Pe 18 mai, în Piața Sfântul Petru, a avut loc Sfânta Liturghie de inaugurare solemnă a pontificatului Papei Leon al XIV-lea.
Pe 18 mai, în Piața Sfântul Petru, s-a desfășurat Sfânta Liturghie de inaugurare solemnă a pontificatului Papei Leon al XIV-lea. Alegerea unui nou Papă, după moartea Papei Francisc, care s-a stins din viață pe 21 aprilie, a avut loc pe 8 mai 2025, atunci când fumul alb a ieșit pe coșul Capelei Sixtine. Americanul Robert Francis Prevost a fost ales Papă, sub numele pontifical Leon al XIV-lea.
Cuprins
Această liturghie solemnă semnifică începutul oficial al pontificatului Papei Leon al XIV-lea. Înainte de a începe slujba, Papa Leon al XIV-lea a făcut primul său tur al pieței cu papamobilul său. Ceremonia a început în Bazilica Sfântul Petru. Mii de oameni s-au strâns pe străzile Romei pentru a asista la prima liturghie oficiată de pontif, care îl face oficial să devină conducătorul Bisericii Catolice. Se estimează că aproximativ 150.000 de oameni s-au adunat la slujbă.
Alături de Patriarhii Bisericilor Orientale, noul Suveran Pontif a coborât în capela Mormântului Sfântului Petru. După rostirea rugăciunii, a răspândit fum de tămâie în acel loc.
Ulterior, doi diaconi au luat Paliul sau pallium, care este un veșmânt liturgic confecționat din lâna mieilor, potrivit Vatican News. Pe lângă paliul, au mai luat Inelul Pescarului, un inel cu sigiliu oferit unui nou papă la inaugurarea sa, și Evangheliile și au pornit într-o procesiune spre altarul amplasat în fața Bazilicii Sfântul Petru din Vatican.
Lângă altar era o imagine a Maicii Domnului a Bunului Sfat din Sanctuarul Marian din Genazzano.
Papa Leon al XIV-lea s-a alăturat procesiunii în timp ce s-a intonat litania Laudes Regiae. La Liturghia Cuvântului, s-au proclamat două lecturi, ambele în spaniolă. Prima a fost din Faptele Apostolilor, iar a doua din Prima Scrisoare a lui Petru.
Papa Leon al XIV-lea a fost întâmpinat cu urale ale mulțimii din Piața Sfântul Petru când a ieșit din bazilică pentru slujbă.
După proclamarea Evangheliei în limba latină și greacă, trei cardinali din cele trei ordine (diaconi, preoți, episcopi), fiecare reprezentând un continent diferit, au mers către Papa Leon al XIV-lea. Primul i-a pus Paliul, al doilea i-a oferit o rugăciune specială pentru prezența și îndrumarea Domnului asupra Papei, iar al treilea s-a rugat.
Apoi, a urmat o ceremonie simbolică a ascultării, în cadrul căreia 12 reprezentanți din toate categoriile Poporului lui Dumnezeu, din întreaga lume, și-au jurat ascultarea față de Papă. După cântarea Crezului, s-a cântat Rugăciunea Universală și s-au oferit rugăciuni pentru Biserica Universală, pentru Pontiful Roman la începutul slujirii sale, pentru cei aflați în funcții de autoritate civilă, pentru persoanele care se confruntă cu diverse suferințe și pentru credincioșii adunați.
După rostirea Primei Rugăciuni Euharistice de către Papa Leon al XIV-lea, a urmat Ritul Împărtășaniei. La final, Papa Leon al XIV-lea s-a adresat într-un discurs, prin care a mulțumit pelerinilor și delegațiilor pentru prezență. De asemenea, a ținut să amintească și de Papa Francisc.
„Am putut simți prezența spirituală a Papei Francisc, care ne însoțește din cer, din ceruri.”
La Sfânta Liturghie de inaugurare solemnă a pontificatului Papei Leon al XIV-lea s-au alăturat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, soția sa, Olena Zelenska, Prințesa Charlene și Prințul Albert de Monaco, Regina Letizia și Regele Felipe al VI-lea al Spaniei, Regina Mathilde a Belgiei, vicepreședintele american JD Vance, soția lui, Usha, secretarul de stat american Marco Rubio, președinta statului Peru, Dina Boluarte.
Potrivit NBC News, Vaticanul a anunțat că Papa Leon al XIV-lea va avea o întâlnire privată cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
Cardinalul Robert Francis Prevost din Statele Unite are 69 de ani și a fost ales, de către conclavul format din 133 de cardinali electori, al 267-lea papă. El este primul papă american din istorie și va fi cunoscut sub numele de Leon al XIV-lea. El va conduce acum peste un miliard de catolici din întreaga lume, inclusiv 53 de milioane de catolici americani.
Născut în Chicago, Robert Francis Prevost şi-a ales numele de Leon al XIV-lea. Hirotonit preot în 1982, la vârsta de 27 de ani, Papa Leon al XIV-lea a obținut un doctorat în drept canonic la Universitatea Pontificală Sfântul Toma de Aquino din Roma. El a petrecut aproximativ douăzeci de ani în America de Sud, ca misionar și episcop de Chiclayo, în Peru, și face parte din Ordinul Sfântului Augustin, înfiinţat în secolul al XIII-lea.
Robert Francis Prevost a fost președintele Comisiei Pontificale pentru America Latină și prefect al influentului Dicaster pentru Episcopi, responsabil cu numirea episcopilor în întreaga lume. El a obținut aceste funcții în 2023, după ce a fost numit chiar de Papa Francisc. Este un poliglot și vorbește, pe lângă engleză, italiana și spaniola.
Din punct de vedere ideologic, este apropiat de Papa Francisc în anumite chestiuni, în special în ceea ce privește sprijinirea categoriilor defavorizate și a migranților.
Citește și:
Momentele controversate din trecutul lui Robert Francis Prevost, actualul Papa Leon al XIV-lea
Foto: Profimedia