Dragoste si bani

„Daca te ghidezi dupa aceleasi criterii la alegerea sotului ca la alegerea unei genti vei gasi in cele din urma unul pe gustul tau” (vezi Blonde de milioane). Adica sa aiba un design exclusivist si multe carti de credit. „Regula de aur” a fetelor moderne e doar un mit sau pura realitate?

Dragoste si bani

Material Girl

S-a dus vremea in care EL, printul ales, sosea calare pe un cal alb si o salva pe Cenusareasa. Eroul zilelor mo­derne este, desigur, broker, analist financiar sau antreprenor, are un cont suficient de mare in banca si un avion particular. Se plimba des intre New York, Londra si Paris si, cel mai important, nu se va supara niciodata daca Cenusareasa isi cumpara o geanta scumpa. Foarte scumpa. O multime de diferente au aparut de la "Mindrie si prejudecata" a lui Jane Austen la "Ma dau in vint dupa cumparaturi" a lui Sophie Kinsella sau "Blonde de milioane" scrisa de Plum Skyes, iar sotul nu mai e tinarul duce (de familie buna) din vecini, ci un „ATM” ­– denumirea „informala” din dictionarul blondelor de azi pentru un iubit foarte, foarte bogat… ­

Si totusi, cit de mult conteaza numarul de zerouri din coada contului potentialului iubit/sot? Psihologii sustin ca, paradoxal – sau nu – fe­mei­le moderne isi do­resc sa fie independente, sa isi cistige singure existenta, dar in acelasi timp n-ar refuza total ideea unui iubit cu bani, iubit care sa le asigure, de fapt, un capital suplimentar pentru excursii tot mai scumpe sau mai multe cumparaturi fara grija unui buget limitat. Cum ar veni, cind e vorba de „dragostea eterna”, fi­nan­tele bat de departe sexul, dupa cum arata si un studiu efectuat de Opinion Research Group, citat de site-ul MSN Money.

In timp ce doar 8% dintre femeile chestio­nate considera ca buna compatibilitate sexuala e cel mai important lucru pentru o relatie durabila, 24% dintre ele pun stabilitatea unui cuplu pe seama abilitatilor financiare ale partenerului. „Traim intr-o epoca in care totul se misca cu mare viteza: s-a terminat cu zilele in care barbatul era «capul familiei» doar pentru ca ii asigura hrana si un acoperis deasupra capului. Asta putem sa facem si singure. Acum il cautam pe acela care ne poate oferi un plus de confort”, explica Andreea, o tinara de 27 de ani. „Material girl” s-a transformat si s-a adaptat…

In pat cu dusmanul?

Daca e sa te iei dupa aceleasi sondaje, nici o mama soacra cu aparenta de harpie furiosa, nici lipsa sexului sau o liota de copii neastimparati nu te pot stresa mai tare decit problemele financiare din cadrul unui cuplu. 32% dintre femeile care au raspuns sondajului initiat de Opinion Research Group spun ca, de cele mai multe ori, cos­marurile se ivesc ca urmare a discutiilor legate de plata facturilor. „E greu sa ajungi teafar la tarm daca partenerul tau continua sa dea gauri in podeaua barcii”, explica metaforic situatia una dintre intervievate. „Iar intr-­un cuplu conteaza extrem de mult confortul financiar. Nu trebuie ca partenerul tau sa fie un mogul al petrolului, dar e preferabil sa nu ai grija facturilor. Si nici sa nu fii nevoita sa rascolesti prin zecile de oferte ale agentiilor de turism pentru a gasi una pe care sa ti-o permiti…”, continua ea.

Chiar daca termenul „cumpatare” nu se regaseste prea des in caracterizarea unei printese moderne (mai ales cind in ecuatie apar cuvintele magice „solduri”, „redu­ceri”, „oferta speciala”), analistii financiari spun ca fe­meile sint ceva mai prudente cind vine vorba de bani. Mai ales cind trebuie sa-i economiseasca sau sa-i in­vesteasca. „E adevarat, femeile sint mai prudente in ceea ce priveste investitiile financiare. Cred ca isi calculeaza mai bine balansul dintre riscul asumat si potentialul profit al plasamentului financiar ales”, spune Iulian Panait, pre­sedinte al societatii de investitii financiare KTD Invest. „Dar nu intotdeauna asa se obtin si cistigurile cele mai mari: de regula, barbatii sint cei care risca mai mult, dar obtin si mai mult la sfirsit”, spune el.

„Asta e. Asa sintem noi. Vrem sa simtim pamintul sub picioare, sa stim ca si miine vom avea suficienti bani de cheltuit si ca nu vom fi inglodate pina peste cap in datorii. Asa ca vom cauta mereu cea mai usoara modalitate de a obtine ceea ce ne dorim”, spune o tinara. Chiar daca asta implica „suportul financiar al unui barbat”. „De ce nu, de vreme ce, in Romania, barbatii inca mai cistiga cu 30% mai mult decit femeile in posturi similare?”, completeaza ea.

Cum arata partenerul ideal in Romania?

Conform unui studiu efectuat de Neogen (www.neogen.ro), majoritatea romancelor prefera barbatii buni si sensibili, dar exista si o parte dintre ele atrase de „baietii rai”. nsa cel mai important aspect ramine acela ca 62% dintre participantele la sondaj isi doresc sa aiba, inainte de toate, parteneri stabili si previzibili. Mai ales in ceea ce priveste finantele… „Chiar daca au un plan de economii bine pus la punct, femeile vor ceda mai repede impulsului de a-si cheltui banii pe decorarea casei sau pe o vacanta costisitoare. Barbatii fac mai rar asta. Asta e diferenta”, concluzioneaza Dee Lee, autoarea cartii Women and Money: Your Personal Financial Guide.

„Atunci cind vorbim despre economii sau despre investitii, cu cit se incepe mai devreme, cu atit beneficiile sint mai importante odata cu trecerea timpului”, spune Iulian Panait. „Cunosc persoane care au inceput sa investeasca la 25 de ani si persoane care au facut pentru prima data acest pas dupa virsta de 55 de ani. Nu este vorba neaparat de virsta cea mai potrivita, ci doar de faptul ca profiturile se acumuleaza in timp si cu cit acest timp este mai indelungat, cu atit mai bine”, incheie el. Bineinteles, ca in orice poveste, mereu va exista si reversul me­daliei: nu te poti baza intotdeauna pe sprijinul financiar al unui bar­bat, trebuie sa inveti sa te descurci si singura.

In mod sigur, fiecare dintre voi a auzit citeva povesti de groaza in care o femeie, parasita de iubitul cu bani si obisnuita sa cheltuiasca mai mult decit cistiga, a ajuns in pragul dezastrului. Asta e ceea ce trebuie sa eviti – spun psihologii –, o dependenta totala. In concluzie, nu astepta mereu sa fii salvata: incearca sa te descurci si singura in jungla financiara. Sa cumperi mai putin, sa economisesti mai mult, sa-ti faci un plan si sa te tii cu dintii de el. Si poate, dezideratul „un iubit care sa-mi cumpere tot ce vreau” n-ar trebui sa ocupe chiar primul loc in acest plan…

Arhiva revistei ELLE

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle