ELLE HEALTH: La dolce vita fara zahar

Desi i se mai spune si „otrava alba“, zaharul e nelipsit din viata noastra si il enumeram adesea pe lista placerilor vinovate. Dar, daca ar fi sa renuntam la el, cu ce ne-am indulci viata?

ELLE HEALTH: La dolce vita fara zahar

Oricine nu traieste intr-o caverna probabil a auzit ca zaharul ne e extrem de nociv, da dependenta si e comparat de nutritionisti cu o otrava sau un drog. Cu riscul de a suna ca o campanie de informare, trebuie sa iti spun din start ca zaharul este corelat cu afectiuni precum diabetul zaharat, boli ale inimii, unele cancere si contribuie la deteriorarea danturii. Iar daca acest argument nu suna destul de solid (pentru ca, deh, la un moment dat tot vom muri din ceva si nu tinem musai ca dantura sa ne fie intacta la acea vreme), trebuie sa mentionez ca zaharoza, denumirea academica a zaharului, e motivul pentru care te ingrasi. E substanta considerata responsabila de fenomenul obezitatii.

De fapt, daca ai locui in pestera, nici nu ai avea nevoie de aceasta informatie, pentru ca probabil n-ai avea acces la zahar procesat. Insa noi, toti ceilalti, care facem parte din lumea civilizata, sa zicem, am construit un veritabil cult al zaharului. Il impartim cu cei dragi la cafeaua de dimineata sau in tortul aniversar, il oferim cu multa dragoste persoanei iubite si, pline de duiosie, copiilor nostri. Il folosim drept consolare si sprijin in momente de cumpana si am dezvoltat in jurul lui amintiri, ritualuri, filosofii de viata.

Desigur, exista si acel procent din populatie care se straduieste sa traiasca sanatos, dar acest lucru e foarte dificil, indiferent de cat de prudent ai fi. Pentru ca singura solutie de a ocoli zaharul cu succes ar fi sa… locuiesti intr-o grota. Chiar daca nu ti-l adaugi cu lingurita, il gasesti in dressing-ul salatei tale, in sosul pentru paste, in cereale, in alcool. Pentru a simplifica lucrurile, imagineaza-ti ca orice produs alimentar ambalat are sanse de peste 90% sa contina zahar. Sau un alt tip de indulcitor.

Nu incurajez extremismul de nici un gen, o lingurita de zahar nu a omorat pe nimeni pana acum, iar Organizatia Mondiala a Sanatatii ne recomanda sa nu consumam mai mult de 25 de grame pe zi. Dar daca ne gandim ca numai un Mojito are 20 de grame (exemplul ideal pentru sezonul vacantelor), atunci ce se intampla cand se aduna zaharul ascuns din alte alimente cu cel pe care corpul il descompune din hrana (paine, fructe, paste etc.) si cu cel pur, adaugat in cafea?

Revelatia dulce

Recent, am fost pentru cateva zile la Londra si, printre diverse atractii turistice, mi-am facut timp si de un film. La cinematograf mi-am luat popcorn si o bautura carbogazoasa cu nume sonor, sa-mi tina de urat. Insa, pentru prima oara in viata, am renuntat la ea de indata ce am gustat-o. Era infiorator de dulce! Si trebuie sa recunosc ca, desi nu ma dau in vant dupa deserturi, cand vine vorba de bauturi dulci, nu ma dau (intotdeauna) inapoi. Deci am putut sa imi dau seama foarte clar ca in Marea Britanie se foloseste o cantitate mai generoasa de zahar pentru indulcirea alimentelor decat la noi. Si diferentele nu se opresc aici.

Marturisesc, tot cu un dram de jena, ca fast food-ul care se distribuie pe teritoriul tarii noastre e infinit mai gustos decat in alte tari europene. Nu imi explic acest lucru (la urma urmei, gusturile nu se discuta), dar revenind la sucul dulce de la cinema, in momentul in care l-am comparat cu cel autohton mi-am dat seama ca unul dintre motivele pentru care Anglia are probleme mult mai mari cu obezitatea decat Romania e continutul sporit de zahar din alimente. Societatea noastra, inca afectata de perioada amara a comunismului, nu are papilele gustative atat de desensibilizate incat sa ii fie necesara o cantitate enorma pentru a se indulci. Poate unele dintre voi isi amintesc ca, in copilarie, zaharul era rationalizat. Abia acum ne dam seama ca nu ne-a prins rau.

Text: Lavinia Gogu
Foto: Guliver

Citeste continuarea in ELLE AUGUST 2015!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din revista elle