Care-i treaba cu celebritatile, blana si PETA?

Cruzime fata de animale sau lux ademenitor? Ce inseamna de fapt hainele de blana si cum au pus ele in conflict vedete si designeri ca Christina Applegate, Pamela Anderson, Vivienne Westwood si Stella McCartney, pe de o parte, si Lady Gaga, Beyonce, Kim&Kanye sau Kid Rock, pe de alta?

Care-i treaba cu celebritatile, blana si PETA?

PETA (People for Ethical Treatment of Animals) este probabil cel mai faimos expeditor de scrisori din istoria vremurilor de pace mondiala, chiar daca randurile lor nu sunt mereu scrise pe un ton pasnic. Acum, una dintre acele scrisori a ajuns pe biroul noului CEO al gigantului de retail Harvey Nichols, Stacey Cartwright. Dupa ce, anul trecut, magazinul s-a aprovizionat generos cu blanuri, a fost destul de clar pentru toata lumea ca longeviva politica adoptata pana atunci, de a nu facilita circuitul blanurilor si pieilor, nu mai era valabila pentru noua conducere.

Harvey Nichols nu este la prima abatere in ce priveste problema blanurilor. Fostul creative-director Paula Reed si-a incetat activitatea, dupa mai putin un an de la numirea in functie, pentru ca ar fi incalcat aceeasi politica pe care, aparent, Cartwright a desfiintat-o complet.

Conform statisticilor enuntate de PETA, aproximativ 85% din blana folosita in retail provine din ferme in care animalele, crescute in acest scop, isi petrec toata viata in custi ale caror marimi abia depasesc dimensiunile propriilor corpuri, iar asta nu poate fi decat monstruos. Dar Harvey Nichols nu este primul si nici ultimul destinatar vizat de PETA pentru astfel de activitati. Mai multe personalitati au fost implicate, de-a lungul timpului, in scandalul blanurilor, atat de partea celor care le poarta cat si de partea celor care pozeaza goi, in speranta ca vor schimba cumva situatia.

O veterana a activismului ecologic, Vivienne Westwood este unul dintre designerii care exclud cu totul blanurile si pieile naturale din colectiile lor. Vivienne a renuntat la partile animale folosite in industrie in urma unor investigatii facute publice de PETA care denuntau tratamentul abuziv al animalelor din fermele de blanuri. Christina Applegate, cea care a jucat rolul fiicei prostute a lui Al Bundy si al prezentatoarei TV de succes din Anchorman 1 si 2, a fost printre primele staruri care au pozat nud pentru PETA indemnand publicul sa renunte la haine, mansete si gulere de blana.

Desi nu a aderat atator cauze precum Vivenne, Pamela Anderson, vegetariana convinsa, este si ea o veterana a cauzelor nobile, asa ca si-a oferit, pro bono, imaginea pentru PETA intr-o campanie ce promova vegetarianismul. Stella McCartney a eliminat pieile si blanurile din linia sa inca din 2002, cu 3 ani inainte ca mama sa vitrega, modelul Heather Mills, sa participe la campania de promovare pentru noua politica anti-blanuri a brandului J. Crew.

Pozand goala sub deja clasicul slogan Id rather go naked than wear fur!', modelul Christy Turlington Burns s-a alaturat si ea armatei PETA, protestand fata de tratamentul neadecvat aplicat animalelor.

De partea cealalta, desi a renuntat pentru o perioada la ele, Beyonce a pozat intr-o haina de blana pentru coperta albumului 4', in 2011, reintrand astfel in falcile PETA.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
substantial.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle