ELLE HEALTH: Intoleranta la gluten

Sensibilitatea la gluten este un subiect mai nou pe la noi, dar tot mai multe femei recurg la o alimentatie cu aport moderat de gluten sau la o dieta lipsita total de aceasta substanta proteica. Și cum se pare ca noi sintem mai afectate de consumul acestei proteine decit barbatii, am investigat subiectul.

ELLE HEALTH: Intoleranta la gluten

Partea trista este ca multi oameni habar nu au si nici nu banuiesc ca simptomele pe care le indura indica o posibila intoleranta la gluten. Vechiul meu prieten, Stefan, a devenit chef-ul gastii, spre norocul nostru, de cind a inceput sa gateasca acasa pentru ca tine un regim special, odata ce a realizat ca nu tolereaza glutenul. I-a luat mult timp sa mearga la doctor, una la mina, si apoi, doi la mina, sa accepte modificarile atit de drastice, care ii amenintau mesele copioase. Dar de patru ani e alt om si a devenit atit de responsabil cu tot ce consuma, ca e de nerecunoscut. A renuntat de tot la gluten si si-a reinventat stilul de a minca, radical! El a fost primul „caz, iar in ultimii doi ani am inceput sa aud tot mai des vehiculindu-se acest diagnostic de intoleranta la gluten.

Glutenul, pentru cine nu stie, este o substanta proteica intilnita in cereale – griu, orz, secara. Acesta este folosit in produse de panificatie, patiserie, fainoase si alte alimente, ca pastele, pentru ca este un supliment proteic, retextureaza anumite alimente, fiind un bun liant si aromatizant. Problema e ca glutenul nu „rezoneaza bine cu toata lumea si poate crea adevarate probleme.

Dintre fractiunile glutenului, aflam de la Laboratoarele Synevo ca gliadinul reprezinta cel mai toxic component si se gaseste in griu. Lipsa energiei, problemele gastrointestinale (balonarea, crampele, constipatia sau diarea) sau de piele (acneea) daca se prelungesc, sint semne pe care nu trebuie sa le ignori. Fa-ti analize de intoleranta! Boala celiaca, alergia la griu sau sensibilitatea non-celiaca sint cele trei conditii medicale care definesc intoleranta la gluten. Din pacate, nu este vorba doar de un termen la moda cu o dieta trendy, fara gluten! E adevarat ca este ceva mai nou, dar se pare ca un regim lipsit de gluten imbunatateste cu adevarat problemele gastrointestinale si se impune obligatoriu, ca stil de alimentatie permanent, persoanelor care sufera de boala celiaca, acestea netolerind, sub nici o forma, glutenul, nici macar in cantitati mici – si asta pe durata intregii vieti.

Dar nu este obligatoriu sa suferi de aceasta boala pentru a nu tolera bine glutenul. Peste cinci procente din populatia globului sufera de diverse forme de sensibilitate la aceasta proteina, iar dieta gluten-free, odata incurajata si de nutritionisti, este urmata de cit mai multe romance – si spun romance pentru ca femeile sint mai receptive in ce priveste imbunatatirea si diversificarea stilului alimentar decit sint partenerii nostri. Harvard Medical School Publications spune ca doar 300.000 de americani au fost diagnosticati cu boala celiaca. Totusi, multa lume care nu sufera de aceasta boala adopta o dieta fara gluten.

Text: Alice Bursuc
Foto: Guliver

Citeste continuarea in ELLE OCTOMBRIE 2013!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din revista elle