ACESTA este locul unde ai cele mai mari șanse să te infectezi cu coronavirus

Unde e cel mai simplu să te infectezi cu coronavirus acum, când aproape toată lumea s-a relaxat și ne așteaptă încă o etapă de relaxare?

ACESTA este locul unde ai cele mai mari șanse să te infectezi cu coronavirus

Dacă te întrebai unde e cel mai simplu să te infectezi cu coronavirus, ei bine, acum avem și răspunsul pentru tine. Pe măsură ce mai multe țări din lume au început să relaxeze restricțiile menite să protejeze populația de Sars-CoV-2, barurile au devenit locurile în care pare că e cel mai posibil să te infectezi cu coronavirus. La mijloc sunt mai mulți factori, unii dintre ei evidenți cu ochiul liber – în mod normal barurile sunt spații aglomerate, frecventate mai ales de oameni tineri, care nu resimt același pericol când vine vorba de consecințele infectării, și… în aceste locuri se consumă alcool, ceea ce în mod cert poate să îi relaxeze pe oameni și să îi facă să ignore regulile de distanțare.

Autoritățile responsabile cu sănătatea publică în SUA au legat întregi focare din Louisiana, Florida, Wyoming și Idaho de prezența a numeroși oameni în baruri, iar în statul Texas deja au fost suspendate mai multe licențe pentru barurile în care nu erau respectate regulile impuse de pandemie.

Concluzia că în baruri este cel mai simplu să te infectezi cu coronavirus e confimată și de un caz din Boise, Idaho, unde 152 de oameni au fost diagnosticați cu Covid-19 după ce au petrecut în baruri și cluburi de noapte, lucru care a dus la noi interdicții.

Dr. Amesh Adalja, de la Johns Hopkins University Center for Health Security din Baltimore declara pentru publicația Kaiser Health News că: „Oamenii aproape că nu păstrează distanțarea când merg într-un bar. Vor bea alcool, un adevărat lubrifiant social. Vor vorbi tare, iar dacă fac asta vor răspândi particule de salivă în jur.” Și, evident, nu vor purta măști, una dintre condițiile esențiale pentru a limita răspândirea virusului. La asta se adaugă și faptul că cei care se adună în baruri sunt de obicei oameni tineri, care consideră că virusul nu îi poate afecta foarte grav, ceea ce este adevărat – numai 1 pacient dintr-o mie, cu vârsta de până în 30 de ani, moare în urma complicațiilor Covid-19.

Însă barurile sunt cu adevărat periculoase și locurile unde e cel mai ușor să te infectezi cu coronavirus – focarele din SUA care sunt legate de participarea la viața socială din baruri se înmulțesc pe zi ce trece. În România redeschiderea lor este așteptată după 1 iulie, data la care autoritățile au promis deja că vor relaxa cele mai multe dintre măsurile stricte de prevenție care au mai rămas în vigoare. Așa încât avem ce să învățăm din experiența americanilor, care au deschis barurile înaintea noastră și care resimt deja consecințele, cu un număr record de infectări zilnice și cu numere din ce în ce mai mari în rândul tinerilor.

Unul dintre motivele pentru care barurile sunt locurile cu cele mai mari șanse să te infectezi cu coronavirus este și acela că oamenii nu poartă măști înăuntru. Asta cu toate că anumite locuri impun purtarea măștilor atunci când oamenii stau la coadă la bar sau la baie, dar nu și la mese, care au fost aranjate astfel încât să respecte regulile de distanțare.

Totuși, J.C. Diaz, președintele American Nightlife Association, o organizație care reprezintă interesele celor care dețin baruri și cluburi, a declarat că „problema este acum că oamenii nu mai aderă la măsurile de protecție. Facem ce putem pentru a preveni răspândirea Covid-19, dar dacă ești un oaspete al nostru căruia nu îi pasă de sănătatea celorlalți, poate nu ar trebui să ieși în oraș.”

Dr. Ray Niaura, care conduce departamentul de epidemiologie de la New York University School of Global Public Health spune că doar măștile nu pot rezolva problema când vine vorba de locurile în care e simplu să te infectezi cu coronavirus. „Chiar dacă distanțezi mesele, tot vei avea grupuri de oameni laolaltă.”, așa încât prudența este prima recomandare în cazul socializării în pandemie.

Citește și:
Care este pragul de infectări zilnice la care se vor impune noi măsuri de prevenție? Anunțul făcut de Prof. dr. Alexandru Rafila

Foto: arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
evedete.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet