Cum sa iti dai seama cand cineva te minte

Unii oameni reusesc sa minta cu mai mare usurinta decat altii, dar nu este imposibil sa iti dai seama daca o persoana spune sau nu adevarul.

Cum sa iti dai seama cand cineva te minte

Sunt cateva gesturi pe care le fac cele mai multe persoane care mint, fara sa-si dea seama:

1. Li se schimba comportamentul si vocea

Daca stii cum se comporta si cum vorbeste in mod normal o persoana, nu-ti va fi foarte greu sa-ti dai seama ca s-a schimbat ceva atunci cand iti spune o minciuna. Daca suspectezi ca cineva te minte, incearca sa ii pui cateva intrebari legate de alt subiect, pentru a-i observa tonul vocii, gesturile si expresiile fetei, apoi treci la subiectul sensibil: cel mai probabil, va arata semne ca iti ascunde ceva.

2. Evita sa foloseasca persoana intai atunci cand se refera la ele

Cand cineva minte, va avea tendinta sa foloseasca mai putine pronume la persoana I (eu, mie etc) decat atunci cand este sincer. Acest lucru se intampla pentru ca va incerca sa se distanteze psihologic de minciuna. Asadar, daca vezi ca cineva vorbeste despre sine la persoana a treia, de exemplu, este un indiciu ca nu spune adevarul.

3. Au un raspuns pentru orice

Daca intrebi pe oricine ce a facut saptamana trecuta, va avea nevoie de o mica pauza pentru a-si aminti cu exactitate. Insa cei care au pregatit o minciuna vor avea un raspuns la orice intrebare care ar putea avea catusi de putin legatura cu minciuna.

Este bine sa stii acest lucru in special in cazul adolescentilor sau copiilor, care au tendinta de a-si pregati „povestea' mai mult decat adultii, pentru ca le este greu sa improvizeze un raspuns pe loc. Prin urmare, atunci cand copilul tau isi aduce aminte, fara ezitare, date exacte de acum cateva zile sau saptamani, cel mai probabil si-a pregatit aceste informatii pentru a le acoperi pe altele.

4. Se misca si se agita fara motiv

Atunci cand cineva face un gest in mod repetat, aparent fara motiv, cum ar fi curatarea ochelarilor sau stergerea prafului inexistent de pe masa, este posibil sa minta. Vina si agitatia pe care le simte din cauza acestei minciuni o poate face pe aceasta persoana sa fie nelinistita.

5. Isi declara sinceritatea in mod repetat

Mincinosii incearca sa ne „vanda' neadevarurile lor prin reafirmarea continua a onestitatii, folosind expresii de genul „sincer sa fiu', „vorbesc serios' sau altele. Atunci cand suntem sinceri, nu prea simtim nevoia sa declaram tot timpul faptul ca spunem adevarul, asa ca repetarea acestor expresii este cel putin suspecta.

de Anca Alexe
Foto: couple in love from Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle