Nu stai bine nici cu banii, nici cu viața amoroasă? Mai ales cea din urmă influențează comportamentele financiare? Iată cum.
Nu stai deloc prost cu banii, ai un venit mai mult decât decent, dar cu toate astea la capitolul educație sau organizare financiară nu te descurci prea bine. În plus, standardele tale sunt foarte ridicate, ceea ce aduce sabotare suplimentară la capitolul bani sau cum îi percepi. Iar când aducem în ecuație și dorința de a avea o relație serioasă cele două aspecte se pot întrepătrunde în maniere neașteptate.
Te uiți în contul curent, în contul de economii, în jurul tău la cum arată casa ta, care sunt posesiunile tale și concluzia este că nu ai suficient, că nu ești suficientă. Și asta te determină să nu te expui, să nu accepți flirturi sau invitații la cafea deoarece nu ai atins pragul financiar care este doar în mintea ta, nu și al partenerului. Ba mai mult, ar fi foarte grav ca un bărbat să te dorească pentru ceea ce ai și nu pentru cum ești tu.
Și pentru a fi suficient de bună ajungi să te îndatorezi în exces, să iei decizii financiare nu foarte înțelepte, să cheltui pe haine mai mult decât îți permiți, totul pentru a crea o imagine care consideri că se apropie cât de cât de ideea de a fi irezistibilă. Ai un apartament mic și cochet? Faci credit pentru unul mult mai mare, de care nu ai avea nevoie ca suprafață, și cu o rată pe care o duci foarte greu, doar pentru a aduce mai multă strălucire imaginii.
A-l ajuta pe cel cu care tatonezi o relație până la punctul în care acel ajutor se transformă în autosacrificiu. Este așa de mare nevoia de conectare, dorința de a face bine cuiva încât nu vezi că celălalt mai degrabă te folosește. Iar acest tipar prin care faci cadouri multe și scumpe, oferi bani fără să îi mai ceri înapoi nu se petrece doar în cuplu, ci și cu familia, prietenii, ori oameni cu care vrei să te împrietenești și cărora consideri că așa le arăți bunăvoință și deschidere.
Ești supărată, dezamăgită că nu se leagă o poveste romantică așa cum ți-i dori. Iar această tristețe te trimite pe acele aplicații de cumpărături sau direct în magazin, unde încerci să umpli golul și să alini emoția negativă cu diverse achiziții. Dar fără să îți faci un buget sau fără să te gândești că impulsul de moment presupune facturi obligatorii pe care nu ai mai avea cum să le plătești.
Nu vrei să accepți de la nimeni nici măcar 1 ac. Prietenii abia reușesc să te convingă să primești din partea lor un cadou. De obicei la mese insiști să plătești tu nota sau o sumă mai mare. Asta te face să te simți în control, în siguranță, îți conferă validare și vrei să îți arăți că în sfârșit nu mai ești săracă dacă istoricul tău din copilărie și adolescență a fost unul cu lipsuri teribile. Și așa se desfășoară lucrurile și când ieși în oraș cu cineva care te curtează. Dar unii parteneri se pot simți castrați, alții că intri în competiție cu ei și vrei să îi domini.
Foto: PR