ELLE HEALTH: Smoothie, nectarul zilelor de vara

Ai tot auzit de diverse diete cu aceasta bautura, care a devenit populara in toata Europa, dar nu iti e foarte clar la ce ne ajuta si care sunt beneficiile sau combinatiile ideale? Hai sa facem lumina! Iti deconspiram secretele unui smoothie sanatos si savuros.

ELLE HEALTH: Smoothie, nectarul zilelor de vara

Am vorbit de smoothie-uri de nenumarate ori cu prietenele mele vegane si raw-vegane, am baut nu pahare, ci vaze intregi, la inceput, cand eram curioasa si foarte entuziasmata sa descopar diverse combinatii, am urmarit vedetele – din Los Angeles, in Miami – ca sa vad ce pun ele in mixer, mi-am luat carti si am atacat subiectul pe toate partile. Pentru ca smoothie-urile m-au cucerit! Relatia mea cu acest preparat a inceput dupa un pranz cu Andreea Raicu, ea fiind responsabila pentru mai noua mea obsesie. Era in vara trecuta. De atunci, am capatat experienta, am invatat ce smoothie-uri imi fac bine, ce ingrediente se combina fericit si de ce aceasta masa lichida isi merita popularitatea.

Astazi, consum smoothie-uri frecvent, ca gustare intre mese sau ca mic dejun – compozitia poate varia caloric si tin cont de asta. Pentru ca stilul nostru de viata este galopant, foarte putini oameni reusesc sa aiba o alimentatie echilibrata si foarte multa lume sufera de lipsa concentrarii, insomnie sau astenie, simptome ale deficientei nutritionale. Smoothie-urile tintesc multe carente, suplinind aportul de factori nutritivi in alimentatia noastra si pot fi consumate de intreaga familie, existand o multitudine de retete – multe dintre ele sunt benefice si copiilor, educandu-le astfel gustul de fructe si legume. Bautura necesita un timp redus de preparare si reprezinta o strategie alimentara prin care suplinim aportul neglijatelor legume, verdeturi si fructe, de care organismul are nevoie.

Cum s-a declansat frenezia smoothie-urilor? Bineinteles, povestea a inceput in SUA, inca din anii 60, odata cu lansarea blender-ului electric, moment in care magazinele cu produse alimentare sanatoase (la ei existand de peste 50 de ani) au inceput sa creeze diverse retete pe baza de fructe si gheata; primul smoothie patentat a fost creat la mijlocul anilor 70 si purta numele de California Smoothie.

Dar spre sfarsitul anilor 90, smoothie-urile au devenit un succes de proportii, intrand in magazinele de profil si in supermarketuri, emigrand in toata lumea si fiind astfel disponibile prin retele accesibile tuturor. Astazi, acest preparat exista in multe feluri si categorii si multa lume si-l prepara acasa. Paleta de ingrediente s-a largit considerabil, legumele, verdeturile sau alte elemente de savoare, ca laptele, iaurtul, mierea, completand beneficiile fructelor.

Bucataria mediteraneana are multe tipuri de smoothie-uri fructate, in Orientul Mijlociu, de exemplu, se folosesc si diverse sortimente de serbet (iaurt si miere) sau ceai, iar in India, fructul de mango are un rol esential in prepararea smoothie-urilor, amestecat cu lassi (preparat pe baza de iaurt). Retetele de smoothie-uri sunt asadar adaptate local, in functie de cultura alimentara specifica locului.

Text: Alice Bursuc.

Citeste continuarea in ELLE IULIE 2015!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din revista elle