Expoziția online „Dramaturgia feminină românească între 1920 și 1948” se lansează în cadrul programului Arhiva Feministă de Teatru. FEM100

Expoziția online "Dramaturgia feminină românească între 1920 și 1948" se lansează în cadrul programului Arhiva Feministă de Teatru. FEM100

Pe 8 martie 2025, va fi lansată prima expoziție online din acest an în cadrul programului Arhiva Feministă de Teatru. FEM100Dramaturgia feminină românească între 1920 și 1948, curatoriată de Anca Hațiegan. Expoziția va putea fi accesată pe www.fem100.ro, oferind o incursiune detaliată în contribuția autoarelor dramatice active în România în perioada interbelică și până la instaurarea regimului comunist.

În cadrul expoziției, vizitatorii vor descoperi în secțiunea „Sub lupă” prezentări extinse ale unor dramaturge, printre care Ticu Archip, Sandra Cocorăscu, Igena Floru, Ana Luca, Claudia Millian, Hortensia Papadat-Bengescu, Lucreția Petrescu, Gallia Tudor, Sorana Țopa și Aida Vrioni. Fiecare fișă include repere biografice și bibliografice, imagini, descrieri de piese, texte dramatice și cronici, alături de link-uri către resurse suplimentare.

Pentru a descoperi mai multe despre procesul de documentare și selecție, dar și despre relevanța acestui proiect, pe paginile de socializare (@fem100) vor fi publicate mini-interviuri cu curatoarea expoziției, care vor aduce în prim-plan detalii, descoperiri inedite și analize ale conținutului. Prin urmare, lansarea expoziției se va desfășura exclusiv online, iar cei interesați sunt invitați să urmărească paginile de socializare ale proiectului pentru actualizări și evenimente viitoare din cadrul FEM100. 

Arhiva Feministă de Teatru FEM100 este un program de cercetare și educație interdisciplinară menit să contribuie la salvarea patrimoniului imaterial teatral, recuperând cu prioritate istoriile artistelor neconsemnate de istoria oficială a teatrului din perioada 1920-2020, curatoriat de criticul de teatru și cercetătoarea Cristina Modreanu.

Pe parcursul a aproape doi ani, 2024-2025, programul reconstituie contexte teatrale văzute din punctul de vedere feminin, prin documentare în arhive teatrale, publicarea de articole științifice și o serie de conferințe susținute de specialiste în teatru din Polonia, Serbia, Franța, Germania, Ungaria. Deasemenea, programul va disemina practici teatrale colaborative și metode de cercetare în arhivele teatrale prin intermediul unor ateliere de teatru documentar și confesiv pe teme feministe cu studenții diferitelor specializări din universitățile partenere și prin producerea unei instalații performative bazate pe documentarea în arhive.

Anca Hațiegan predă istoria teatrului la Facultatea de Teatru şi Film din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai”. Este autoarea volumelor „Ciulei și spectrul Tatălui. O psihobiografie” (Litera, 2024), Dimineața actrițelor (Polirom, 2019) – premiul „Al. Piru' al Muzeului Național al Literaturii Române, premiul „I. Negoițescu” al revistei Apostrof, premiul „Cartea de teatru a anului” al site-ului Clujul cultural – și Cărţile omului dublu (Limes, 2010) – premiul „Marian Papahagi” pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle