Crezi că trebuie să fiți tot timpul împreună? Momentele de solitudine au un impact extraordinar asupra relației de cuplu dar și relației cu sine

Clipele de solitudine te ajută pe tine să crești individual, dar și relația de cuplu să aibă spațiu să se dezvolte. De ce alte beneficii te mai poți bucura.

Crezi că trebuie să fiți tot timpul împreună? Momentele de solitudine au un impact extraordinar asupra relației de cuplu dar și relației cu sine

În multe cupluri apare credința că fiecare moment în afara serviciului trebuie petrecut împreună. Ideea de solitudine este înfricoșătoare deoarece activează răni vechi de instabilitate, abandon sau deprivarea de afecțiune și atenție. Dacă ar fi să ne imaginăm o scală, fuziunea și independența extremă sunt polii opuși. La mijloc se află solitudinea dozată corect, cu multiple câștiguri personale și relaționale. Iar în contextul lucrului de acasă, când cuplul împarte spațiul locativ și din perspectiva muncii, clipele de singurătate vin ca o gură de aer proaspăt ce mențin relația, nu o distrug.

Un plus de liniște

Ce poți face tu în singurătate, în camera cealaltă, chiar dacă partenerul este acasă? Citești, aplici o mască facială, aprinzi niște bețișoare parfumate și îți oferi momente binemeritate de răsfăț. Te desprinzi de stres făcând o baie cu spumă, un scrub, aplici uleiuri pe piele. Desigur lista rămâne deschisă.

Energie

După ce ai fost toată ziua în ședințe, ulterior parcă nu îți mai vine să scoți un cuvânt? Chiar dacă femeile folosesc zilnic un număr dublu de cuvinte față de bărbați, și ele au nevoie să… tacă. Să își încarce bateriile ca să facă față restului zilei. Și mai e un plus aici. Când exersezi tăcerea exersezi și capacitatea de a asculta. De a nu interveni atunci când celălalt vrea să îți spună ceva important, ce îl întristează sau frustrează.

Intri în contact cu tine

Solitudinea îți permite să îți auzi gândurile, discursul interior. Să îți explorezi emoțiile, nevoile, comportamentele. Să descoperi ce îți lipsește, cum ai putea cere, ce depinde de tine și cum poți corecta abordări nu tocmai funcționale în viața ta, indiferent de domeniu.

Îți amintești de puterea ta interioară

Înainte de a fi parte din cuplu, tu ești individ unic. Și tocmai această individualitate poate fi dată uitării sau se dizolvă în ideea de relație, ori e cotropită de individualitatea partenerului. În solitudine îți aduci aminte cine ești, ce ai realizat, cum te poți descurca singură și care sunt resursele uimitoare pe care te poți baza.

Depășești blocaje

Nu mai știi cum să abordezi o problemă de serviciu, relația delicată cu părinții tăi sau ai lui, o situație tensionată cu o prietenă? Singurătatea, ruperea de context și ieșirea mentală din problemă oferă soluții neașteptate.

Îți reatribui responsabilitatea fericirii

Când o pui pe umerii celuilalt, presiunea e foarte mare, iar de cele mai multe ori așteptările nerealiste. Sigur, e foarte important ca partenerul să fie receptiv nevoilor și limitelor tale, pe lângă asta tu ești cea care se află pe scaunului șoferului și ține volanul în mașina fericirii.

Strategii de calmare…

… funcțională. Asculți muzica preferată, vorbești la telefon cu cea mai bună prietenă, scrii în jurnal. Sunt modalități mai sănătoase de liniștire decât scroll pe social media, mâncat în exces, alcool, shopping compulsiv. Copilul tău interior poate că este trist, speriat, rușinat și tu din partea ta sănătoasă poți avea grijă de el adecvat.

Citește și:
Îți reproșează că ești exagerată, dar ai tot dreptul să ceri aceste lucruri de la bărbatul cu care ai început o relație

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle