Interviu: Mihaela Radulescu (isi) raspunde

De curind, Mihaela Radulescu a lansat o noua carte, devenita deja bestseller. "Intreaba-ma orice" contine 300 de intrebari pe seama carora sa meditezi, in primul rind asupra ta. Dintre acestea, redactia ELLE a selectat citeva, rugind-o pe autoarea insasi sa raspunda!

Interviu: Mihaela Radulescu (isi) raspunde
ELLE: Ce schimbari ai face in viata ta de acum?
 
Mihaela Radulescu: Un avion personal, ca­re sa ma duca la timp in tara, cind am trea­ba, si sa ma aduca rapid inapoi la co­pi­lul meu. Am obo­sit cu atitea intirzieri ale cur­selor romanesti, cu sta­tul prin aeroporturi pina la legatura ur­­ma­toare. Dincolo de par­tea umoristica a acestui gind, e si o idee serioa­sa: n-as schimba decit felul meu de a reac­tiona, in anumite si­tua­tii.
 
ELLE: Care a fost cea mai mare gafa pe care ai facut-o vreodata?
 
M.R.: La TV, i-am urat unei persoane „La multi ani” si ea decedase de ceva vreme. Atunci am invatat ca orice documentarist poate gresi si ca e bine ca, si in aceasta privin­ta, sa ma bazez mai mult pe mine. In viata personala, gafa e mult mai bine tolera­ta si, de obicei, e o situatie simpatica, de pe urma careia ridem grozav, daca sintem intr-un cerc de prieteni buni.
 
ELLE: Cind ai stat ultima data treaza toa­ta noaptea si din ce motiv?
 
M.R.: De curind, cind am avut chef sa scriu la roman pina dimineata, la 6 – am facut un dus si micul dejun si mi-am dus copilul la s­co­a­­la, dupa care am adormit, visind continua­rea.
 
ELLE: Ce calitati crezi ca admira cei din jur la tine?
 
M.R.: Unii, un soi de franchete pe care n-am fabricat-o, era in „pachetul“ meu. Altii, combinatia de frumusete (cita am si eu) cu inteligenta (cita am putut sa demonstrez). Din fericire, stiu ce intrebare urmeaza…
 
ELLE: Ce crezi ca e cel mai neplacut la tine?
 
M.R.: Mai intii, cele doua calitati de mai sus, care, din alte unghiuri, par exact invers. Ceea ce ma avantajeaza mereu, caci stra­dania de a fi pe placul tuturor e o ine­ptie si o pierdere de vre­me. Apoi, faptul ca nu comunic suficient de des cu oa­menii care m-ar vrea mult mai disponibila pentru ei – trag obloa­nele destul de frec­vent, altfel n-as putea sa-mi cresc copilul linistita, sa iubesc si sa scriu.
 
ELLE: Pentru cine ti-ai da viata?
 
M.R.: Pentru copilul meu, ca orice ma­ma.
 
ELLE: Ce te face sa plingi?
 
M.R.: Of, atit de multe. Dar nu in spectrul depresiv, ci in cel al emotiilor puternice – un film, o carte, o sculptura, o marturisire, un co­pil bolnav, un cintec, violoncelul. {i, uneori, chiar dorul de cineva.
 
ELLE: In ce situatie te-ai simtit inutila?
 
M.R.: Cind ma intorceam de la Hospice, Casa Sperantei, unde me­rgeam sa duc aju­toa­re copiilor cu boli incurabile. Stiu, pare ab­surd, mai ales ca am continuat sa ma duc, dar am simtit ca nu pot schimba nimic, de fapt.
 
ELLE: In ce imprejurare ai stralucit ca niciodata?
 
M.R.: Ori de cite ori m-am in­dra­gostit si am fost iubita. Nu cind am nascut, desi atunci am fost cu siguranta in momentul meu maxim de fe­ricire. Dar acolo, sa fim cinstite, nu putem straluci stind in virful patului, cu niste kilograme si cusaturi in plus si cu toate cear­ca­nel­e acumulate.
 
ELLE: Care crezi ca e cuplul cel mai reusit din cite cunosti?
 
M.R.: Cele pe care le inventez in povesti­rile mele; in viata reala mi-e frica sa inramez vreun cuplu, pentru ca am vazut prea multe anomalii.
 
ELLE: Cum ti-ar placea sa mori?
 
M.R.: Tirziu, dupa ce am asistat la toate reu­sitele copilului meu si m-am asigurat ca ii e bine. |n somn, visind ca am trait tot ce mi-am dorit.
 
ELLE: Carui om de care te-ai despartit i-ai multumi astazi? Ce-a ramas cel mai frumos in tine dupa despartirea de un om drag?
 
M.R.: Lui Elan. A insemnat mult pentru evo­lu­tia mea si am facut impreuna cea mai fru­moa­sa fapta omeneasca, un copil. Amin­tiri cal­de, astea sint singurele pe care le tezauri­zez.
 
ELLE: In ce relatie esti cu Dum­nezeu?
 
M.R.: Directa. Nu functionam prin „intermediari”, nu-mi plac spovedaniile. Si intima, nu-mi place sa comunic cu el de fata cu martori.
 
ELLE: Care este persoana care te face sa rizi cel mai mult?
 
M.R.: Copilul meu! Nu doar pentru ca e o bucurie continua sa fim impreuna, ci pentru ca are calitati de actor de comedie, e foarte simpatic si imita bine pe oricine.
 
ELLE: Care a fost cel mai mare pacat pe care l-ai comis vreodata?
 
M.R.: Sa am succes in Romania – citesc in ochii multora cum ca ar fi un mare pacat.
 
ELLE: Cind ti-a fost cel mai greu sa spui adevarul?
 
M.R.: De multe ori, mai ales cind eram intrebata de oameni pe care nu-i privea raspunsul.
 
ELLE: Ce experienta crezi ca te-a facut mai inteleapta?
 
M.R.: Plecarea din Romania si stabilirea intr-o societate mult mai avansata in privinta educatiei.
 
ELLE: Pe cine birfesti cel mai des si mai aprig?
 
M.R.: Pe nimeni, caci stiu bine cit sint eu de birfita si cit de aprigi sint unii in a ma judeca. Nu le preiau greseala, ci, iata, am invatat de la birfitori ca ocupatia lor e odioasa si duce la ratare. Eu n-am drum incolo.
 
ELLE: Ce iti displace cel mai mult la tara ta?
 
M.R.: Lipsa de bun-simt si lipsa de ma­su­ra, in multe privinte.

ELLE: Pentru ce motiv esti mindra de tara ta?

M.R.: Brancusi, dintotdeauna. Si o lista destul de cuprinzatoare de ac­to­ri, regizori, scrii­tori, spor­­tivi, medici… oa­me­ni sim­pli, cu bun-simt. Pa­trio­tismul meu se re­zu­ma la admiratia pentru niste oa­meni pe care nu-i cu­nosc nea­parat personal, ci stiu cum se exprima in domeniul lor.

ELLE: Cind ai simtit cea mai mare fericire ca te intorci acasa?

M.R.: De fiecare data cind m-am intors, fie si dupa o zi, la copilul meu. Si cind am revenit, in­trea­ga, din Irak si Afganistan.

ELLE: Care e cea mai ridicola superstitie a ta?

M.R.: Nu am superstitii. Le gasesc ridicole.

ELLE: Cind ai plins copios ultima da­ta si din ce motiv?

M.R.: Cind m-a numit un ins suspect „a­na­lfa­b­e­ta” – plinsul, nu chiar co­pios, era din cau­za su­ferintei parintilor mei, profesori, care ar fi vrut sa ma apere de astfel de indivizi si nu puteau. Tata ar fi vrut sa-i tri­mita coronitele mele de premi­anta si diplomele de la olim­pia­dele de Ro­mana pe tara, impachetate cu funda. Iar pe ma­­ma, profesoara de limba romana, am simtit-o ca ar vrea sa-i dea o lu­crare scrisa nefericitului, o compunere libera cu tema „Cind ati simtit cu adevarat ca prostia v-a tradat?!”. Ma doare mereu mai tare ceea ce-i face sa sufere pe oamenii dragi mie. Eu am invatat sa rid de prostia si rautatea altora in ce ma priveste, dar ai mei inca mai pun la suflet.

ELLE: Ce intrebare eviti cel mai des?

M.R.: Orice intrebare legata de viata personala.

ELLE: Cind moare dragostea?

M.R.: Cind omul care credeai ca ti-e juma­tate iti devine atit de putin. Cind nu jumatatea ta iti devine un strain, ci tu esti strain de tine, linga ea, jumatatea.

ELLE: Ce ti se pare cel mai greu intr-o cas­nicie?

M.R.: Sa-l asculti pe celalalt, cind nu poate sa-ti spuna ce simte.

ELLE: In ce loc de pe planeta ai vrea sa a­jungi cu orice pret?

M.R.: Oriunde nu sint sez­lon­guri, ci locuri de vazut, de vizitat.

ELLE: Care a fost cea mai erotica va­can­ta a ta?

M.R.: Cea in care nu vedeam fru­mu­se­tea peisajului, ci doar pe el. Abia in pozele de­velopate mult timp dupa aceea am vazut ce era in jur.

ELLE: Care a fost cel mai neplacut lucru pe care l-ai facut pentru bani?

M.R.: Nu pentru bani, ci pentru a res­pecta un contract – sa continui sa pre­zint un eveniment ce parea elegant, in pri­mele doua ore, dar a devenit de ne­suportat dupa ce s-au imbatat a­proa­pe toti participantii si nu mai reu­seam sa controlez nici macar mi­c­­rofonul, caci mi-l luasera cetatenii ve­seli, care voiau sa cinte. Si nu era o nunta!

ELLE: Care este intrebarea ta prefera­ta dintre toate cite ti s-au adresat vreodata?

M.R.: „Mama, azi e miine?”

SHORT Q&A:

Cu ce unic cuvint te-ai descrie? Femeie.

Care e bijuteria ta preferata? Bratarile cu poveste.

Ce muzica te energizeaza? Orice cintec cu versuri faine, care se potrivesc cu ce traiesc eu, in acel moment. Rock, mai ales…

In ce haine crezi ca arati cel mai bine? In „the little black dress”, pina la genunchi. Si in hainele „de imprumut”, dimineata…

Care e stilul tau de acum? Feminin-cool. Exista, oare, stilul asta?!

Ce muzica nu ai in casa si nici nu vrei sa asculti? Liturghii. House. Manele stupide. Romante. Britney Spears.

Pentru ce sculptor ti-ar fi placut sa fii model? Brancusi. Giacometti. Carl Milles…

Cu cine regreti ca n-ai avut o relatie de iubire? Cu nimeni din cei care traiesc. In alte epoci… cu Marlon Brando si Brancusi (iertare).

Pe ce cheltuiesti cei mai multi bani pe luna? In afara de chirie? Citeodata, pe pantofi, alteo­ri pe bilete de avion.

Pe ce n-ai da bani niciodata? Pe droguri si sex.

Care a fost cea mai mare extravaganta financiara a ta de pina acum? Pantofii, admit spasita, daca fac un total, dind o tura prin dressing…

Care sint primele trei carti in topul celor mai importante pentru tine? Dintr-un secol de viata, de Cella Delavrancea, The Creative Habit, de Twyla Tharp si… Gabriel Liiceanu, mai ales Despre limita sau Intilnire cu un necunoscut…

Ce autor de carte ai vrea sa cunosti personal? Acum, pe Marian Keyes sau Jane Green – cele mai de succes autoare din Anglia, care scriu „ches­tii lejere”, cum spun „criticii” de la noi si de­s­pre cartile mele. Le ador ! (Din fericire, am apucat sa-i cunosc, prin interviurile mele si citindu-le cartile, pe Orhan Pamuk, Gabriel Liicea­nu, Mircea Car­ta­rescu, Dan Brown, Mircea Vasilescu, Fanus Neagu…)

Foto: Marius Baragan
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din people