OFICIAL: Etapa a doua de vaccinare – lista completă a persoanelor incluse

Etapa a doua de vaccinare împotriva coronavirusului debutează pe 15 ianuarie, iar medicul Valeriu Gheorghiță a anunțat lista completă a persoanelor care se vor putea vaccina.

OFICIAL: Etapa a doua de vaccinare – lista completă a persoanelor incluse

Etapa a doua de vaccinare împotriva coronavirusului ar trebui să demareze vineri, pe 15 ianuarie în România. De la debutul campaniei s-au vaccinat peste 100.000 de români, în speță lucrători în domeniul medical, iar după finalizarea acestei etape se va trece la populația considerată la risc, în funcție de vârstă și comorbidități, și la personalul esențial.

Etapa a doua va include, în primul rând, a anunțat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul oficial al campaniei, beneficiarii din centrele sociale și persoanele cu vârsta de peste 65 de ani.

De asemenea, este vorba și de persoanele la risc, adică cele care au boli cronice care pot agrava boala Covid-19 la contractarea virusului. Lista bolilor cronice care acordă prioritate persoanelor în etapa a doua de vaccinare include: diabetul zaharat, obezitatea, alte boli metabolice, inclusiv boli congenitale, afecțiunile cardiovasculare cronice, afecțiunile cronice renale, cele oncologice, pulmonare, sindromul Down, afecțiunile hepatice, cele autoimune și alte condiții de imunodepresie, HIV-SIDA.

De asemenea, în etapa a doua de vaccinare sunt incluse și persoanele care deservesc activități esențiale pentru bună funcționare a infrastructurii critice:

„Din categoria persoanelor care deservesc activități esențiale fac parte personalul din domeniul Apărării, ordine publică, siguranță națională, autoritate judecătorească, personalul din sectorul economic vital, cum ar fi procesare, distribuție alimente, pâine, lactate, legume, apă, centrale electrice (transport și distribuție), medicamente și materiale sanitare, transport de persoane și mărfuri, personalul din învățământ, poștal și curierat, salubritate și deșeuri, personalul din înaltele instituții ale statului (Parlament, președinție), culte religioase”, a precizat medicul militar Valeriu Gheorghiță, care a transmis către direcțiile de sănătate publică această listă.

Medicul Gheorghiță a precizat pentru Digi24 că inclusiv personalul din mass-media, adică cei care fac muncă de teren, efectuând, de exemplu, reportaje în unități medicale, este inclus în etapa a doua de vaccinare.

Medicul de familie va fi cel care va îndruma persoanele cu boli cronice și le va da lămuriri în privința programărilor, a mai spus Valeriu Gheorghiță. Totodată, acesta a precizat și că aparținătorii vor putea programa persoanele care sunt incluse în această etapă, pentru a ușura procedura de programare pentru cei din mediul rural.

Cum se face programarea pentru etapa a doua de vaccinare

Persoanele cu vârsta peste 65 de ani și cele cu boli cronice și lucrătorii în domenii esențiale se pot programa fie online, pe site-ul https://programare.vaccinare-covid.gov.ro, fie prin medicul de familie sau prin aparținători. În cazul persoanelor care deservesc activități esentiale, programarea se face prin angajator, dar beneficiarii pot alege ziua și locul unde vor să se vaccineze.

CONȚINUT VIDEO ELLE

Programări în vederea vaccinării se pot face și prin call-center, la numărul de telefon 021.414.44.25.

Citește și:
DOCUMENT OFICIAL: Lista cu țările din „zona galbenă', pentru care se cere carantină începând cu 4 ianuarie 2021

Foto: arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din video