Care-i treaba cu „Going Clear”, documentarul HBO despre scientologie? 10 lucruri pe care ai sa le afli vizionandu-l.

Nu vrem sa iti stricam placerea vizionarii, asa ca punem aici lucrurile care te vor convinge sa vezi „Going Clear: Scientology and the Prison of Belief”.

Care-i treaba cu „Going Clear”, documentarul HBO despre scientologie? 10 lucruri pe care ai sa le afli vizionandu-l.

1. „Going Clear', documentarul HBO realizat de Alex Gibney, a adunat un record de 1,7 milioane de telespectatori la premiera. Documentarul are la baza cartea de non-fictiune scrisa de Lawrence Wright in 2013, iar un angajat HBO a declarat ca 160 de avocati l-au revizuit drastic, ca sa nu intampine prea multe probleme legale cu Biserica.

2. Daca nu iti era clar de la punctul 1, documentarul face o serie de dezvaluiri cu adevarat socante, pe care le vei vedea sub forma unor marturisiri ale unor fosti membri influenti ai Bisericii: regizorul Paul Haggis, fostul adjunct al Bisericii, Mark Rathbun, Mike Rinder, cel care se ocupa de Office of Special Affairs, actorul Jason Beghe, Sylvia Taylor (legatura Bisericii cu John Travolta) si multi altii.

3. Ca tot a venit vorba de John Travolta, vei afla cum a ajuns el sa se alature Bisericii si de ce oamenii care au iesit din randurile ei cred ca este santajat ca sa continue sa participe la activitati si sa serveasca drept un soi de purtator de cuvant al organizatiei.

4. O parte suculenta a documentarului vorbeste despre relatia lui Tom Cruise cu Biserica, despre indepartarea lui de scientologie pe parcursul mariajului cu Nicole Kidman (numita Supressive Person) si despre eforturile reusite ale scientologilor de a-l desparti de ea.

5. In plus, vei afla o gramada de lucruri despre nasterea scientologiei si despre fondatorul sau, L. Ron Hubbard, un fost scriitor science fiction care si-a concentrat povestile in fundamentarea unei religii. Si vei vedea si cum ajung membrii Bisericii sa cunoasca aceste istorii, la ani buni dupa ce s-au alaturat scientologiei si dupa ce au donat sume impresionante de bani.

6. Pentru ca este vorba si despre foarte multi bani aici. Scientologii au reusit sa determine fiscul american (IRS) sa ii clasifice drept grupare religioasa si sa ii scuteasca de plata taxelor printr-o serie de metode cel putin inedite. Urmand principiul fondatorului L. Ron Hubbard, „Never defend, always attack', scientologii au intentat o multime de procese fiscului si reprezentantilor sai, pana ce au reusit sa isi obtina scutirea de taxe.

7. Vei afla ce se intampla si cu cei care s-au revoltat impotriva Bisericii si au decis sa o paraseasca. Pentru ca, se pare, pentru cei care nu sunt Tom Cruise sau John Travolta, consecintele pot fi dezastruoase. David Miscavige, actualul lider al miscarii, a fost acuzat in repetate randuri de fosti membri de intimidare, abuz, exploatare si detinere cu forta a subordonatilor sai.

8. Si vei mai afla si cum toate acestea pot fi scuzate, in fata legii, atunci cand se face apel la Primul Amendament din Constitutia Statelor Unite, care garanteaza tuturor libertatea de exprimare – mai ales religioasa, in acest caz. Pentru ca scientologia a fost declarata o religie, atunci toti cei care se supun voluntar cerintelor ei, oricat de brutale, au voie sa o faca – in acelasi fel in care unii calugari crestini sunt liberi sa se auto-flageleze.

9. Vei mai afla si care au fost motivele personale pentru care cativa membri s-au alaturat Bisericii. De cele mai multe ori, pentru ca aceasta apare ca un loc care iti poate rezolva orice problema, printr-un set de metode care te vor face sa traiesti mai bine si mai liber.

10. Si vei afla si care sunt respectivele metode.

Pana la urma, „Going Clear' e un film pe care e musai sa il vezi ca sa observi cat de orbitoare poate fi credinta dusa la fanatism, de orice fel ar fi ea.

Foto: Arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle