Cea mai veche epavă din lume a fost găsită intactă în Marea Neagră

Experții au descoperit în Marea Neagră o epavă de aproape 23 de metri care a rezistat în adâncuri timp de aproape 2400 de ani.

Cea mai veche epavă din lume a fost găsită intactă în Marea Neagră

Potrivit The Guardian, o echipă de specialiști din domeniul cercetării maritime a descoperit în Marea Neagră cea mai veche epavă din lume. Se pare că vasul a rămas intact timp de aproape 2400 de ani.

Specialiștii sunt de părere că lipsa de oxigen din Marea Neagră și adâncimea la care a fost găsită nava au ajutat la conservarea acesteia, care se pare că ar fi aparținut Greciei. Vasul a fost găsit cu catargul, cârligele și băncile de vâslit intacte, chiar la aproape doi kilometri adâncime, lucru care a atras atenția experților.

„O navă care a rezistat aproape intactă lumii antice, la doi kilometri adâncime, este o descoperire pe care nimeni nu ar fi crezut-o posibilă vreodată”, a declarat Jon Adams, liderul proiectului Black Sea Maritime Archaeology Project (MAP). „Acest lucru va schimba radical ceea ce știam până acum despre construcția navelor și navigația în lumea antică”, a mai spus acesta.

Specialiștii sunt de părere că această navă a fost una comercială, însă modul în care este creată este foarte special, deoarece acest model a mai fost văzut înainte doar pe vasele ceramice din Grecia Antică, de exemplu pe celebrul vas „Siren Vase”, expus la British Museum.

Echipa de cercetători a declarat că nu intenționează să aducă la suprafață nava, însă o mică bucată a fost prelevată pentru a fi datată cu carbon la Universitatea din Southhampton. Rezultatele testului au confirmat că această epavă este cea mai veche navă găsită până acum.

Citește și:
A fost descoperit un nou organ în corpul uman și are un rol vital

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle