Această aplicație te avertizează dacă intri în contact cu o persoană infectată cu coronavirus

Ministerul Sănătăţii din Israel a creat o aplicaţie pentru telefonul mobil care te anunță când o persoană infectată cu coronavirus se află în apropierea ta.

Această aplicație te avertizează dacă intri în contact cu o persoană infectată cu coronavirus

Pentru a lupta împotriva pandemiei de coronavirus și a reduce cât mai mult numărul celor infectați, Ministerul Sănătăţii din Israel a dezvoltat şi a pus în funcţiune o aplicaţie pentru telefonul mobil care avertizează atunci când cineva se apropie de o persoană contaminată cu COVID-19, relata luni agenția EFE, preluată de Agerpres.

Aplicaţia se numește „Maguen” (scut), și poate fi descărcată gratuit de pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Principalul scop al acesteia este de a limita răspândirea bolii în Israel, unde au fost înregistrate aproximativ 1.200 de cazuri şi un deces.

În instrucțiunile programului se precizează că „această aplicaţie va prelua datele de localizare şi le va compara cu locuri prin care au trecut persoane infectate cu noul virus”.

Astfel, persoana care folosește aplicația va primi o notificare în momentul în care ajunge într-un loc prin care a trecut o persoană infectată cu coronavirus. Tot ce trebuie să facă utilizatorul este să își dea acordul pentru a i se permite geolocalizarea, adică să ofere date pe care le furnizează și pentru alte aplicații, precum Waze (o altă aplicație lansată în Israel).

Sistemul Maguen conţine atât datele de localizare ale celor infectaţi, cât şi pe cele ale persoanelor care au intrat în contact cu ei. De asemenea, sunt cuprinse inclusiv deplasările lor cu două săptămâni înainte de a fi diagnosticați pozitiv. Toate aceste date sunt salvate în telefon şi împărtăşite cu Ministerul Sănătăţii, ce este responsabil sa lanseze alerte.

Autorităţile israeliene folosesc aceste mijloace tehnice ale serviciilor secrete pentru a urmări prin intermediul telefoanelor mobile locurile prin care au fost bolnavii (cu două săptămâni înainte de testarea pozitivă), dar şi a persoanelor suspecte de răspândirea virusului, anunță Agerpres.

Aplicația a fost însă dezabrobată de multe persoane, fiind considerată o încălcare a dreptului omului la intimitate.

Citește și:
Linie telefonică gratuită pentru persoanele care suferă de panică sau anxietate, provocate de coronavirus

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din video