografierea este permisă lângă gard, te pot ruga să stai la o anumită distanță de gard pentru a nu declanșa alarme sau suspecta alții ceva. De obicei nu sunt așa toleranți și a doua oară nu îți mai spun, cheamă poliția instant.”

„Multe aeroporturi oferă platforme speciale pentru plane spotting și informații legate de cum să ajungi la aceste locuri. Alte aeroporturi nu-ți oferă locuri specializate, în schimb, nu ești restricționat să stai în apropierea gardului cu o scară care să te ajute să-ți faci treaba mai bine. În final, există aeroporturi care nu te lasă să îți desfășori activitatea dacă nu obții o legitimație specială aprobată de către aeroport, cum este cazul și la noi. Spre exemplu, pentru a face poze în aeroporturile din Paris, este nevoie de legitimație specială, motivul fiind multitudinea de atacuri teroriste, spre deosebire de situația de la noi din țară, în care la Otopeni există o bază militară. În Dubai nu este permisă deloc fotografierea, iar dacă te prind autoritățile, riști, pe lângă amendă, și închisoare.”

De asemenea, o mulțime de reviste specializate în aviație sunt în căutare de poze pentru articolele lor și pentru asta ei caută pe rețelele de socializare noi poze. Bineînțeles, există și o răsplată financiară pentru asta. Fotografii își pot trimite și ei pozele către edituri, iar dacă imaginile corespund tematicii articolului, au o șansă mare să fie publicate.
„Există numeroase aplicații pentru a urmări un zbor și de a afla noutăți legate de vizite speciale (FlightRadar24, FlightAware). Există și forumuri care se specializează pe veniri speciale și pe orare de zbor, pe lângă site-urile oficiale ale aeroporturilor. La unele aerporturi poți accesa planul de zbor oficial. Pentru cei ce vor să înceapă acest hobby, trebuie să se pregătească fizic, financiar, și să dispună de mult timp liber.”

Cei care practică plane spotting nu doar pozează avioane, ei se pot rezuma numai la a observa cu un binoclu, mulți dintre ei notându-și tipul de avion și înmatricularea într-un mic carnețel.

„Acest hobby implică pasiunea mea pentru aviație și îl voi continua cu siguranță. Mi-ar plăcea să îl combin cu cariera de pilot sau orice altă carieră în domeniul aviației”, a încheiat Richard, când l-am întrebat dacă plănuiește să continue plane spoting-ul pe termen lung.
Așadar, plane spotting-ul poate fi o activitate prin care poți învăța multe lucruri despre aeronave, dar și tips-uri despre fotografie de la alți spotteri mai experimentați.

Datorită acestui hobby al unor pasionați de domeniul aviației, avem ocazia și noi, ceilalți, să ne bucurăm de imaginile inedite ale avioanelor, pe care nu le vedem din această perspectivă artistică prea des, din ipostaza de pasager. Așa că fiți pe fază la următorul zbor, pentru că puteți fi imortalizați oricând într-un instantaneu!

Citește și:
20 dintre cele mai spectaculoase biblioteci și librării din lume

Text de Petra Murariu Măgureanu
Foto: Richard Mircea George

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
substantial.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle