Studiu: Formele grave de Covid-19 pot afecta creierul. Iată cum

Un studiu realizat de specialiștii britanici și citat de Reuters, arată că formele grave de Covid-19 pot afecta creierul, provocând complicații neurochirurgicale.

Studiu: Formele grave de Covid-19 pot afecta creierul. Iată cum

Un nou studiu preliminar efectuat pe pacienții bolnavi de Covid-19 arată că boala poate afecta și creierul, cauzând multiple complicații precum accident vascular cerebral, inflamație, psihoză sau chiar simptome asemănătoare demenței, relatează site-ul Reuters.

Cercetătorii spun că acestea sunt primele descoperiri în ceea ce privește legătura dintre noul coronavirus și complicațiile neurochirurgicale, și subliniază faptul că e nevoie de un studiu mai amplu, care să analizeze modul în care boala afectează creierul.

„Aceasta este o descoperire importantă a complicațiilor pe care Covid-19 le are asupra creierului. Este extrem de important să continuăm să colectăm aceste informații pentru a înțelege pe deplin acest virus”, a spus Sarah Pett, profesoară la University College London, și cea care a condus lucrarea.

Studiul publicat în Lancet Psychiatry a fost realizat între 2-26 aprilie, perioadă în care Marea Britanie s-a confruntat cu un număr exponențial de îmbolnăviri și a analizat 125 de cazuri din întreaga țară. Benedict Michael, co-autorul cercetării, a subliniat însă că este important de reținut faptul că aceste complicații au fost remarcate doar în cazurile severe de Covid-19.

Cea mai frecventă complicație neurochirurgicală observată a fost accidentul vascular cerebral. 77 din cei 125 de pacienți analizați s-au confruntat cu această problemă. Dintre aceștia, cei mai mulți aveau peste 60 de ani.

De asemenea, studiul a descoperit și că 39 din cei 125 de pacienți au prezentat modificări de comportament, care reflectau o stare mintală alterată sau de confuzie. Dintre aceștia, nouă aveau disfuncții cerebrale nespecificate, cunoscute sub numele de encefalopatie, iar șapte aveau inflamații ale creierului sau encefalită.

Benedict Michael a declarat că descoperirile făcute sunt un pas important pentru a înțelege modul in  care Covid-19 afectează creierul. „Acum avem nevoie de studii detaliate pentru a înțelege mecanismele biologice și pentru a putea găsi tratamente”, a concluzionat acesta.

Citește și:
Care este primul medicament care va fi folosit pentru a trata pacienții cu Covid-19

Foto: Arhiva Revistei ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din video